Ο καιρός έχει αρχίσει να κρυώνει και η διάθεσή γίνεται σίγα – σιγά χειμωνιάτικη. Εκτός από τα χειμωνιάτικα ρούχα είναι η εποχή που μπορείτε να αρχίσετε να μαγειρεύετε λίγο πιο χειμερινά φαγητά, που θα σας ζεστάνουν και θα σας γεμίσουν ενέργεια. Δείτε παρακάτω ποια φαγητά μπορούν να σας συνοδεύσουν γευστικά τους κρύους αυτούς μήνες ή πάρτε μερικές ιδέες για νέα πιάτα που μπορείτε να δοκιμάσετε.
Κυρίως πιάτα
Βραστό μοσχάρι σούπα
Η κρεατόσουπα είναι ένα πολύ αγαπημένο πιάτο, τόσο των Ελλήνων όσο και άλλων λαών. Η γεύση του ζωμού από το κρέας μαζί με καρότο, σέλινο και βραστή πατάτα είναι ανεπανάληπτη και άκρως χειμωνιάτικη. Είναι χαμηλή σε λιπαρά και έτσι, μπορείτε να την απολαύσετε άφοβα.
Ρεβίθια με λουκάνικα
Τα ρεβίθια έχουν λάτρεις κι εχθρούς. Αν ανήκετε στους πρώτους, δοκιμάστε να τα φτιάξετε κοκκινιστά στον φούρνο, μαζί με κομματάκια χωριάτικου λουκάνικου. Η συνταγή αυτή συναντάται πολύ συχνά στα ελληνικά χωριά, στην επαρχία της Ισπανίας και σε πολλά άλλα μέρη. Το λουκάνικο δίνει στα ρεβίθια μια υπέροχη καπνιστή μυρωδιά και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό.
Αρνάκι φρικασέ
Για πολλούς το συγκεκριμένο φαγητό είναι συνώνυμο της κυριακάτικης οικογενειακής συνεστίασης. Μαγειρεμένα χόρτα μαζί με αρνάκι στην κατσαρόλα κι αυγοκομμένα στο τέλος, με μπόλικο λεμόνι, φτιάχνουν ένα ονειρεμένο χειμωνιάτικο πιάτο που τρώγεται σε βαθύ πιάτο με πολύ ζουμί.
«Μεταξένια» Carbonara
Και ποιος δε λατρεύει την Carbonara; Αν και επιμένουμε στην Ελλάδα να τη φτιάχνουμε με τον «λάθος» τρόπο, προσθέτοντας κρέμα γάλακτος, η βελούδινη πραγματική Carbonara φτιάχνεται με αυγό και μπέικον, χωρίς ίχνος γάλακτος. Έτσι είναι πολύ πιο ελαφριά και αρκετά πιο νόστιμη, αφού η κρέμα δε «σκεπάζει» τα υπόλοιπα υλικά.
Χοιρινό μπούτι με πουρέ γλυκοπατάτας
Προτιμήστε τον πουρέ από γλυκοπατάτα και συνδυάστε το με χοιρινό μπούτι. Ένα άκρως χειμωνιάτικο φαγητό και μάλιστα αρκετά εύκολο!
Σουβλάκι κοτόπουλο με λεμόνι και μυρωδικά
Φτιάξτε το δικό σας σουβλάκι κοτόπουλο στο σπίτι! Συνδυάστε το με πατάτες τηγανητές ή ρύζι.
Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικο
Αυτό το φαγητό -ιδανικά μιλώντας πάντα- τρώγεται σε χωριάτικο σπίτι, την στιγμή που έξω η ατμόσφαιρα μυρίζει κρύο και ξύλο που καίγεται στο τζάκι. Εντάξει, αν μένετε σε πόλη αυτό το σκηνικό απέχει εντελώς από την πραγματικότητα, αλλά αυτό το φαγητό αναμένεται να απογειώσει το μεσημεριανό σας τις κρύες ημέρες του χειμώνα.
Ψάρι στον φούρνο με αλάτι
Εξαιρετικός τρόπος μαγειρέματος του ψαριού. Το τυλίγετε με χοντρό αλάτι και το ψήνετε σε ένα ταψί στον φούρνο. Αφού ψηθεί, αφαιρέστε την επιφάνεια του αλατιού και μαζί την πέτσα του κι απολαύστε μια από τις καλύτερες γεύσεις που έχετε δοκιμάσει.
Coq au vin
Ο γαλλικός κόκορας κρασάτος είναι ένα νόστιμο πιάτο, αρκετά βαρύ, ιδανικό για την περίοδο των χειμερινών μηνών. Μπορείτε αν θέλετε να αντικαταστήσετε τον κόκορα που χρησιμοποιείται παραδοσιακά, με κοτόπουλο. Το πιάτο σας θα είναι εξίσου νόστιμο και αρκετά πιο ελαφρύ. Μαγειρέψτε το μέσα σε κόκκινο μπρούσκο κρασί, με μανιτάρι και κρεμμύδια και συνοδέψτε το με λευκό ρύζι.
Κοτόσουπα αυγολέμονο
Ακόμα ένα παραδοσιακό και αγαπημένο πιάτο της «αγίας» ελληνικής οικογένειας. Ζωμός κοτόπουλου με ρύζι και μπόλικο αυγολέμονο. Τι άλλο θέλει κανείς για τα χειμωνιάτικα απογεύματά του;
Κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο
Απλό αλλά θαυματουργό πιάτο και εύκολο στην εκτέλεσή του. Ψήστε δυνατά στον φούρνο για να κάνει τραγανή κρούστα το κοτόπουλο κι αφήστε τις πατάτες δίπλα να τραβήξουν όλα τα υγρά. Το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει…
Μακαρόνια με κιμά
Δύσκολα θα βρείτε άνθρωπο, που να μην τρελαίνεται για ένα βαθύ πιάτο με μακαρόνια με κιμά. Η λαχταριστή αυτή συνταγή, αγαπημένη σε μικρούς και μεγάλους, «απογειώνεται» με λίγη τριμμένη φέτα στην κορυφή.
Χοιρινό κότσι
Το χοιρινό κότσι είναι ιδανικό για αργό ψήσιμο στο φούρνο, όπως το τιμούν συνήθως, οι Γερμανοί. Αφήστε το σε μέτρια φωτιά να σιγοψηθεί και «στολίστε» το στο τέλος, με πατάτες φούρνου ή ψητά λαχανικά.
Σπετζοφάι
Το παραδοσιακό πιάτο του Πηλίου είναι ό,τι πρέπει για τις χειμωνιάτικες μέρες μας. Πλούσιο σε θερμίδες, έχει σαν βάση το λουκάνικο, τις πιπεριές και τη ντομάτα και σου φτιάχνει τη διάθεση.
Σπιτικά νιόκι με ραγού Μπολονέζ
Ένα πιάτο γιαγιαδίστικο με τα αρώματα από το αργομαγειρεμένο ραγού και το απαλό νιόκι που λειώνει στο στόμα και σου φέρνει αναμνήσεις παιδικές, γιαγιαδίστικές, ονειρεμένες. Δοκιμάστε το με φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα και θα ενθουσιαστείτε!
Επιλογές χωρίς κρέας
«Ενήλικο» λαχανόρυζο
Είναι απλό, εύκολο, γρήγορο, εποχιακό και νοστιμότατο. Το λαχανόρυζο είναι αγαπημένο πιάτο του χειμώνα και δεν χρειάζεται πολύ χρόνο και κόπο για να το ετοιμάσετε. Το λάχανο άλλωστε αυτή την εποχή είναι στα φόρτε του.
Φακές
Είναι ζεστές, γίνονται σούπα, έχουν το απαραίτητο ξύδι και είναι πολύ χορταστικές και θρεπτικές. Ένα πιάτο αρκεί για να ζεσταθείτε και να χαζεύετε τη βροχή που πέφτει έξω από το τζάμι σας.
Βελουτέ ντοματόσουπα
Οι σούπες είναι η ιδανική επιλογή για τον χειμώνα. Η ντοματόσουπα δε, είναι και μια από τις ευκολότερες σούπες. Δοκιμάσετε να την περάσετε από το μπλέντερ για να γίνει βελούδινη και προσθέστε μερικά κρουτόν, φέτα ή γιαούρτι.
Χειμωνιάτικη σαλάτα με λάχανο, πορτοκάλι, παντζάρι και μήλο
Το λάχανο είναι το λαχανικό του χειμώνα. Απολαύστε το με κομμένο φρέσκο πορτοκάλι, μήλο και παντζάρι, περιχυμένο με σος από λάδι, χυμό πορτοκαλιού, μέλι και λίγο λεμόνι. Αν έχετε και μερικούς σπόρους από κουκουνάρια θα κάνετε ακόμα νοστιμότερη και πιο εντυπωσιακή τη σαλάτα σας.
Πρασόπιτα με σύγκλινο Μάνης
Ξέρουμε ότι όταν ακούς τις λέξεις «πράσο» και «πίτα» μαζί νιώθεις σαν να σε έριξαν κατευθείαν στα βαθιά χωρίς σωσίβιο, αλλά πίστεψε μας πρόκειται για μία εξαιρετικά εύκολη συνταγή.
Φακές με φρούτα αποξηραμένα
Αν οι φακές δεν σας αρέσουν σκέτες, δοκιμάστε να προσθέσετε μερικά αποξηραμένα φρούτα της επιλογής σας και θα αλλάξετε γνώμη!
Τα… χειμωνιάτικα γλυκά
Ρυζόγαλο με άνθος αραβοσίτου
Τι καλύτερο από ένα ρυζόγαλο; Αν μάλιστα θέλετε να απογειώσετε τη γεύση του προσθέστε κάποιο γλυκό του κουταλιού!
Κρέμα καραμελέ
Ιδανική επιλογή για τα χειμωνιάτικα βράδια σας. Η κρέμα καραμελέ είναι ένα εύκολο γλυκό, καθόλου χρονοβόρο και πολύ νόστιμο. Ιδιαίτερα αγαπημένο τη δεκαετία του ΄80, παραμένει ένα υπέροχο γλυκό με πολλούς θαυμαστές. Και όχι άδικα!
Εκλέρ με κρέμα και γλάσο σοκολάτας
Τα εκλέρ είναι από τα πιο κλασσικά κεράσματα σε γιορτές. Γιατί να μην δοκιμάσετε μάλιστα να φτιάξετε τα δικά σας; Μπορείτε μάλιστα να βάλετε μεγαλύτερη ποσότητα και να διατηρήσετε τα εκλέρ (μόνο τη ζύμη, χωρίς να τα έχετε γεμίσει με την κρέμα) στην κατάψυξη για τουλάχιστον τρεις μήνες.
Επιμέλεια Νικολέτα Ευσταθίου Πηγές: clickatlife.gr, gourmed.gr,