ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα απίθανα αυγά ορτυκιού – Πως να τα κάνετε τουρσί

Το ορτύκι είναι αποδημητικό πουλί, ανήκει στην οικογένεια των φασιανίδων και δεν ξεπερνάει τα 250 γραμμάρια σε βάρος. Ζει και αναπαράγεται στην κεντρική και Νότια Ευρώπη, στην Αφρική, στην Ασία και στην Αμερική. Σε πολλές χώρες του κόσμου είναι πολύ διαδεδομένη η εκτροφή του ορτυκιού με θεαματικές ποσότητες παραγωγής νωπού και κατεψυγμένου κρέατος, αλλά και αυγών.

Τα αυγά των ορτυκιών χρησιμοποιούνται ευρέως στην Ιαπωνία στη διατροφή παιδιών και ηλικιωμένων λόγω των πολύ θρεπτικών συστατικών. Ενώ πέντε αυγά ορτυκιών αντιστοιχούν σε βάρος  όσο ένα μέτριο αυγό κοτόπουλου, τα θρεπτικά τους συστατικά ξεπερνούν κατά πολύ όλα τα υπόλοιπα αυγά.

Ένα αυγό ορτυκιού σε σύγκριση με ένα αυγό κοτόπουλου περιέχει: 4 φορές περισσότερο σίδηρο, 2,5 φορές περισσότερη βιταμίνη Α, 2,8 φορές περισσότερη  Β12, 2 φορές περισσότερο χαλκό, 2,2 φορές περισσότερο κοβάλτιο, 4,5 φορές περισσότερο φώσφορο και 4,5 φορές περισσότερο κάλιο.

Προτείνεται να καταναλώνονται από άτομα που πάσχουν από αναιμία ή έχουν αναπνευστικά και γαστρεντερικά προβλήματα αλλά και από όσους έχουν προβλήματα στην αρτηριακή τους πίεση, διαταραχές του νευρικού συστήματος, ατονία και μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τρώγονται και μαγειρεύονται όπως και τα υπόλοιπα αυγά ενώ γίνονται υπέροχα τουρσί, μια ντελικάτη λιχουδιά που δεν την βρίσκεις εύκολα!!

Αυγά ορτυκιών τουρσί
24 αυγά ορτυκιών
5-8 κόκκοι μπαχάρι
½ κουταλάκι γλυκού σπόροι μουστάρδας
½ κουταλάκι γλυκού κόκκοι πιπεριού
2 κουταλιές σούπας  λάδι
1 φύλλο δάφνης
1 κλαράκι μάραθο ή  1 κλαράκι άνηθο
2-3 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)
Άλμη*
Ξύδι
1 βάζο αποστειρωμένο.

auga-ortykiou-toursi

Εκτέλεση: Βράζουμε τα αυγά για περίπου 10 λεπτά ώστε να σφίξουν. Μετά το βράσιμο τα βάζουμε σε ένα μπολάκι με ξύδι, τόσο ώστε να τα καλύπτει πλήρως και τα αφήνουμε για περίπου 20 λεπτά.  Δοκιμάζουμε εάν το κέλυφος έχει μαλακώσει, εάν όχι τα αφήνουμε άλλα 10 λεπτά. Ξεφλουδίζουμε τα αυγά προσέχοντας να μην κοπούν σε κομμάτια. Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι όλα τα μπαχαρικά, το σκόρδο και το λάδι, εκτός από τον άνηθο και τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.

Μετά σε ένα βάζο, ρίχνουμε όλα τα μπαχαρικά, το λάδι και τα αυγά των ορτυκιών. Προσθέτουμε άλμη μέχρι το 60% του βάζου καλυφθεί και στη συνέχεια ρίχνουμε το ξύδι  μέχρι να γεμίσει και λίγο φρέσκο ελαιόλαδο στο τέλος. Κλείνουμε το βαζάκι και το βάζουμε σε δροσερό και σκιερό μέρος ή στο ψυγείο. Μετά από λίγες μέρες το τουρσί μας είναι έτοιμο. Μετά το άνοιγμα του βάζου, το τουρσί διατηρείται στο ψυγείο.

*Αλμη: Για την παρασκευή άλμης χρειαζόμαστε νερό, χοντρό αλάτι και  ένα φρέσκο αυγό κότας (που δεν έχει μπει ψυγείο). Διαλύουμε στο νερό τόσο αλάτι, ώστε το αυγό να αρχίσει να επιπλέει και ένα μέρος της επιφάνειάς του να εξέχει από το νερό. Τότε η άλμη είναι έτοιμη.

 

 

Πηγή: fooddaily.gr