ΕΙΔΗΣΕΙΣ
tileoraseis

Συρρικνώνεται η αγορά στα ηλεκτρικά είδη

Περίοδο κρίσης διανύουν οι αλυσίδες πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κλάδος παρουσιάζει μείωση στις συνολικές πωλήσεις του περίπου 3 δισ. ευρώ, από το 2008 έως σήμερα, έχοντας υποχωρήσει από τα 4,5 δισ. ευρώ στο 1,5 δισ. ευρώ. Η δυσμενής αυτή εξέλιξη οδηγεί την Ηλεκτρονική Αθηνών στην απόφαση να κλείσει καταστήματα, ενώ και η Media Markt πέρασε από 40 κύματα τα τελευταία χρόνια, καταγράφοντας ζημιές.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι πωλήσεις ηλεκτρονικών καταναλωτικών αγαθών υποχώρησαν κατά 10,5% το δεύτερο τρίμηνο του 2015 σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2014, ενώ η πτώση στο εξάμηνο είναι της τάξης του 1,3%. Στις αλυσίδες πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών επικρατεί έντονος προβληματισμός, όχι μόνο διότι οι πωλήσεις έχουν υποχωρήσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, αλλά και γιατί παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές με δόσεις.

Στο ασφυκτικό αυτό οικονομικό πλαίσιο, μία από τις ελάχιστες αμιγώς ελληνικές εταιρίες, η Ηλεκτρονική Αθηνών, αποφάσισε να βάλει στις 9 Απριλίου λουκέτο στο κατάστημά της στην Ορεστιάδα ύστερα από 14 χρόνια λειτουργίας. Κανείς, μάλιστα, δεν μπορεί να αποκλείσει περαιτέρω συρρίκνωση του ομίλου, με το κλείσιμο και άλλων καταστημάτων.

Δυσκολίες αντιμετώπισε στη διάρκεια της κρίσης και η Media Markt, με αποκορύφωμα την προ διετίας έντονη φημολογία που αναπτύχθηκε για την αποχώρησή της από την ελληνική αγορά, λόγω των τότε συσσωρευμένων ζημιών της και το λουκέτο στη «δίδυμη» αλυσίδα του ομίλου, τη Saturn. Τελικά, η θυγατρική της γερμανικής αλυσίδας στην Eλλάδα στηρίχθηκε μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, δεν κατάφερε όμως να αυξήσει σημαντικά το μερίδιό της στην ελληνική αγορά. Το 2015 έκλεισε και πάλι με ζημιογόνο λειτουργικό αποτέλεσμα, με τον τζίρο να φθάνει τα 200.000.000 ευρώ.

Πριν από λίγες ημέρες, πάντως, η Media Markt εγκαινίασε το πρώτο κατάστημά της έπειτα από πεντέμισι χρόνια. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 1.000.000 ευρώ και αφορά ένα κατάστημα 1.500 τ.μ. στην Αγία Παρασκευή, προσφέροντας ορισμένες καινοτομίες, όπως η υπηρεσία Stop & Go, που παρουσιάζεται πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Θετικό πρόσημο ο Κωτσόβολος!

Στον αντίποδα, με θετικό πρόσημο φαίνεται ότι θα κλείσει η χρονιά για τον Κωτσόβολο, η διοίκηση του οποίου δείχνει να έχει τη στήριξη της μητρικής εταιρίας, του βρετανικού ομίλου Dixons Carphone.