ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συναγερμός σήμερα στη Δ. Θεσσαλονίκη: Απομακρύνονται 80 τόνοι επικίνδυνων αμιαντούχων αποβλήτων – Ποια σχολεία κλείνουν

Μετά από τρία χρόνια συντονισμένων ενεργειών της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Παύλου Μελά, σήμερα το πρωί, Παρασκευής 22 Σεπτεμβρίου, ξεκινούν οι εργασίες αποξήλωσης και απομάκρυνσης ογδόντα τόνων επικίνδυνων αμιαντούχων υλικών από το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο σωληνουργίας ΧΙΤΖΟΥ, δίπλα σε σχολικό συγκρότημα (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) 700 και πλέον μαθητών στην περιοχή Καρατάσιου.

Οι εργασίες θα γίνουν από την Polyeco Α.Ε. που είναι αδειοδοτημένη και πιστοποιημένη κάθετη μονάδα διαχείρισης και αξιοποίησης αποβλήτων.

Στο χώρο θα παραβρίσκονται επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» – Πλίνιος Ανεξάρτητοι Σύμβουλοι Περιβάλλοντος που θα επιβλέπουν τις εργασίες και στο τέλος θα εκδώσουν το πιστοποιητικό καθαρότητας του χώρου.

Ο φορέας υλοποίησης των εργασιών είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης και το έργο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Πράσινο Ταμείο και θα κοστίσει 73.000 ευρώ.

Ένα ακόμη χρόνιο περιβαλλοντικό πρόβλημα στο Δήμο Παύλου Μελά λύνεται οριστικά, ανακουφίζοντας τη μαθητική κοινότητα και τους κατοίκους της περιοχής Ανθοκήπων –Καρατάσιου, καθώς οι πιέσεις που ασκήθηκαν στο αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, στο Πράσινο Ταμείο, στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σημαντικός ο ρόλος της σχολικής κοινότητας και του Τοπικού Περιβαλλοντικού Δικτύου »Σχολείο Ανοιχτό στην Κοινωνία-Ενεργός Πολίτης στο Δήμο Παύλου Μελά», που τα τελευταία τρία χρόνια ανέδειξαν το πρόβλημα.

Για την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών με απόφαση του Δημάρχου Δημήτρη Δεμουρτζίδη, αναστέλλονται τα μαθήματα την Παρασκευή 22 και τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017, στις παρακάτω σχολικές μονάδες της Πολίχνης:

4ο και 13ο Νηπιαγωγείο

4ο Δημοτικό

2ο Γυμνάσιο

2ου ΓΕΛ

Το ιστορικό των ενεργειών του Δήμου Παύλου Μελά για την επίλυση ενός σημαντικού περιβαλλοντικού προβλήματος της Δυτικής Θεσσαλονίκης

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν το 2008 λεηλατήθηκαν τα σίδερα από τη στέγη του εργοστασίου και ο αμίαντος θρυμματίστηκε στο δάπεδο.

Μετά από καταγγελίες πολιτών, σχολείων, συλλόγων, που έγιναν κατά τη διάρκεια του έτους 2014, πραγματοποιήθηκαν  από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Παύλου Μελά οι παρακάτω διαδικασίες – ενέργειες:

•Αναζήτηση των στοιχείων των ιδιοκτητών στα πλαίσια των νόμιμων διαδικασιών και αίτημα προς την  Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  στις 14-10-2014 τόσο για τη διευκρίνηση των όρων που διέπουν το χώρο όσο και για το τι προβλέπεται από τη νομοθεσία για την αποκατάσταση – εξυγίανση του χώρου, καθώς η ανάμειξη των πλακών αμιάντου με τα λοιπά στερεά απόβλητα δεν επιτρέπει τη συλλογή τους από την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου.

•Ενημερωτικά έγγραφα που παρέλαβε ο Δήμος από την ΠΚΜ  για την κατάσχεση του ακινήτου υπέρ συγκεκριμένης Τράπεζας, καθώς και για τα ισχύοντα σχετικά με τις εργασίες κατεδάφισης, αποξήλωσης και απομάκρυνσης αμιάντου, τη σχετική εξέταση από νομική υπηρεσία για τον υπόχρεο, τόσο για τη φύλαξη του εργοστασίου όσο και το νόμιμο τρόπο απομάκρυνσης και διάθεσης αμιάντου.

•Στις 03-02-2015, ο Δήμος αιτήθηκε εγγράφως την άμεση επέμβαση της Τράπεζας  η οποία στοιχειοθέτησε ότι δεν έχει αποκτήσει την κυριότητα, τη νομή και την κατοχή του ακινήτου.

•Ο Δήμος προέβη σε απαντήσεις τριών κοινοβουλευτικών ερωτημάτων σχετικά με το θέμα διαχείρισης της συγκεκριμένης υπόθεσης.

•Μετά τη διερεύνηση από  το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος Δόμησης Ενέργειας και Μεταλλείων, ο Δήμος προέβη στη λήψη μέτρων ασφαλείας στις 14-10-2015. Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την ενεργοποίηση  της Οικείας Επιτροπής Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Κατασκευών.

•Με Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η παροχή εντολής σε δικηγόρο προκειμένου να γνωμοδοτήσει για τη συγκεκριμένη υπόθεση ώστε να διερευνήσει για το νόμιμο υπόχρεο και τον καταλογισμό ευθυνών.

•Ο Δήμος Παύλου Μελά, στις 11-12-2015 πρότεινε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος συνέργεια με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έτσι ώστε να χρηματοδοτηθεί έργο αποκατάστασης του χώρου στο πρότυπο του ΕΡΓΟΥ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ  του πρώην εργοστασίου ΔΙΑΝΑ.

•Σχετική αυτοψία – έκθεση επικινδύνου επιτελέστηκε από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου Παύλου Μελά στις 23-03-2016. Η έκθεση επικινδύνου παραπέμφθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

•Στις 13-07-2016 οι υπηρεσίες του Δήμου συνέταξαν προμελέτη για την απομάκρυνση και διαχείριση Αμιαντούχων υλικών από το πρώην σωληνουργείο Χίτζου ώστε να χρησιμοποιηθεί για την ένταξη του έργου στο Πράσινο Ταμείο.

•Η γνωμοδότηση του δικηγόρου και η προμελέτη στάλθηκαν στη ΔΙΠΕΧΩ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στα πλαίσια της συνεδρίασης της Περιφερειακής Επιτροπής Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΠΕΑΠΖ) Κεντρικής Μακεδονίας στην οποία παραβρέθηκε και εκπρόσωπος των υπηρεσιών του Δήμου με στόχο την ένταξη της αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου.

•Σχετικό αίτημα υποβλήθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στο ΣΥΓΑΠΕΖ στις 28-07-2016 και καταχωρήθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Πράσινου Ταμείο προκειμένου να εγκριθεί.

•Το έργο εντάχθηκε στο σχετικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα με ποσό 73.000 ευρώ. Προέκυψαν καθυστερήσεις  καθώς προέκυψε ο Ανασχηματισμός της Κυβέρνησης και η σχετική απόφαση δεν πρόλαβε να υπογραφεί από τον πρώην Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκουρλέτη.

•Στις 09-12-2016 υπογράφτηκε η απόφαση από τον νέο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκη. Αμέσως μετά η απόφαση στάλθηκε στο Πράσινο Ταμείο και αφού πέρασε από το Διοικητικό Συμβούλιο στάλθηκε  και πάλι στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για να υπογραφεί ως συνεχιζόμενο έργο για το έτος 2017. Η απόφαση κοινοποιήθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης για την υλοποίηση των διαδικασιών διεκπεραίωσης του έργου (μελέτη, διαγωνισμός, εκτέλεση κλπ).