Μήπως στο άκουσμα της λέξης «κτηνίατρος» ο σκύλος σας τρέχει και κρύβεται και η γάτα σας ουρλιάζει και δεν μπαίνει στο κλουβί της; Οι επισκέψεις στον κτηνίατρο προκαλούν άγχος στα κατοικίδια ζώα και στους ιδιοκτήτες τους, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι τρόποι που θα κάνουν το επόμενο check-up πραγματική ρουτίνα .
-Εκπαιδεύστε τη γάτα σας να αγαπήσει το κλουβί μεταφοράς, έτσι ώστε να μάθει ότι δεν μπαίνει σε αυτό μόνο όταν θα επισκεφθείτε τον κτηνίατρο. Για παράδειγμα, βάλτε σε αυτό φαγητό έτσι ώστε να πηγαίνει εκεί να τρώει, ακόμα και να κοιμάται.
-Επισκεφθείτε το κτηνιατρείο χωρίς να υπάρχει λόγος εξέτασης. Πάρτε το σκύλο σας να παίξει στην αίθουσα αναμονής, να μυρίσει γύρω-γύρω, να γνωρίσει το προσωπικό και τον χώρο.
-Κάποια ζώα δεν μπαίνουν στο αυτοκίνητο, παρά μόνο όταν τα πηγαίνετε στον κτηνίατρο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα με τα κουτάβια και τις γάτες. Για να εξοικειωθεί το κατοικίδιό σας με το αυτοκίνητο, καλό είναι να το βάζετε συχνά στο αυτοκίνητο και να κάνετε κοντινές βόλτες.
– Πάρτε μαζί σας κάτι που θα το κάνει να αισθάνεται πιο ασφαλής, όπως την αγαπημένη του κουβέρτα ή ένα παιχνίδι που μασάει. Μπορείτε να βάλετε πάνω στο τραπέζι εξέτασης, ένα παλιό t – shirt ή μια πετσέτα που μυρίζει σαν στο σπίτι σας (και εσάς!) για να γίνει η εξέταση λιγότερο τρομακτική.
– Μιλήστε στο κατοικίδιό σας με ήρεμη φωνή, όπως θα κάνατε κανονικά στην αίθουσα αναμονής του κτηνίατρου σας. Να είστε στην ώρα σας και να έχετε όλα τα απαραίτητα έγγραφα έτοιμα, ώστε να μην ψάχνετε και προκαλέσετε περισσότερη αναστάτωση.
-Κρατήστε απόσταση από τα υπόλοιπα ζωάκια που περιμένουν στο κτηνιατρείο. Μην αφήνετε τους σκύλους να έρθουν κοντά στη γάτα σας ή μην αφήνετε τους άλλους ιδιοκτήτες ζώων να χαϊδεύουν το ζωάκι σας και να του προκαλούν άγχος.
-Απασχολήστε το σκύλο σας με τις εντολές που έχετε μάθει από τον εκπαιδευτή σας, π.χ. να καθίσει, να σας κοιτάζει και φροντίστε να τον επιβραβεύετε με λιχουδιές για την καλή συμπεριφορά του.
-Αν το κατοικίδιο ζώο σας είναι εξαιρετικά ανήσυχο, απλά περιμένετε έξω ή μέσα στο αυτοκίνητο, μέχρι να σας καλέσει ο γιατρός. Αυτό ισχύει συνήθως για τις γάτες και άλλα μικρά ζώα.
– Μην πιέζετε το ζωάκι σας. Το μεγαλύτερο λάθος είναι όταν το προσωπικό και ο ιδιοκτήτης του ζώου προσπαθούν να το κρατήσουν με βία προκειμένου να γίνει η εξέταση. Βεβαιωθείτε για τις τεχνικές που χρησιμοποιεί ο κτηνίατρος για τον χειρισμό του φόβου.
Πηγή: tanea.gr