Αισιόδοξος πως η Ελληνική οικονομία μπορεί να ανακάμψει με πλεονάσματα, όχι 3,5% που λέει η κυβέρνηση και απαιτούν οι δανειστές, αλλά με 2%, εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη.
Ο πρώην υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων πως ο μηχανισμός αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης και η ελάφρυνση του χρέους που αναμένεται να συζητηθεί στο Eurogroup της 24ης Μαίου, θα ενισχύσουν το κλίμα εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, η οποία όμως προκειμένου να πετύχει τους στόχους της και να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά, θα πρέπει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το τελευταίο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, να προχωρήσει το πλάνο αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, αλλά και να.. διαχειριστεί αποτελεσματικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Ειδικά για το τελευταίο, είπε ότι τα ξένα funds, όταν έρθουν στην Ελλάδα, θα λειτουργήσουν κάτω από την ελληνική έννομη τάξη και πως όσοι πολίτες – δανειολήπτες προστατεύονται μέχρι τώρα, θα συνεχίσουν να προστατεύονται, άσχετα που ανήκει το δάνειο τους.
Ο κ.Στουρνάρας μάλιστα, είπε πως οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να επεκταθούν στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και στη λειτουργία του δημόσιου τομέα, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθούν οι επενδύσεις και η απασχόληση και θα διευκολυνθεί η καινοτομία και η εισαγωγή νέων τεχνολογιών μέσω της ενίσχυσης του ανταγωνισμού.
Για τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, επισήμανε πως είναι τα ισχυρότερα μέσα, τόσο για την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας και την επίτευξη διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης, όσο και για την υποβοήθηση της δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους.
Τέλος αναφέρθηκε στις μεγάλες ευκαιρίες που έχει η χώρα μας και τις οποίες όπως είπε δεν πρέπει να αφήσουμε να πάνε χαμένες, θέτοντας ως παράδειγμα την Κίνα, που επιθυμεί να επενδύσει στο εξωτερικό.
«Μία από τις χώρες στις οποίες επιθυμεί να επενδύσει, είναι η Ελλάδα. Και δεν εννοώ επενδύσεις μόνο σε υποδομές και σε δίκτυα, αλλά και στην υπόλοιπη οικονομία, όπως στη βιομηχανία και στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Για να εκμεταλλευτούμε αυτές τις ευκαιρίες, πρέπει κυρίως να προσαρμόσουμε κατάλληλα την αναπτυξιακή μας στρατηγική και να υιοθετήσουμε ένα εξωστρεφές αναπτυξιακό πρότυπο, που στηρίζεται, μεταξύ άλλων, σε ιδιωτικοποιήσεις και στην αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, με στόχο να γίνει η Ελλάδα αναπτυξιακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή. Κυρίως όμως πρέπει να θέλουμε να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις και πρέπει να θέλουμε να μην χάσουμε, για μια ακόμη φορά, τις ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Μεταρρυθμίσεις με μετρήσιμο αναπτυξιακό αποτέλεσμα ζητεί ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης, στη διάρκεια της ομιλίας του, ζήτησε τολμηρές κυβερνητικές αποφάσεις και προσήλωση σε μεταρρυθμίσεις με μετρήσιμο αναπτυξιακό αποτέλεσμα.
Ανέφερε πως οι διοικητικές ανεπάρκειες και η αδυναμία μείωσης του κόστους λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού, σε συνδυασμό με την φορολογική αφαίμαξη, τη μνημειώδη καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης και τα γραφειοκρατικά προσκόμματα που συναντούν στην καθημερινή τους λειτουργία οι επιχειρήσεις, πρέπει κατά τον ΣΒΒΕ άμεσα να μετριασθούν, ενώ τόνισε πως το πολυπόθητο επενδυτικό σοκ διαρκείας που αποτελεί «σανίδα σωτηρίας» για τη χώρα, δεν θα συμβεί ποτέ, αν ως κράτος δεν αποκτήσουμε αξιοπιστία, έναντι των εγχώριων, αλλά, κυρίως, των διεθνών επενδυτών.
Για αυτό όπως είπε πρέπει να εξασφαλιστεί η συνέχεια στο κράτος, ανεξάρτητα από το κυβερνών κόμμα και τα πρόσωπα που το στελεχώνουν .
Ο κ.Σαββάκης, εντόπισε τα βασικά προβλήματα της οικονομίας που επηρεάζουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων, στην αδυναμία πρόσβασης στη χρηματοδότηση, στη γραφειοκρατία, αλλά και στο διαρκώς μεταβαλλόμενο φορολογικό περιβάλλον, το οποίο τόνισε «παραμένει, μάλλον μακράν των υπολοίπων εμποδίων στην εγχώρια επιχειρηματικότητα, το κυριότερο. Κι αυτό γιατί μιλάμε διαρκώς για νέους φόρους, για έκτακτους φόρους, για έκτακτους φόρους που όμως γίνονται μόνιμοι, για έκτακτες εισφορές, και να μην μιλήσουμε για μη ανταποδοτικότητα πλήθους ισχυόντων φόρων και τελών».
Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ έθεσε τρία μεγάλα ζητήματα, για την έξοδο της χώρα μας από την κρίση:
1.Το θέμα της υλοποίησης επενδύσεων.
2.Το θέμα της βιομηχανικής πολιτικής και την πρόταση του ΣΒΒΕ για δημιουργία ενός «Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας»
3.Το συνολικότερο ζήτημα της ανάπτυξης.
Όπως δήλωσε, επείγει η μείωση της φορολογίας και η απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, αλλά και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής και επίσης, ότι αποτελεί επείγουσα ανάγκη να εξορθολογισθούν τα τιμολόγια της ενέργειας για να μειωθεί επιτέλους το κόστος ενέργειας για τη βιομηχανία, ότι πρέπει να λυθεί το μείζον ζήτημα της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, και ειδικά των μεταποιητικών και πως η περιβόητη και πολυσυζητημένη σύνδεση της έρευνας με τη βιομηχανία, για την παραγωγή καινοτομίας πρέπει να γίνει πράξη.