xyta1-770x439_c (1)

Στα χαρακώματα για το έργο που «πληγώνει» την Ευκαρπία! Συγκέντρωση υπέρ των συλληφθέντων για τον ΣΜΑ(Φωτό-video)

Σε μία ακόμη δίκη οδηγούνται σήμερα κάτοικοι της Ευκαρπίας για τον αγώνα τους ενάντια στην κατασκευή και λειτουργία του ΣΜΑ (Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμάτων) Ευκαρπίας στη Θεσσαλονίκη. Το PRESS724 είναι στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης και θα σας δώσει όλο το ρεπορτάζ! Μείνετε συντονισμένοι…

Ρεπορτάζ: Νικολέτα Ευσταθίου

49 πολίτες συνολικά οδηγούνται κατηγορούμενοι για άλλη μία φορά στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, σε δίκες που η πρώτη έγινε στις 18 Νοεμβρίου, η δεύτερη είναι σήμερα και ενώ υπάρχουν κι άλλες στις 30 Νοεμβρίου, αλλά και,  μεταγενέστερα, μέσα στον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο. Σήμερα στο εδώλιο βρίσκονται 20 εργαζόμενοι.

Το Δίκτυο Συλλόγων και Φορέων ενάντια στο ΣΜΑ διοργανώνει μια σειρά κινητοποιήσεων με σκοπό να σταματήσει η κατασκευή του ΣΜΑ αλλά και η βιομηχανία διώξεων εναντίον των κατοίκων της Ευκαρπίας που μάχονται για την ορθή διαχείριση απορριμμάτων.

Το  Δίκτυο ζητάει από το Δήμο Παύλου Μελά  να καταγγείλει την αυταρχικότητα που επιδεικνύει η διοίκηση του ΦΟΣΔΑ . Παράλληλα θα επιδιώξει συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος ζητώντας την ανάκληση της άδειας καύσης που έχει δοθεί στο ΤΙΤΑΝ αλλά και την υποχρεωτική εφαρμογή του ΕΣΔΑ.

Ήδη στο Δικαστικό Μέγαρο αναρτήθηκε πανό που αναφέρει τα εξής:

Οι κάτοικοι της Ευκαρπίας προτάσσουν εδώ και καιρό ένα διαφορετικό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων το οποίο υιοθέτησε και ο Δήμος Παύλου Μελά. «Ο ΦΟΣΔΑ όμως θεωρεί ότι το σχέδιο αυτό είναι μη υλοποιήσιμο και το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να λειτουργήσει ο ΣΜΑ και να οδηγούνται τα σκουπίδια προς καύση» σημειώνουν οι κάτοικοι.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η κατασκευή του ΣΜΑ κόντρα στις διατάξεις του νέου ΕΣΔΑ ο οποίος προτάσσει την ορθή διαχείριση απορριμμάτων και τα τοπικά σχέδια μικρής εμβέλειας απορρίπτοντας τα φαραωνικά σχέδια καύσης των στερεών απορριμμάτων τύπου ΣΜΑ.

Παρ’ όλα αυτά εδώ και μέρες στον χώρο του ΣΜΑ δουλεύουν συνεχώς φουρνέλα ισοπεδώνοντας μια πλαγιά 100 στρεμμάτων λίγα μέτρα από σπίτια με τους κατοίκους της Ευκαρπίας να έχουν αναστατωθεί συνειδητοποιώντας πως η κατασκευή του γιγάντιου έργου- παρωδία συνεχίζεται.