ΕΙΔΗΣΕΙΣ
logo_desfa__040215

Σκληρό pressing από τους θεσμούς για συμβιβασμό στην υπόθεση ΔΕΣΦΑ

Πονοκέφαλος στο Μαξίμου για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, καθώς λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου η εγγυητική επιστολή των Αζέρων με τους εκπροσώπους των δανειστών να πιέζουν την κυβέρνηση στη διελκυστίνδα υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αζέρων της SOCAR.

Δείγμα των διακρατικών διαστάσεων που έχει προσλάβει το θέμα είναι το ραντεβού που ζητούν οι Αζέροι με τον πρωθυπουργό «και μόνο με αυτόν», όπως ανέφερε χθες πηγή της SOCAR στο κρατικό πρακτορείο της χώρας ΑΡΑ, απαντώντας προφανώς στις πληροφορίες που φέρουν την κυβέρνηση να τους παραπέμπει στον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη.

«Ζητάμε απάντηση σε ένα μόνο ερώτημα, κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση θέλει την παρουσία της SOCAR στην ελληνική οικονομία ως ενός μεγάλου επενδυτή», αναφέρει στο πρακτορείο η ίδια πηγή.

Το ίδιο άρθρο φιλοξενεί και δηλώσεις του πρώην επικεφαλής της SOCAR Greece Ανάρ Μαμάντοφ, ο οποίος θέτει εμφατικά και πάλι ζήτημα μείωσης του τιμήματος των 400 εκατ. ευρώ. «Η αξία του ΔΕΣΦΑ έχει μειωθεί κατά 40%-50% έπειτα από τη νομοθετική παρέμβαση στην οποία προέβη ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος κι αν αυτό δεν αλλάξει, θα πάψουμε πλέον να ενδιαφερόμαστε» τονίζει ο Μαμάντοφ.

Μείωση ωστόσο τιμήματος δεν προβλέπεται, αφού αυτό θα σήμαινε αλλαγή των όρων του διαγωνισμού, άρα ακύρωσή του, και προκήρυξη νέου. Αν η ελληνική πλευρά δεν δώσει ισχυρό αντάλλαγμα (π.χ. μεγαλύτερη από το 23,2% αύξηση στην ταρίφα χρήσης δικτύου που ανακοίνωσε η ΡΑΕ, αποζημίωση κ.ο.κ.) η αποχώρηση θεωρείται εξαιρετικά πιθανή για τους Αζέρους όσο και για τον έτερο υποψήψιο μνηστήρα, τους Ιταλούς της SNAM. Αλλωστε οι τελευταίοι δέχονται να εμπλακούν στο ντιλ μόνο υπό τον όρο παραμονής και της SOCAR.

Πηγή: dealnews