ΕΙΔΗΣΕΙΣ
maimou-athlitika

Αυξήθηκε και το 2015 ο αριθμός των προϊόντων παραποίησης/απομίμησης που κατασχέθηκαν από τις αρχές της Ε.Ε.

Οι τελωνειακές αρχές σε όλη την ΕΕ κατάσχεσαν περίπου πέντε εκατομμύρια περισσότερα προϊόντα παραποίησης/απομίμησης το 2015 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με νέα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των δεσμευθέντων εμπορευμάτων αυξήθηκε κατά 15% σε σύγκριση με το 2014. Στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεσμεύθηκαν πάνω από 40 εκατομμύρια εμπορεύματα αξίας περίπου 650 εκατ. €, ύποπτα για παραβίαση των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας (ΔΔΙ).

Η σημερινή έκθεση, βασιζόμενη στην επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας (ΔΔΙ) στην ΕΕ [βλέπε εδώ], περιέχει επίσης στοιχεία για τις κατηγορίες των δεσμευθέντων εμπορευμάτων, τη χώρα προέλευσής τους, τα συναφή δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας καθώς και για τους τρόπους μεταφοράς τέτοιων προϊόντων.

Ο Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, δήλωσε σχετικά: «Διαπίστωσα και εγώ προσωπικά την εξαιρετική δουλειά των τελωνειακών υπηρεσιών σε όλη την ΕΕ όσον αφορά τα παραποιημένα και συχνά επικίνδυνα εμπορεύματα.Ωστόσο, η εγκληματική δραστηριότητα που κατακλύζει την εσωτερική μας αγορά με παραποιημένα και παράνομα εμπορεύματα δεν δείχνει σημάδια κόπωσης. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις τελωνειακές αρχές, τους διεθνείς εταίρους και τη βιομηχανία για να διασφαλίσει υψηλό επίπεδο προστασίας των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας στην ΕΕ.»

Τα τσιγάρα παραμένουν η κυριότερη κατηγορία δεσμευθέντων ειδών (27% του συνόλου), ενώ προϊόντα καθημερινής χρήσης που ενδεχομένως ενέχουν κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών, όπως τρόφιμα και ποτά, είδη υγιεινής, φάρμακα, παιχνίδια και ηλεκτρικές οικιακές συσκευές, αντιπροσωπεύουν το 25,8% του συνόλου. Για μια ακόμη φορά, η Κίνα ήταν η κύρια χώρα προέλευσης προϊόντων παραποίησης/απομίμησης (41%), και έπονται το Μαυροβούνιο, το Χονγκ Κονγκ, η Μαλαισία και το Μπενίν.

Το Μπενίν ήταν η χώρα προέλευσης μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων, το Μεξικό η κυριότερη πηγή προέλευσης νοθευμένων αλκοολούχων ποτών και το Μαρόκο άλλων ποτών. Η Μαλαισία ήταν η κυριότερη χώρα προέλευσης ειδών υγιεινής, η Τουρκία ειδών ένδυσης, το Χονγκ Κονγκ συσκευών και αξεσουάρ κινητών τηλεφώνων, καρτών μνήμης, εξοπλισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών, CD και DVD καθώς και αναπτήρων. Το Μαυροβούνιο ήταν η κυριότερη χώρα προέλευσης παραποιημένων τσιγάρων και η Ινδία φαρμάκων. Πάνω από το 91% των δεσμευθέντων προϊόντων είτε καταστράφηκε είτε αποτέλεσε αντικείμενο δικαστικής διαδικασίας για τον προσδιορισμό της παραβίασης, σε συνεργασία με τον κάτοχο του δικαιώματος του σήματος το οποίο αφορά η παραβίαση.

Κάθε χρόνο, από το 2000, η Επιτροπή δημοσιεύει έκθεση για τις τελωνειακές δράσεις σχετικά με την επιβολή των ΔΔΙ, η οποία βασίζεται σε στοιχεία που της διαβιβάζουν οι τελωνειακές διοικήσεις των κρατών μελών. Τα στοιχεία αυτά είναι επίσης πολύτιμα για την ανάλυση των παραβιάσεων των ΔΔΙ, που εκπονεί ο ΟΟΣΑ.

Η τελωνειακή ένωση

Η τελωνειακή ένωση είναι μοναδική στον κόσμο. Αποτελεί θεμέλιο λίθο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ουσιαστικό στοιχείο για την ορθή λειτουργία της ενιαίας αγοράς. Μόλις τα εμπορεύματα εκτελωνιστούν σε ένα κράτος μέλος, μπορούν να κυκλοφορήσουν ελεύθερα εντός της Ένωσης υπό τον όρο ότι όλα τα κράτη μέλη εφαρμόζουν τους ίδιους κανόνες σε θέματα εσόδων και προστασίας στα εξωτερικά σύνορα.

Οι 28 τελωνειακές διοικήσεις της ΕΕ πρέπει να ενεργούν σαν να επρόκειτο για μία οντότητα, διευκολύνοντας παράλληλα το εμπόριο και προστατεύοντας την υγεία και την ασφάλεια όλων των πολιτών της ΕΕ. Τα καθήκοντα αυτά δεν είναι εύκολα. Η ΕΕ είναι ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς συνασπισμούς στον κόσμο. Το 2015, η ΕΕ αντιπροσώπευε το 15% περίπου του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών, αξίας 3,5 τρισ. €. Για τη διαχείριση του όγκου των διεθνών εμπορικών συναλλαγών απαιτείται η ταχεία και αποτελεσματική επεξεργασία εκατομμυρίων τελωνειακών διασαφήσεων ετησίως.

Νέοι τελωνειακοί κανόνες

Τον Ιούνιο του 2013, εγκρίθηκαν νέοι κανόνες για την επιβολή των ΔΔΙ στα τελωνεία (βλέπε MEMO/11/332 και MEMO/13/527). Ο κανονισμός αυτός εφαρμόζεται σε όλη την ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου 2015 και ενισχύει τους κανόνες προστασίας της διανοητικής ιδιοκτησίας.

Για το πλήρες κείμενο της έκθεσης, βλέπε:

Έκθεση σχετικά με την επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας από τα τελωνεία της ΕΕ: αποτελέσματα στα σύνορα της ΕΕ 2015

Πηγή: Taxheaven