ΕΙΔΗΣΕΙΣ
filis

Διαφωνία με τους θεσμούς και για το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά σχολεία

Διαφώνησαν με τον πολυδιαφημισμενο νόμο για τα ιδιωτικά σχολεία και τις αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών τους αλλά και της απογευματινής λειτουργίας τους οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου κατά την σημερινή τους συνάντησης με τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη.

Το θέμα, ωστόσο, δεν αποτελεί προαπαιτούμενο, οπότε επί του παρόντος αποτελεί απλή «γκρίνια» και δεν αναγκάζει το υπουργείο Παιδείας στην λήψη αποφάσεων.

Πάντως, στη διάρκεια της σημερινής συνάντησης υπήρξε διαφωνία για το θέμα και μάλιστα προτάθηκε στον κ. Φίλη να πάρει πίσω την συγκεκριμένη διάταξη ή να αναζητήσει άλλες ρυθμίσεις στο συγκεκριμένο θέμα.

Ωστόσο, δεν αποτέλεσε αίτημα που πρέπει να ικανοποιηθεί, κάτι που δίνει την ευχέρεια στον υπουργό Παιδείας να κινηθεί όπως θέλει.

Υπενθυμίζεται ότι με τον νόμο του υπουργείου Παιδείας που ψηφίστηκε πρόσφατα, οι απολύσεις εκπαιδευτικών που μένουν σε ένα σχολείο για περισσότερα από δύο χρόνια θα παραπέμπονται για κρίση σε συμβούλιο εκπαιδευτικών που πρέπει να κρίνει κατά πλειοψηφία (κάτι που πολλοί σχολίασαν ως μια έμμεση «μονιμοποίησή τους» στα πρότυπα των δημόσιων εκπαιδευτικών).

Παράλληλα, αλλαγές γίνονται και στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στα φροντιστήρια, τα οποία δεν θα μπορούν να κάνουν μαθήματα σε περιόδους εορτών, όταν παραδοσιακά οι μαθητές κάνουν επαναλήψεις.

Η άποψη που εκφράστηκε από τους εκπροσώπους του ΔΝΤ ήταν ότι η διάταξη αυτή, εάν δεν αποσυρθεί, μπορεί να δημιουργήσει «δεδικασμένο» και στον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα, περιορίζοντας έτσι τη δυνατότητα των εργοδοτών να προβαίνουν σε απολύσεις.

Το θέμα θα συζητηθεί ξανά στη διάρκεια της αξιολόγησης των γενικών δράσεων της κυβέρνησης, ενώ αναζητούνται συμβιβαστικές λύσεις.

Πάντως, το υπουργείο Παιδείας διέψευσε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία οι θεσμοί ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου.