Σε πόλεμο ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας δεν θα τασσόμασταν αυτόματα με τις ΗΠΑ, δήλωσε η Μέρκελ

Το Βερολίνο δεν θα «σταθεί αυτόματα» στο πλευρό των ΗΠΑ εάν υπάρξει ένοπλη σύγκρουση με τη Βόρεια Κορέα, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Η Μέρκελ πιστεύει ότι η βορειοκορεατική κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος μίλησε στην εκδήλωση «Deutschland Live» που διοργάνωσε η εφημερίδα Handelsblatt, όπου η τρέχουσα κρίση της Βόρειας Κορέας ήταν από τα βασικά θέματα που εξετάστηκαν.

Όταν ρωτήθηκε για το χειρότερο σενάριο, ήτοι μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Ουάσιγκτον και Πιονγιάνγκ, η Μέρκελ δήλωσε ότι η Γερμανία δεν θα υποστήριζε αναγκαστικά την Αμερική.

«Όχι, όχι αυτόματα. Δεν βλέπω καμία στρατιωτική λύση στην [κρίση] με τη Βόρεια Κορέα. Νομίζω ότι είναι λάθος», είπε η Μέρκελ, σύμφωνα με τα όσα γράφουν τα Russia Today, Deutsche Welle και Focus.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε ειρηνική επίλυση των εντάσεων, επιμένοντας ότι «τα διπλωματικά μέσα δεν έχουν αξιοποιηθεί πλήρως».

Η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι πρέπει να εξαντληθούν όλα τα διπλωματικά μέσα απέναντι στις απειλές της Bορείου Κορέας καθώς οι γειτονικές χώρες, όπως η Ιαπωνία, η Κίνα και η Νότιος Κορέα μπορούν να διαδραματίσουν πολύ ενεργότερο ρόλο στην εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης, ενώ καθησυχάζοντας τους Γερμανούς ψηφοφόρους δήλωσε πως η Γερμανία δεν έχει καμία πρόθεση να εμπλακεί σε έναν πιθανό πόλεμο στην άλλη άκρη του κόσμου.

Η Μέρκελ έχει απορρίψει οποιαδήποτε στρατιωτική επιλογή για τη Βόρεια Κορέα, ενώ η Ουάσιγκτον και η Πιονγκγιάνγκ εξακολουθούν να εμπλέκονται σε έναν πόλεμο ρητορικής. Στο ύψος των πρόσφατων εντάσεων, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, υποσχέθηκε να συναντήσει οποιεσδήποτε περαιτέρω απειλές από τη Βόρεια Κορέα με «φωτιά και μανία», ενώ ο Βορράς απειλούσε να χτυπήσει μια αμερικανική βάση στο Γκουάμ.

«Η Γερμανία θα εμπλακεί εντατικά σε οποιεσδήποτε μη στρατιωτικές λύσεις», ανέφερε η Μέρκελ. «Αλλά μια κλιμάκωση της ρητορικής είναι λάθος απάντηση», γράφουν τα Russia Today, Sputnik και Handelsblatt.

Μιλώντας για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η καγκελάριος της Γερμανίας χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε η εφημερίδα Handelsblatt, λίγες μόλις εβδομάδες πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, η καγκελάριος Μέρκελ υπογράμμισε πως δεν υπάρχει περίπτωση η Αμερική να γίνει μεγάλη ξανά ( μετάφραση της προεκλογικής εξαγγελίας του Προέδρου Τραμπ “make America great again”) αν δεν ενδιαφερθεί για τον υπόλοιπο κόσμο.