Όταν ακολουθούμε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής και άσκησης με απώτερο στόχο τη μείωση του σωματικού μας βάρους, είναι γνωστό ότι δεν ωφελεί να ζυγιζόμαστε καθημερινά.
Το αποτέλεσμα που δείχνει η ζυγαριά μεταβάλλεται συνεχώς κατά τη διάρκεια της ημέρας και συνήθως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αυτό συμβαίνει, διότι ο αριθμός που βλέπουμε στη ζυγαριά μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες (π.χ. κατακράτηση, κατανάλωση τροφίμων με πολλά λιπαρά ή αλκοολούχων ποτών κα).
Επομένως, συνήθίζουμε να ζυγιζόμαστε μία φορά στις 7-10 ημέρες, προκειμένου να πάρουμε ένα πιο αξιόπιστο αποτέλεσμα και να παρακολουθήσουμε την πρόοδο μας.
Ωστόσο, μία νέα έρευνα έρχεται να «ταράξει τα νερά» αναφέροντας ότι το καθημερινό ζύγισμα μπορεί να τονώσει την αυτοπεποίθηση μας και να μας βοηθήσει σημαντικά στη μείωση του βάρους. Η εν λόγω έρευνα είχε διάρκεια δώδεκα μηνών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που χρησιμοποιούσαν τη ζυγαριά τουλάχιστον έξι φορές την εβδομάδα, παρουσίαζαν λιγότερα επεισόδια υπερφαγίας.
Συγκεκριμένα, είχαν την ικανότητα να αντιστέκονται και να μην καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα φαγητού σε δύσκολες συναισθηματικές καταστάσεις, σε χώρους με μεγάλη ποσότητα εύκολα προσβάσιμου φαγητού και σε περιπτώσεις που δέχονταν πίεση από τον κοινωνικό τους περίγυρο.
Βέβαια, πριν βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα και να τοποθετήσουμε τη ζυγαριά μας σε εμφανές σημείο στο σπίτι, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αποτελεί ένα εργαλείο που μαρτυρά μόνο τις μεταβολές του βάρους και όχι τις μεταβολές στη σύσταση του σώματος (π.χ. μείωση σωματικού λίπους, αύξηση μυϊκής μάζας και ενυδάτωση οργανισμού).
Επομένως, εάν το ζύγισμα τονώνει την αυτοπεποίθηση μας και μας βοηθά να έχουμε τον έλεγχο την προσπάθειας μας, χωρίς να αγχωνόμαστε, τότε μπορεί να πραγματοποιείται καθημερινά. Ωστόσο, εάν κάποιες φορές το αποτέλεσμα δεν ανταποκρίνεται στην προσπάθεια που έχουμε κάνει, καλό είναι να καταφύγουμε με σε μία ανάλυση σύστασης σώματος (λιπομέτρηση), πριν απογοητευτούμε.
Από την Επιστημονική Ομάδα του Διατροφολόγου Αναστάσιου Παπαλαζάρου και την Κωνσταντίνα Μαρούδα/Διαιτολόγο-Διατροφολόγο (www.nutrimed.gr).
Πηγή: boro.gr