Η δημιουργία προσφυγικού καταυλισμού δυναμικότητας 1.500 ατόμων στην ανατολική Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στην περιοχή των ιαματικών λουτρών Θέρμης, σχεδιάζεται με γερμανική χρηματοδότηση. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι για τον σκοπό αυτόν βρέθηκαν στην πόλη στελέχη μεγάλης και σοβαρής ΜΚΟ της Γερμανίας, η οποία πρόκειται να διαθέσει 5 εκατ. ευρώ, με την προοπτική να χρησιμοποιηθούν από την τοπική κοινωνία οι εγκαταστάσεις μετά την αποχώρηση των προσφύγων. Εν τω μεταξύ, μπορεί τα σύνορα στην Ειδομένη να παραμένουν κλειστά για πρόσφυγες και μετανάστες, οι προσπάθειες όμως πολλών εκ των εγκλωβισμένων και άλλων που καταφθάνουν από τα ενδότερα, αλλά δεν προσεγγίζουν τον καταυλισμό, να περάσουν στα Σκόπια με τη βοήθεια διακινητών ή και μόνοι τους δεν έχουν σταματήσει.
Αν μάλιστα πιστέψουμε τα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, το φαινόμενο ανθεί, καθώς, όπως ανέφεραν, μόνο το τελευταίο 48ωρο επιχείρησαν να εισέλθουν στη χώρα 800 πρόσφυγες και μετανάστες από διάφορα σημεία της μεθορίου κοντά στον φράχτη, πλην όμως εντοπίστηκαν από τις αστυνομικές αρχές και επαναπροωθήθηκαν. Προσέθεταν, μάλιστα, ότι το αρμόδιο κέντρο διαχείρισης του προσφυγικού που εδρεύει στη Γευγελή έχει ενημερώσει τις ελληνικές αρχές για την εντεινόμενη κινητικότητα στη συνοριογραμμή, κυρίως σε σημεία εκτός συρματοπλέγματος, ενώ αστυνομικές περιπολίες έχουν ενταθεί στα σύνορα, όπου οι σλαβομακεδονικές αρχές έχουν ενισχύσει τα μέτρα φρούρησης. Τα δημοσιεύματα στα Σκόπια ενισχύουν τη φημολογία περί δραστηριοποίησης στην Ειδομένη τον τελευταίο καιρό κυκλωμάτων παράνομης εξόδου από την Ελλάδα προς την ΠΓΔΜ και από εκεί στη Γερμανία, τα οποία απευθύνονται σε πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν μεγάλα ποσά σε επιτηδείους.
Χθες, πάντως, μια ομάδα περίπου 100 ατόμων στον καταυλισμό της Ειδομένης συγκεντρώθηκε μπροστά στη σκηνή όπου εδρεύει η αντιπροσωπεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Τα μέλη της αντιπροσωπείας αναγκάσθηκαν να αποχωρήσουν προσωρινά, αλλά αργότερα επέστρεψαν. Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές προσπάθησαν να προσεγγίσουν τον φράχτη στο ύψος της σιδηροδρομικής γραμμής, αλλά η αστυνομία δεν τους το επέτρεψε και έτσι διαλύθηκαν, αφού φώναξαν συνθήματα υπέρ του ανοίγματος των συνόρων.
«Η Ειδομένη πρέπει να διαλυθεί και θα διαλυθεί», υπογράμμισε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, που χαρακτήρισε την κατάσταση μια «προσβολή που πρέπει να σταματήσει». Ο υπουργός προανήγγειλε «πύκνωση» των παρεμβάσεων στην περιοχή, χωρίς, ωστόσο, να θέτει «συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα». «Θα πυκνώσει η προσπάθεια διαλόγου, η προσπάθεια δημιουργίας καινούργιων θέσεων, η προσπάθεια ελέγχου για το ποιος μπαίνει και τι κάνει μέσα στην Ειδομένη».
Οι διαδικασίες έχουν αρχίσει εδώ και καιρό, «δημιουργούμε θέσεις και συνθήκες, ώστε χωρίς χρήση βίας να μπορέσουμε να αδειάσουμε την Ειδομένη». Αν η παραμονή στην Ειδομένη, όμως, αποτελεί για κάποιους «ηθελημένη επιλογή», παρά τις υπάρχουσες εναλλακτικές, θα υποστούν τις συνέπειες. Ωστόσο, ο υπουργός διέψευσε τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για μη ανανέωση των αδειών παραμονής όσων προσφύγων επιλέγουν να παραμείνουν στην Ειδομένη. «Ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Τα χαρτιά που έχουν πάρει αυτοί οι άνθρωποι που είναι εκεί, σε ένα ποσοστό 70%, έχουν λήξει. Δηλαδή το χαρτί τους δεν έχει ισχύ. Εμείς λέμε ότι, εάν αυτοί έρθουν στα camps, το χαρτί τους θα ανανεωθεί αυτόματα. Η διαφορά είναι ότι δεν απειλούμε, δίνουμε προσδοκία νομιμότητας. Αν πάνε στα camps, τα χαρτιά τους αυτόματα θα επαναποκτήσουν ισχύ. Είναι δώρο, δεν είναι απειλή».
από kathimerini.gr