ΕΙΔΗΣΕΙΣ
fotia-rodos

Προσπάθεια να ελεγχθεί η πυρκαγιά στη Ρόδο, εκκενώθηκαν δύο οίκισμοί

Μάχη με τις φλόγες δίνουν στη Ρόδο οι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να ελέγξουν τη φωτιά που ξέσπασε στο νησί στο νότιο τμήμα της Ρόδου στην περιοχή ανάμεσα στο μοναστήρι του Ασώματου και στο Φράγμα της Απολακκιάς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χαράλαμπος Κόκκινος κάλεσε όλους τους ιδιοκτήτες μηχανημάτων έργου στο νησί που είναι ικανά να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς και τους πιστοποιημένους εθελοντές Πολιτικής Προστασίας, να βοηθήσουν στην κατάσβεσή της.

Αυτήν τη στιγμή επιχειρούν 4 πυροσβεστικά και 2 ελικόπτερα (αναμένονται άλλα δύο), καθώς και επίγειες δυνάμεις. Στην κατάσβεσή της θα συνδράμουν 2 καναντέρ από τη Σάμο και το πυροσβεστικό ελικόπτερο που εδρεύει στα Μαριτσά.

Δόθηκε ήδη εντολή για την ενίσχυση των δυνάμεων δασοπυρόσβεσης με 20 άτομα πεζοπόρου τμήματος από την Αθήνα, ενώ αναμένεται άμεσα στη Ρόδο ο συντονιστής επιχειρήσεων της Π.Υ., υποστράτηγος ΠΣ Θεοδόσιος Δημακογιάννης.
Από τις 17:00 ο αέρας έχει πέσει γεγονός που βοηθάει τις πυροσβεστικές δυνάμεις να «μαζέψουν» τα μέτωπα. Αυτή την ώρα η εικόνα που υπάρχει είναι η προσπάθεια να περιοριστεί το μέτωπο προς την Αρνίθα, αλλά και να συγκρατηθεί το μέτωπο προς Σιάννα και Μονόλιθο που πάει να ξεφύγει. Από εκεί και πέρα μικρότερες δυνάμεις προσπαθούν να σβήσουν μικρότερες εστίες φωτιάς, όπως για παράδειγμα εντός της Απολακκιάς.

Στα μέτωπα Απολακκιάς-Αρνίθας-Σκιάδι, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα αφού η φωτιά είναι υπό μερικό έλεγχο και καίει την περιοχή ανάμεσα σε Ιστριο-Μονόλιθο. Ωστόσο ένα μέτωπο βρίσκεται σε εξέλιξη σε Σιάννα-Μονόλιθο.
Ενθαρρυντικά τα μηνύματα και στην Ίστριο, στην οποία νωρίτερα είχε γίνει προληπτική εκκένωση. Πυροσβεστικές δυνάμεις μεταφέρθηκαν προς την πλευρά του οικισμού με αποτέλεσμα η φωτιά να σταματήσει δύο χιλιόμετρα περίπου μακριά από το χωριό και πλέον να καίει μόνο χαμηλή βλάστηση.

Στις 17:30 ξεκίνησε στην Προφύλια η σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου της πυρκαγιάς, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, του Δήμου Ρόδου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και άλλων φορέων, προκειμένου να γίνει μια πρώτη εκτίμηση της μέχρι τώρα κατάστασης.

Στο νησί έφτασε και μια ομάδα της ΕΜΑΚ η οποία κατευθύνεται άμεσα στο σημείο για να υποστηρίξει τις προσπάθειες, αλλά και ενδεχομένως να ξεκουράσει και κάποιους από τους πυροσβέστες που επιχειρούν από το πρωί.

Τι έγινε από το πρωί

Ανεξέλεγκτη είναι η φωτιά που ξέσπασε στο νότιο τμήμα της Ρόδου στην περιοχή ανάμεσα στο μοναστήρι του Ασώματου και στο Φράγμα της Απολακκιάς.

Οι φλόγες γλείφουν το χωριό Απολακκιά και για προληπτικούς λόγους όπως ανέφερε στη Ροδιακή ο αντιδήμαχος Γιώργος Πόκκιας εκκενώνεται το χωριό .

Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά έφτασε μέχρι την πλατεία του χωριού ενώ στο διάβα της έκαψε περιμετρικά σταύλους και γεωργικά μηχανήματα.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται και προληπτική εκκένωση του χωριού Ιστριου ενώ η φωτιά κατευθύνεται και προς το Σκιάδι.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων – επιχειρούν 38 πυροσβέστες με 13 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο,10 ΟΤΑ, τέσσερα αεροσκάφη και τέσσερα επανδρωμένα οχήματα – δυσχεραίνουν οι άνεμοι έως και 7 μποφόρ.

Πηγή Ροδιακή , Δημοκρατική και ΑΠΕ