«Είναι προφανές ότι το ραντεβού του Αλ. Τσίπρα με τη «δίκαιη ανάπτυξη», αναβάλλεται επ’ αόριστον», αναφέρει σε σχόλιό του το Ποτάμι, με αφορμή την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2017 στη Βουλή, τονίζοντας ότι «σχετικά με την πολυδιαφημισμένη επιστροφή στις αγορές, η μόνη αναφορά στο προσχέδιο είναι ότι αυτή θα γίνει «το συντομότερο δυνατό»».
Η Σεβαστουπόλεως κάνει λόγο για «άσχημα νέα για όλους», σημειώνοντας ότι «τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί και θα εφαρμοστούν από τις αρχές του χρόνου θα αφαιρέσουν από την κοινωνία άλλα 4,5 δισ., τη στιγμή που τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το κράτος φθάνουν ήδη τα 91,5 δισ.».
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Ποτάμι, προβλέπεται:
- 1,5 δισ. από τις αυξήσεις που επιβλήθηκαν στους έμμεσους φόρους, κατά κύριο λόγο στον ΦΠΑ,στη φορολογία των καυσίμων, σε καφέ, κινητή τηλεφωνία, ηλεκτρονικό τσιγάρο κλπ.
- 1,5 δισ. επιβαρύνσεις στους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους λόγω αύξησης των εισφορών και μείωσης των συντάξεων.
- 1,5 δισ. από το νέο καθεστώς φορολόγησης των εισοδημάτων.
«Το μόνο που μένει ανέπαφο από όλο αυτό το τσουνάμι των μέτρων είναι το κομματικό κράτος», συμπληρώνει το Ποτάμι, ενώ χαρακτηρίζει την κυβέρνηση «υπεραισιόδοξη στις προβλέψεις της», αφού -όπως εξηγεί η Σεβαστουπόλεως- «το προσχέδιο προβλέπει ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2016 της τάξεως του 0,3% αντί του 0,5% που προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος».
«Επίσης μας λένε ότι η ανάπτυξη θα κινείται στο 2,7% το 2017 παρά την αντίθετη άποψη διεθνών think tanks που προβλέπουν ανάπτυξη μόλις 0,7%» συνεχίζει το Ποτάμι, προειδοποιώντας ότι «οι συνέπειες αυτών των αποκλίσεων ενδέχεται να αποδειχθούν καταστροφικές, αφού αν επαληθευθούν, αυτό θα συνεπάγεται επιπλέον μέτρα ύψους τριών δισ.».
«Πέραν των παραπάνω, πρέπει να εξοικονομηθούν 870 εκατ. (από που;) για τη χρηματοδότηση κοινωνικών επιδομάτων (όπως το Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και παρεμβάσεις σε υγεία και παιδεία)», συμπληρώνει το Ποτάμι.