gata-louloudia

Ποιά λουλούδια είναι ασφαλή για σκύλους και γάτες;

Αν αγαπάτε τα λουλούδια, αλλά έχετε ακούσει ότι φυτά και κατοικίδια ζώα δεν «ταιριάζουν», μη θορυβείστε. Μπορείτε να στολίσετε όμορφα βάζα με συγκεκριμένα λουλούδια που σε περίπτωση κατάποσης δεν θα προκαλέσουν τόσο κακό στους τετράποδους φίλους σας. Μπορείτε επίσης να έχετε φυτά εσωτερικού χώρου, που ακόμα και αν τα μασήσουν δεν θα πάθουν δηλητηρίαση.
Κατά γενικό κανόνα μερικά ασφαλή λουλούδια για σκύλους και γάτες είναι: τριαντάφυλλα, μαργαρίτες, τουλίπες, γαρύφαλλα, ασφόδελοι, ηλιοτρόπια, το φυτό στατική, άστερ ή Μαργαρίτες της γιορτής των Ταξιαρχών, το κρίνο του Περού ή Αλστρομέρια.
Αποφύγετε να διατηρείτε στο σπίτι σας λουλούδια όπως η αζαλέα, ο κρότων, το καλάδιο, ο φίκος, αλεξανδρινά, ποϊνσέτιες και την πικροδάφνη.
Οι κρίνοι, καθώς και όλα τα είδη αυτής της κατηγορίας, είναι από τα πιο θανατηφόρα για τις γάτες. Η γύρη τους μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια.
Ωστόσο, ακόμα και αν κάποια λουλούδια θεωρούνται σχετικά ασφαλή, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τα αφήσετε σε σημεία που το ζωάκι σας θα τα αντιμετωπίσει σαν παιχνίδι ή σνακ.
Κρατήστε τα λοιπόν αρκετά ψηλά έτσι ώστε ο σκύλος σας να μην μπορεί να τα φτάσει. Και να θυμάστε ότι καθώς οι γάτες μπορούν να ανέβουν σχεδόν παντού, καλό είναι να βάζετε τα λουλούδια σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο από εκείνο που παίζουν πιο συχνά.
Σε περίπτωση που δείτε κάποιο μασημένο φύλλο ή λουλούδι, τηλεφωνήστε στον κτηνίατρό σας.

Πηγή: tanea.gr