ΕΙΔΗΣΕΙΣ
kausoksula

Πετάτε τη στάχτη από τα ξύλα; Όχι πια!

Από αυτή τη φυσική ζέστη φωτίζεται το σπίτι, ψήνεται το φαγητό, στεγνώνουν τα ρούχα, ζεσταίνεται το νερό, και στο τέλος μένει η πολύτιμη στάχτη. Δεν πετάμε τη στάχτη, δεν είναι καθόλου άχρηστη ή… σκουπίδι. Η στάχτη από ξύλα είναι η σκόνη που έμεινε από την καύση τους. Ξύλα εννοούμε μόνο φυσικά,χωρίς βαφές, κόλες ή επεξεργασμένα. Πρέπει να προσέχετε να μην πετάτε μέσα στην φωτιά πλαστικά, αποτσίγαρα, ή οτιδήποτε άλλο που μπορεί να μολύνει την στάχτη. Περιμένετε να κρυώσει εντελώς και μετά τη συλλέγετε. Από τη στάχτη ξεχωρίζετε την άσπρη στάχτη που έχει μείνει πάνω-πάνω από τα καρβουνάκια και την αποθηκεύετε σε ένα μεταλλικό δοχείο με καπάκι. Τα καρβουνάκια τα κρατάτε επίσης σε ένα άλλο δοχείο. Ας δούμε λοιπόν τι περιέχει η στάχτη και είναι τόσο πολύτιμη.

Η στάχτη περιέχει κυρίως ανθρακικό ασβέστιο από 25% έως 45%(το οποίο είναι ένα ανόργανο αλάτι με χημικό τύπο CaCO3.), λιγότερο από 10 % περιέχει Κάλιο (Κ), και λιγότερο από 1% φωσφορικό άλας. Υπάρχουν ιχνοστοιχεία σιδήρου, μαγγανίου, ψευδαργύρου, χαλκού και μερικά βαρέα μέταλλα (όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο, το νικέλιο και το χρώμιο). Δεν περιέχει άζωτο. Ωστόσο αυτοί οι αριθμοί ποικίλλουν ανάλογα με την θερμοκρασία καύσης των ξύλων. Η καύση επηρεάζει πολύ τη σύνθεση και την ποσότητά της στάχτης, και κατά συνέπεια υψηλότερη θερμοκρασία μειώνει την απόδοση της στάχτης. Οπότε για καλύτερη ποιότητα στάχτης η χαμηλή θερμοκρασία είναι ιδανικότερη. Σκληρά ξύλα συνήθως παράγουν περισσότερη στάχτη από τα μαλακά, όπως των κωνοφόρων και ο φλοιός και τα φύλλα παράγουν γενικά πιο πολύ στάχτη από το εσωτερικό ξυλωδών τμημάτων του δέντρου. Κατά μέσο όρο, η καύση των ξύλων δίνει περίπου 6-10% στάχτες. Παρακάτω θα αναλύσουμε τις χρήσεις της στάχτης, για να μπορούμε να γνωρίζουμε πώς να την χρησιμοποιήσουμε.

Τα παλαιότερα χρόνια τη χρησιμοποιούσαν για τη λεύκανση των ρούχων, αλλά και αντί για σαπούνι ή στο λούσιμο. Έχει καθαριστικές ιδιότητες λόγω του ανθρακικού καλίου που προσλαμβάνει από τη στάχτη και το οποίο έχει την ικανότητα αυτό να διαλύει τα έλαια και τα λίπη γενικά όχι όμως και ορυκτέλαια (γράσο, παραφίνες, βαζελίνη κλπ.). Χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα ,σε αρκετά μέρη της επαρχίας, ιδιαίτερα τον χειμώνα, στην πλύση των ρούχων. Καθαρίζει, λευκαίνει και απολυμαίνει σε βάθος. Ενώ, κάνει τα πιάτα να τρίζουν από καθαριότητα. Μπορείτε να φτιάξετε αλισίβα, απλά βράζοντας 2 με 3 κουταλάκια στάχτη σε 1 μπρίκι με νερό και μετά σουρώστε την με ένα φίλτρο του καφέ.

Επίσης, βουτήξτε ένα υγρό πανί σε στάχτη ή σε αλισίβα και θα καθαρίσει τις γυάλινες πόρτες από το τζάκι. Τρίψτε τα τζάμια με ένα υγρό σφουγγάρι βουτηγμένο στη στάχτη. Μια πάστα από στάχτη και νερό μπορεί να αφαιρέσει τους λεκέδες από τα έπιπλα.

Είναι χρήσιμη και στον κήπο. Έχει ευεργετικές ιδιότητες στο χώμα, τα φυτά και περιορίζει αισθητά την ύπαρξη και αναπαραγωγή όλων των βλαπτικών εντόμων και ζιζανίων. Επίσης, δεσμεύεται διοξείδιο του άνθρακα από τους μικροοργανισμούς μέσα στο χώμα, η ανάπτυξη των οποίων ενισχύεται από τη στάχτη, και η γη γίνεται πιο εύφορη. Διώχνει μάλιστα τις μυρμηγκοφωλιές, χωρίς να σκοτώνει τα μυρμήγκια. Ρίξτε στην είσοδο της μυρμηγκοφωλιάς, μερικές χούφτες στάχτη και τα μυρμήγκια δεν θα μπορούν ούτε να περάσουν, ούτε να την μεταφέρουν με αποτέλεσμα να μετακινήσουν την είσοδο της φωλιάς τους αλλού.

Λειτουργεί και ως αντιπαρασιτικό. Σκορπίστε στάχτη στις γωνίες και στα σκοτεινά σημεία της αποθήκης ή του κελαριού σας. Έτσι, τυχόν κατσαρίδες και άλλα έντομα, καθώς και ποντίκια και άλλα τρωκτικά θα μετοικήσουν, όσο πιο μακριά γίνεται, και δεν θα επανεμφανιστούν όσο υπάρχει στάχτη.

Ενώ δυναμώνει τα φυτά που αγαπούν το ασβέστιο, όπως είναι οι ντομάτες, τα αμπέλια, οι φασολιές, το σπανάκι, ο αρακάς, τα αβοκάντο, τα σκόρδα κα. Ακόμα, ευδοκιμούν και οι τριανταφυλλιές. Μπορείτε να προσθέσετε 1 / 4 φλιτζανιού σε κάθε λάκκο κατά τη φύτευση και να δείτε τη διαφορά αργότερα. Μια κουταλιά στάχτη πάλι ανά 1000 λίτρα νερό δυναμώνει τα υδρόβια φυτά. Ενώ, το χειμώνα μπορεί να βοηθήσει τα φυτά να μην παγώσουν αν ρίξουμε πάνω τους μια στρώση από στάχτες.

Σε περίπτωση πάλι που το παιδί σας έχει ψείρες ή ο σκύλος σας τσιμπούρια και ψύλλους η στάχτη είναι και πάλι η λύση. Ανακατέψτε την στάχτη με ξύδι, μέχρι που να γίνει πηχτή λάσπη και αλείψτε το τριχωτό.

Μήπως κιτρίνισαν τα δόντια σας; Μην ανησυχείτε. Τρίψτε τα με στάχτη και θα ασπρίσουν αμέσως.

Μαζεύετε τα χειμωνιάτικα ρούχα αλλά σας ανησυχεί ο σκόρος; Πασπαλίστε τα με στάχτη και ξεχάστε τον σκόρο. Μετά θα καθαρίσουν με ένα απλό τίναγμα. Βάλτε και λίγη λεβάντα μαζί και μείνετε ήσυχοι.

Λερωθήκατε την ώρα που τρώγατε; Βάλτε πάνω λίγο στάχτη και μετά από πέντε λεπτά τρίψτε τον λεκέ με ψίχα ψωμιού και αμέσως θα εξαφανιστεί.

Χτυπήσατε και τρέχει αίμα; Διαλύστε λίγο πράσινο σαπούνι μέσα στην αλισίβα, και πλύνετε με αυτό την πληγή χωρίς να την ξεπλύνετε μετά. Είναι απίστευτη η ταχύτητα επούλωσης.

Είστε στην κατασκήνωση και δεν έχετε που να διατηρήσετε τα φρέσκα φρούτα; Σκάψτε έναν λάκκο, γεμίστε τον με στάχτη και τοποθετήστε τα φρούτα έτσι ώστε, να μην έρχονται σε επαφή το ένα με το άλλο, αλλά ούτε και με το χώμα. Σκεπάστε τον λάκκο και αφήστε τα. Διατηρούνται έως δύο χρόνια εντελώς μα εντελώς ανέπαφα, όπως την στιγμή που τα βάλατε.

Ακόμα, η στάχτη χρησιμοποιείται για να διώξουμε τις άσχημες οσμές. Απλά βάλτε την πάνω σε οτιδήποτε μυρίζει άσχημα πχ. Σε παλιές τουαλέτες, τουαλέτα της γάτας κλπ.

Για να μη μυρίζει άσχημα το ψυγείο σας, βάλτε μέσα ένα πιάτο με καρβουνόσκονη (από ξυλοκάρβουνο), και να την ανανεώνετε μέχρις ότου φύγει κάθε μυρωδιά.

Μπορείτε να λουστείτε πολύ φυσικά με την αλισίβα, και να χρησιμοποιήσετε ξύδι στο ξέβγαλμα. Αυτό ευνοεί περισσότερο το λιπαρό μαλλί.

Την αλισίβα τη χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας σε πολλά γλυκά και φαγητά, όπως στην παρασκευή μουσταλευριάς, στα μελομακάρονα, στο ψωμί. Εκτός από την υπέροχη γεύση και την βελούδινη υφή που δίνει στα φαγητά μας καθαρίζει το έντερο από τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Το ψωμί γίνεται πιο αφράτο και το βοηθά να μην τρίβεται.

Χρησιμοποιείται ακόμα στα αιώνια αυγά, τα οποία είναι κονσερβοποιημένα αυγά που φτιάχνουν στην Ανατολή και χρησιμοποιούνται στην κουζίνα τους. Τα αυγά μπορούν να διατηρηθούν με μείγμα πηλού, στάχτης, αλάτι, ασβέστη, και φλοιού του ρυζιού για αρκετές εβδομάδες έως αρκετούς μήνες, ανάλογα με τη μέθοδο της επεξεργασίας.

Η σόδα (Ανθρακικό νάτριο Na2CO3, σόδα πλυσίματος) μπορεί να παραχθεί από την στάχτη. Η σόδα είναι γνωστή για την καθημερινή χρήση της ως αποσκληρυντικό του νερού. Παράγεται από βράσιμο του μίγματος στάχτης και νερού, και στη συνέχεια συλλέγεται όταν το νερό εξατμιστεί.

Τα κάρβουνα που μένουν από την καύση (τα μαύρα κομμάτια, όχι τη γκρι/λευκή στάχτη) μπορείτε να τα χτυπήσετε με ένα σφυρί και στη συνέχεια αλέστε τα με ένα γουδοχέρι ή μπλέντερ και πάρτε μια λεπτή σκόνη. Η σκόνη αυτή από τα κάρβουνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φίλτρο.

Χρησιμοποιείται ακόμα για να φίλτρο στο κρασί αν σας βγήκε λίγο θολό.

Κομμάτια από άνθρακα (κάρβουνο) τοποθετούνται σε μεταλλικά δοχεία με τρύπες και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση υγρασίας σε μέρη όπως τα ντουλάπια, τα υπόγεια, κάτω από τους νεροχύτες κλπ.

Σβήστε τη φωτιά πολύ εύκολα και γρήγορα πετώντας στάχτη πάνω της.

Παλαιότερα χρησιμοποιούσαν για τη συντήρηση των σπόρων, όπως των φασολιών, μεγάλα πήλινα δοχεία που από πάνω τα κάλυπταν με παχύ στρώμα από στάχτη. Αυτό βοηθούσε να μην τα φάνε τα σκαθάρια. Μία μελέτη στη Νιγηρία δείχνει ότι η στάχτη ξύλου αφυδατώνει τους σπόρους και τους καθιστά λιγότερο επιρρεπή σε μόλυνση.

Σίγουρα υπάρχουν και άλλες χρήσεις της στάχτης. Οι παραπάνω είναι οι βασικότερες και οι πιο γνωστές. Όπως είδατε κάτι που μέχρι χθες μπορεί οι περισσότεροι να το πετούσαν είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και μπορεί πραγματικά να σας σώσει σε διάφορες καταστάσεις.

Ακόμη: Θεσσαλονίκη: Φέτος θα πέσει πολύ… ξύλο! (φωτό)




3 thoughts on “Πετάτε τη στάχτη από τα ξύλα; Όχι πια!

Comments are closed.