ΕΙΔΗΣΕΙΣ
isis1

Ισλαμικό κράτος: Αποκαλυπτικά έγγραφα, αποδεικνύουν πως εκμεταλλεύεται τα «λάφυρα πολέμου»

Το Ισλαμικό κράτος έχει δημιουργήσει ειδικά τμήματα και υπηρεσίες για την εκμετάλλευση των πολεμικών λάφυρων, μεταξύ των οποίων σκλάβων και πετρελαίου, προκειμένου να δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες που θα του επιτρέψουν να ελέγχει μεγάλες περιοχές στο Ιράκ, τη Συρία και αλλού.

Το πώς ιεραρχείται η γραφειοκρατία του Ισλαμικού Κράτους και πως εκφράζονται οι μικροαστικές αντιπαλότητες μεταξύ των υπαλλήλων και νομικών των παραπάνω υπηρεσιών, περιγράφονται λεπτομερώς σε ένα μεγάλο αρχείο εγγράφων το οποίο κατασχέθηκε από ομάδα ειδικών αποστολών του αμερικανικού στρατού το Μάιο, στη διάρκεια επιδρομής στη Συρία. Στην ίδια αποστολή είχε σκοτωθεί ένα από τα ηγετικά στελέχη των Ισλαμιστών,  ο Αμπού Σαγιάφ , αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, λένε πως τα έγγραφα βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση των ισλαμιστών, των οποίων η ικανότητα ελέγχου μιας τόσο μεγάλης περιοχής που έχουν καταλάβει, έχει ξαφνιάσει πολλούς. Παρέχουν επίσης μια εικόνα για το πώς, μια κάποτε μικρή ομάδα ανταρτών, έχει αναπτύξει μια πολύπλοκη γραφειοκρατική διαδικασία, με την οποία διαχειρίζονται τα έσοδα από τη λεηλασία του πετρελαίου, από τις κλεμμένες αρχαιότητες αλλά και την επίβλεψη των υπόδουλων πληθυσμών.

Αποκαλύπτονται πολλά πλέον, αναφέρει ο Μπρέτ Μακ Γκούργκ, ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Ομπάμα, για τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Το επίπεδο της οργάνωσης, οι «επιτροπές» ελέγχου και τα diwans, που είναι σχεδόν ισοδύναμα με ένα υπουργείο, τα οποία χειρίζονται τους φυσικούς πόρους και αξιοποιούν τις λεηλατημένες αρχαιότητες. Ένα άλλο diwan, είναι υπεύθυνο για τα «λάφυρα πολέμου», συμπεριλαμβανομένων των δούλων.

«Το Ισλαμικό κράτος, έχει επενδύσει στην κρατική υπόσταση και την εικόνα του Χαλιφάτου, περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα τζιχαντιστών. Έτσι, μια τέτοια οργάνωση, εκτός του ότι είναι πολύ πρακτική για τον έλεγχο τόσο μεγάλων περιοχών και πόλεων, ενισχύει επίσης την κρατική υπόσταση» αναφέρει ο Αϊμέν Αλ Ταμίνι, συνεργάτης του Φόρουμ Μέσης Ανατολής και εμπειρογνώμονας στα θέματα του IS.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε πως τα έγγραφα έχουν βοηθήσει τον αντι-ισλαμικό συνασπισμό, ώστε να εντοπίσει τρωτά σημεία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι τους, χρησιμοποιούν αεροπορικούς βομβαρδισμούς για να υποβαθμίσει τις υποδομές των ισλαμιστών και να χτυπήσει στόχους κλειδιά και τους αξιωματούχους τους.

Τα έγγραφα δείχνουν επίσης, ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν είναι απρόσβλητο από τις αντιπαλότητες και τις προσωπικές διαμάχες στο εσωτερικό του. Μια επιστολή που χρονολογείται από τον Νοέμβριο του 2014, από το Diwan φυσικών πόρων, υποδεικνύει πως ο Αμπού Σαγιάφ ήταν ο κύριος υπεύθυνος για τον χειρισμό των αρχαιοτήτων.

Καλοσύνη και τη σκληρότητα

Το Reuters αναφέρει στο ρεπορτάζ του, πως δεν θα μπορούσε να ελέγξει με ανεξάρτητη πηγή, την αυθεντικότητα των εγγράφων που έλαβε και τα οποία αντιπροσωπεύουν ένα κλάσμα μόνο του υλικού που κατασχέθηκε στην επιδρομή στη Συρία. Οι αμερικανικές δυνάμεις κατέλαβαν ένα τεράστιο ποσό δεδομένων με τη μορφή σκληρών δίσκων ηλεκτρονικών υπολογιστών, CD, DVD και χαρτιά.

Πολλά από τα κατασχεθέντα έγγραφα καλύπτουν θέματα από το βιασμό των γυναικών κρατουμένων και τη μεταχείριση των δούλων με ανήλικα παιδιά, μέχρι πότε είναι επιτρεπτό για έναν γιο να κλέψει από τον πατέρα του για να χρηματοδοτήσει τα ταξίδια του και να πάρει μέρος στη τζιχάντ.

Άλλα έγγραφα γεννούν ανησυχίες ότι η βίαιη εξτρεμιστική ομάδα μπορεί να κάνει λαθρεμπόριο ανθρωπίνων οργάνων, ενώ σε φυλλάδιο καθορίζονται οι κανόνες σχετικά με την υποδούλωση των γυναικών που είχαν «κατασχεθεί» από ηττημένους «άπιστους».

Επικαλούμενο ρήσεις του Προφήτη Μωάμεθ, το φυλλάδιο απαιτεί τόσο την καλοσύνη όσο και τη σκληρότητα με τους αιχμαλώτους . Αναφέρεται ακόμη ότι οι υποδουλωμένες γυναίκες δεν πρέπει να διαχωρίζονται από τα παιδιά τους, ενώ άλλοι κανόνες επιτρέπουν στους μαχητές να έχουν σεξουαλικές σχέσεις με γυναίκες σκλάβους.

Στα έγγραφα, υπάρχει μια απόφαση σχετικά με τη σωστή διαδικασία για τη συμπλήρωση των προσωπικών στοιχείων των μελλοντικών μαχητών: το όνομα, το φύλο, και τη μέθοδο επικοινωνίας – τηλέφωνο, τηλεγράφημα, το Skype ή την υπηρεσία WhatsApp.

 

ΠΗΓΗ: REUTERS