zeugari

Παρόμοιο ανοσοποιητικό σύστημα αποκτούν σταδιακά όσοι συγκατοικούν

Η συμβίωση και συγκατοίκηση ανθρώπων για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει ως αποτέλεσμα να αναπτύσσουν παρόμοιο ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς ανταλλάσσουν συνεχώς ιούς και βακτήρια, ακολουθούν τις ίδιες διατροφικές συνήθειες, ενώ εκτίθενται στις ίδιες ρυπογόνες ουσίες. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν επιστήμονες από το Βέλγιο και τη Βρετανία, σε μια έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε και με ελληνική συμμετοχή.

Βέβαια, κάθε άνθρωπος έχει το δικό του αμυντικό σύστημα, τον δικό του αριθμό από μια ιδιαίτερη ποικιλία αμυντικών κυττάρων, καθώς και διαφορετικές αντιδράσεις απέναντι στους παθογόνους μικροοργανισμούς. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τη μελέτη, όταν δύο ή περισσότεροι άνθρωποι συγκατοικούν, τότε τα ανοσοποιητικά συστήματά τους τείνουν να συγκλίνουν, αν και ποτέ δεν γίνονται εντελώς ίδια.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Κάρντιφ και της Λουβέν, με επικεφαλής τη Βάλερι Ο” Ντόνελ, ανέλυσαν δείγματα αίματος από 670 υγιείς ανθρώπους ηλικίας έως 86 ετών. Στην έρευνα συμμετείχε η βιοστατιστικολόγος-γενετίστρια, Βασιλική Λαγού των Τμημάτων Μικροβιολογίας & Ανοσολογίας και Νευροεπιστημών του βελγικού Πανεπιστημίου της Λουβέν.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τις ποσότητες των ανοσοποιητικών κυττάρων σε διαφορετικές καταστάσεις ενεργοποίησής τους και επανέλαβαν ο πείραμα μετά από έξι μήνες. Σύμφωνα με τη συγκριτική μελέτη, τα ανοσοποιητικά συστήματα των συζύγων και γενικότερα όσων ζουν μαζί για χρόνια, έχουν αξιοσημείωτη ομοιότητα, εμφανίζοντας κατά μέσο όρο 50% μικρότερες διαφορές μεταξύ τους από ό,τι τα ανοσοποιητικά συστήματα άσχετων μεταξύ τους ανθρώπων.

Πιο συγκεκριμένα, οι σύζυγοι ή συγκάτοικοι τείνουν να έχουν παρόμοιες μικροβιακές «κοινότητες» στο έντερό τους, πράγμα που επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στο «ταίριασμα» των ανοσοποιητικών συστημάτων τους.

Σύμφωνα πάντως με την Ο” Ντόνελ, είναι δύσκολο να πει κανείς κατά πόσο η σύγκλιση των ανοσοποιητικών συστημάτων μεταξύ συντρόφων και συγκατοίκων είναι καλό ή κακό πράγμα. Αν και θα μπορούσε να είναι και τα δύο. Οι ερευνητές δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο περιοδικό ανοσολογίας «Nature Immunology».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ