ΕΙΔΗΣΕΙΣ
cameron

Κοντά σε συμφωνία με τη Βρετανία – Τα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις

Σε θρίλερ εκτυλίσσονται οι προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας για τη Βρετανία στη Σύνοδο Κορυφής, με τον Βρετανό πρωθυπουργό, David Cameron, να παραδέχεται πως δεν έχει διασφαλιστεί, ακόμη, συμφωνία, στη δεύτερη ημέρα συνομιλιών των Ευρωπαίων ηγετών.
Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το Reuters, οι συνομιλίες έχουν λάβει παράταση, καθώς οι χώρες που συμμετέχουν στη Σύνοδο έχουν καταλήξει σε ένα σχέδιο συμφωνίας, το οποίο θα μπορούσε να παρουσιάσει ο Cameron στους σκεπτικιστές ψηφοφόρους.
Άλλωστε, νωρίτερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες δήλωνς πως υπάρχουν πολλές πιθανότητες οι Ευρωπαίοι ηγέτες να καταλήξουν απόψε σε μια συμφωνία για το θέμα της Βρετανίας, κάτι που θα επέτρεπε στη χώρα να παραμείνει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με ανώτατο Ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters, οι συνομιλίες βρίσκονται σε «κρίσιμο» στάδιο, μετά από τις διαδοχικές αναβολές που πήραν οι διαπραγματεύσεις, με τους 28 ηγέτες να καλούνται να κλείσουν δωμάτιο σε ξενοδοχείο για τη διαμονή τους για ένα επιπλέον βράδυ στις Βρυξέλλες.
Όπως γνωστοποίησαν διπλωμάτες, υπάρχει ένα προσχέδιο συμφωνίας στο «τραπέζι» των διαβουλεύσεων, αλλά παραμένουν εμπόδια που θα μπορούσαν να παρατείνουν τη διαδικασία.
«Ένα προσχέδιο συμφωνίας με τη Βρετανία είναι επιτέλους καθ’οδόν», ανήρτησε στο Twitter, o Τσέχος πρωθυπουργός, Bohuslav Sobotka.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε ότι δεν θα γίνει απόψε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Λονδίνο. Η συνεδρίαση θα γίνει «εάν και όποτε επιτευχθεί συμφωνία», επεσήμανε.
Οι διαπραγματεύσεις της Βρετανίας με την Ε.Ε. σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις της χώρας έχουν μετατραπεί σε μάχη, λόγω της αντίστασης που προβάλλουν αρκετά κράτη – μέλη σχετικά με το προτεινόμενο πακέτο.
Η Telegraph εντοπίζει επτά σημεία, βάσει των οποίων παρακωλύεται η επίτευξη συμφωνίας και τα οποία τίθενται επί τάπητος στο αποψινό δείπνο των ηγετών της Ε.Ε.:
1. Η πρόταση Cameron για «πάγωμα» των εργασιακών επιδομάτων για τους μετανάστες της Ε.Ε..
2. Οι αντιθέσεις για το επίδομα τέκνων.
3. Το βρετανικό αίτημα προστασίας για τις χώρες εκτός της Ευρωζώνης.
4. Η απόσταση της Βρετανίας από την επιδίωξη για μια διαρκώς στενότερη σχέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε..
5. Η Συνθήκη Σένγκεν.
6. Η απροθυμία για παραχωρήσεις από χώρες της Ε.Ε..
7. Το «βέτο» – έκπληξη της Ελλάδας.

Πηγή:  capital.gr