LEFKOS PYRGOS

Παρουσίαση βιβλίου σήμερα για τη Θεσσαλονίκη στο Δημαρχείο

Το βιβλίο «Θεσσαλονίκη: Μια πόλη σε μετάβαση, 1912-2012» παρουσιάζει το Δίκτυο Ναυαρίνο και οι εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ, με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016, στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» (πρώην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων) του Νέου Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, στις 7 μ.μ., με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Σταύρος Ανδρεάδης, Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, Βασίλης Κ. Γούναρης, Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης, Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Στεφανίδης, Καθηγητής, Τμήμα Νομικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς και ο επιμελητής του τόμου Δημήτρης Καιρίδης, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πάντειο Πανεπιστήμιο & Διευθυντής, Δίκτυο Ναυαρίνο.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Περικλής Μήτκας, Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει ο Πέτρος Παπασαραντόπουλος, Διευθυντής των εκδόσεων ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ.

Η Θεσσαλονίκη είναι μια ιδιαίτερη πόλη. Μετρά μια λαμπρή ιστορία 23 αιώνων αδιάλειπτης αστικής συνέχειας. Το βιβλίο «Θεσσαλονίκη: Μια πόλη σε μετάβαση, 1912-2012» αποτελεί το αποτύπωμα του διεθνούς συνεδρίου που διοργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης για την εκατονταετηρίδα της απελευθέρωσης της πόλης. Επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος αποτελεί η μετάβαση της πόλης από τον αυτοκρατορικό στον εθνικό κόσμο. Η Θεσσαλονίκη υπήρξε μια κατεξοχήν λεβαντίνικη πόλη η οποία στις αρχές του 20ού αιώνα βρέθηκε στο προσκήνιο της ιστορίας περισσότερο από κάθε όμοιά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήταν μια πόλη των ρήξεων/επαναστάσεων, όπου συναντήθηκαν μια σειρά από δυνάμεις και φαινόμενα που καθόρισαν τον 20ο αιώνα, όπως ο εθνικισμός κάθε απόχρωσης, ο φιλελευθερισμός, ο σοσιαλισμός και ο συνδικαλισμός αλλά και η πολιτική βία, η τρομοκρατία και ο αντισημιτισμός.