ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ANANEWSIMES PIGES ENERGEIAS

Παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στη Φουκουσίμα;

Ένα συμβούλιο συνεργασίας δημοσίων και ιδιωτικών φορέων συγκροτήθηκε την Κυριακή στη Φουκουσίμα, προκειμένου να βοηθήσει την περιοχή, στην οποία έλαβε χώρα το καταστροφικό πυρηνικό ατύχημα του Μαρτίου του 2011, να μεταμορφωθεί μέσα σε λίγα χρόνια σε ένα κομβικό σημείο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την Ιαπωνία, αναφέρουν τα τοπικά μέσα.

Κατά τη διάρκεια του ερχόμενου καλοκαιριού, το συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχει ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη στρατηγικών για τις αγορές της αιολικής ενέργειας και του υδρογόνου, αναφέρει η σχετική έκθεση. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την ταχεία ανοικοδόμηση της Φουκουσίμα μετά τις καταστροφικές συνέπειες του τσουνάμι και την κρίση πυρηνικής ενέργειας που ακολούθησε.

Στον τομέα της αιολικής ενέργειας και μόνο, το συμβούλιο θα επικεντρωθεί στην ολοκλήρωση ενός σχεδίου για την παραγωγή περίπου 1,3 γιγαβατωρών ηλεκτρικής ενέργειας από ανεμογεννήτριες στη Φουκουσίμα, για την κάλυψη των ηλεκτρικών αναγκών του Τόκιο.

Το εγχείρημα θα αποτελεί σύμπραξη της τοπικής ενεργειακής εταιρείας κοινής ωφέλειας Tokyo Electric Power Company (TEPCO), στην οποία ανήκει ο πυρηνικός σταθμός, με ιδιωτικούς φορείς αιολικής ενέργειας και υπό την οικονομική υποστήριξη της κεντρικής κυβέρνησης.

Η πρόθεση του συμβουλίου είναι επίσης η εκπόνηση ενός σχεδίου δράσης για την κατασκευή ενός συστήματος παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη Φουκουσίμα έως το 2020, το έτος τέλεσης της Ολυμπιάδας του Τόκιο. Το υδρογόνο θα παρέχεται στο Τόκιο και άλλες περιοχές και θα χρησιμοποιείται σε οχήματα που λειτουργούν με κυψέλες καυσίμων υδρογόνου.