fuku-620x420

Η υψηλή ραδιενέργεια στη Φουκουσίμα δεν αφήνει να «επιβιώσουν» ούτε τα ρομπότ (video)

Η ραδιενέργεια στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα αποδεικνύεται τόσο υψηλή που δεν «επιβιώνουν» ούτε τα ρομπότ τα οποία έχουν επιστρατευτεί στις περιοχές όπου η έκθεση στη ραδιενέργεια είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο, μετά την πυρηνική καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός και το τσουνάμι το Μάρτιο του 2011.

«Η πρόσβαση στο εσωτερικό του πυρηνικού σταθμού είναι εξαιρετικά δύσκολη. Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η ακτινοβολία», δήλωσε ο Ναοχίρο Μασούντα, επικεφαλής του παροπλισμού για την ιδιοκτήτρια εταιρεία TEPCO, προσθέτοντας ότι απαιτούνται δύο χρόνια για να αναπτυχθεί ένα ρομπότ.

Από τη στιγμή που τα ρομπότ, που έχουν σχεδιαστεί από την Toshiba και είναι επικαλυμμένα με χρώμιο, πλησιάζουν τον αντιδραστήρα 3, τα κυκλώματά τους καταστρέφονται από την ακτινοβολία.

Τα ρομπότ έχουν σχεδιαστεί για να εισέρχονται στις δεξαμενές όπου βρίσκονται οι ραδιενεργές ράβδοι καυσίμου και να τις ανακτούν.

Τα ρομπότ δεν είναι σε θέση να εισέλθουν στον αντιδραστήρα 3 εξαιτίας των συσσωρευμένων επιπέδων ακτινοβολίας σε σύγκριση με το λιγότερο ραδιενεργό αντιδραστήρα 4, όπου 1.535 ράβδοι καυσίμου έχουν ήδη αφαιρεθεί.

Στο παρελθόν η TEPCO είχε δεχθεί κριτική για τον εξοπλισμό που χρησιμοποίησε για την καταγραφή της ακτινοβολίας, ο οποίος είχε όριο 100mSv ενώ η ακτινοβολία ήταν στην πραγματικότητα 18 φορές υψηλότερη.

Οι αξιωματούχοι τώρα ισχυρίζονται ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας σε πολλές τοποθεσίες στην περιοχή έχουν μειωθεί δραματικά, Περισσότεροι από 8.000 εργαζόμενοι εξακολουθούν να εργάζονται καθημερινά για τον παροπλισμό των αντιδραστήρων και τον καθαρισμό του χώρου.

Το νερό που εκτοξεύεται στους αντιδραστήρες για να ψυχρανθούν, αποθηκεύεται σε δεξαμενές, και μέχρι στιγμής, οι Ιάπωνες ψαράδες αρνούνται να επιτρέψουν την απελευθέρωσή του στη θάλασσα. Ωστόσο οι δεξαμενές διατρέχουν ούτως ή άλλως τον κίνδυνο διαρροής ραδιενεργών υδάτων στη θάλασσα.

Η TEPCO αναπτύσσει τώρα ένα άλλο μοντέλο ρομπότ που θα είναι έτοιμο το 2017 και πιστεύεται ότι θα έχει μεγαλύτερη επιτυχία στην προσέγγιση του αντιδραστήρα 3.