loutra-ypatis

Αναξιοποίητες οι ιαματικές πηγές και τα θερμά νερά στην Ελλάδα – Χάνουμε θέσεις εργασίας και εκατ. ευρώ

Εντελώς αναξιοποίητες παραμένουν περισσότερες από 640 ιαματικές πηγές στην Ελλάδα, ενώ από τις 80 που λειτουργούν με διάφορους τρόπους, έχουν αναγνωριστεί επίσημα μόλις 7 πηγές.

Τα στοιχεία που αφορούν στη μη αξιοποίηση των μεγάλων γεωθερμικών  πεδίων και των ιαματικών πηγών που βρίσκονται στη χώρα μας είναι αποκαλυπτικά, τη στιγμή μάλιστα που σε πολλές περιπτώσεις η αξιοποίηση τους θα σήμαινε σημαντικά κέρδη εκατομμυρίων ευρώ και χιλιάδες θέσεις εργασίας, ειδικά στη σημερινή οικονομική συγκυρία.

Για παράδειγμα, υπάρχουν ελάχιστα θερμοκήπια για την παραγωγή λαχανικών και είναι μάλλον ανύπαρκτα τα συστήματα τηλεθέρμανσης με τη χρήση γεωθερμικής ενέργειας, τη στιγμή που οι υπάρχουσες δυνατότητες θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν δεκάδες ή και εκατοντάδες τέτοιες μεγάλες επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρει στο Press724.gr ο Ανέστης Αναστασιάδης πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων, η χώρα μας έχει απεριόριστες προοπτικές σε αυτόν τον τομέα, δυστυχώς όμως σε καμία περίπτωση μέχρι τώρα, δεν τον εκμεταλλευόμαστε σε ικανοποιητικό βαθμό.

Σύμφωνα με τον κ.Αναστασιάδη, το μεγάλο πρόβλημα αυτήν την στιγμή είναι η αναγνώριση των ιαματικών πηγών που δεν έχει γίνει ποτέ και η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να γίνουν κάποια στιγμή επενδύσεις. «Με την αναγνώριση, ο κόσμος θα είναι σε θέση να γνωρίζει τις ακριβείς ιδιότητες των νερών της κάθε πηγής και κατ` επέκταση το τι θεραπεύει η κάθε λουτρόπολη» λέει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως μέχρι στιγμής αναγνωρίστηκαν η Κυλλήνη, 5 πηγές στην Αιδηψό και η Σουρωτή στη Θεσσαλονίκη.

Η γραφειοκρατία κάνει και πάλι το «θαύμα» της

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου, αρμόδια για την αναγνώριση είναι μια επιτροπή του υπουργείου Τουρισμού η οποία λειτουργεί περιοδικά. Ωστόσο η σύνθεση της αλλάζει σχεδόν κάθε φορά που αλλάζει και ο υπουργός, με αποτέλεσμα εδώ και περίπου 25 χρόνια η διαδικασία να έχει «βαλτώσει»  και παρά το γεγονός ότι οι σχετικοί φάκελοι με τα απαραίτητα στοιχεία έχουν υποβληθεί εδώ και καιρό, μένοντας προφανώς σε κάποια συρτάρια. «Μόνο περίπου 10 λουτροπόλεις που ανήκουν στα Ε.Τ.Α, δεν έχουν φάκελο… Οι υπόλοιπες λουτροπόλεις ακόμη περιμένουν την επιτροπή…» λέει ο κ.Αναστασιάδης.

Την ίδια στιγμή οι ελληνικές Λουτροπόλεις πέφτουν θύματα της κρίσης. Το 2010 περίπου 2,5 εκατομμύρια Έλληνες τις επισκέφτηκαν, ενώ ο αριθμός αυτός έχει φτάσει στο 1,5 εκατομμύριο το 2015, λόγω της οικονομικής δυσχέρειας των πολιτών αλλά και  επειδή σταμάτησε το λουτρικό επίδομα που δινόταν σε χιλιάδες πολίτες που το είχαν ανάγκη.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων, υποστηρίζει πως εδώ και πολλά χρόνια καμία κυβέρνηση δεν εφάρμοσε κάποιο αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα έφερνε ενδεχομένως και επενδύσεις στον κλάδο αυτό και αυτό αποδεικνύεται όπως λένε και από το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι Ελληνικές πηγές σε σχέση με αυτές στο εξωτερικό.

«Όσοι πάνε στις λουτροπόλεις μας είναι κάπως ευχαριστημένοι από πλευράς υποδομών, αλλά αν πας στο εξωτερικό και γυρίσεις, θα βλέπεις αλλιώς τις ελληνικές. Είναι σε άλλο επίπεδο και οι υποδομές και οι υπηρεσίες και η Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες είναι στο μηδέν» τονίζει ο κ.Αναστασιάδης προσθέτοντας ότι στο εξωτερικό σε κάθε λουτρόπολη θα βρεις εκατοντάδες καταλύματα κάθε κατηγορίας, ενώ στη χώρας μας με ελάχιστες εξαιρέσεις, βρίσκεις δύο ή τρία καταλύματα….

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων

Ο σύλλογος μετρά μέχρι στιγμής 11 χρόνια ιστορίας και στους στόχους του περιλαμβάνονται η ανάπτυξη και η προβολή του θεραπευτικού τουρισμού σε όλες τις μορφές, όπως η λουτροθεραπεία, η αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας για θερμοκήπια και θέρμανση χώρων κ.α.

Ο σύλλογος συνεδριάζει σε τακτικά διαστήματα και ασχολείται με τα προβλήματα των λουτροπόλεων (πχ λειτουργικά, κτιριακά, ιατρικά, ξενοδοχειακά κτλ) ενώ κάνει προτάσεις για την επίλυση τους, καταθέτοντας την ίδια στιγμή προτάσεις και στην κυβέρνηση αλλά και τους άλλους συναρμόδιους φορείς για την ανάπτυξη του κλάδου. «Αναγνώριση, επενδύσεις, προβολή και ανταγωνιστικότητα» είναι τα 4 θέματα που αποτελούν σήμερα, τα θέματα αιχμής με τα οποία ασχολείται ο σύλλογος.

Ρεπορτάζ: Αλέξης Αλεξιάδης

Παρακάτω, φωτογραφίες του προέδρου του συλλόγου Ανέστη Αναστασιάδη και του διοικητικού συμβουλίου που συνεδρίασε χθες στη Θεσσαλονίκη:

panellinios-syllogos-iamatikon-loutron2 anestis-anastasiadis-iamatika-loutra2