ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ: Πλησιάζει το μεγάλο ραντεβού με τα παιδιά

Όποιος έχει πάει κατασκήνωση ως παιδί, θυμάται τη χαρά που του προκαλούσαν οι μέρες που πέρασε εκεί, τις φιλίες και τ’ αστεία που έκανε, τη συντροφικότητα αλλά και τις προκλήσεις που ένιωθε τις 2-3 βδομάδες του καλοκαιριού, που χαράσσονταν στη μνήμη του για όλη την υπόλοιπη χρονιά. 

Ρεπορτάζ: Ηλέκτρα-Αθηνά Αντωνιάδου

Τα περισσότερα παιδιά αγαπούν τη θερινή κατασκήνωση κι έχουν καλές αναμνήσεις από αυτήν. Εξ ου και είναι πολλοί οι γονείς που παίρνουν το μικρό ρίσκο να τα αποχωριστούν για λίγο και να τα αφήσουν σε άλλα “χέρια”, στέλνοντάς τα σε μία από τις πολλές παιδικές κατασκηνώσεις που, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος προετοιμάζονται να δεχτούν τους μικρούς τους επισκέπτες.

Την εποχή της κρίσης θα περίμενε κανείς πως ο αριθμός των παιδιών που πηγαίνουν στις κατασκηνώσεις έχει μειωθεί δραστικά, όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αντίθετα, όλο και περισσότερα παιδιά οδηγούνται στο συγκεκριμένο είδος διακοπών και σε αυτό έχει βοηθήσει κατά κύριο λόγο το καινούριο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για χαμηλόμισθους και ανέργους, το οποίο καλύπτει το σύνολο του κόστους της κατασκήνωσης, όπως και οι δωρεάν εγγραφές που προσφέρονται σε ασφαλισμένους πολλών ταμείων που συνεργάζονται με τις κατασκηνώσεις.

Το σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να γίνουν εμπρόθεσμα οι αιτήσεις, γι΄αυτό και οι ενδιαφερόμενοι γονείς θα πρέπει να έχουν το νου τους.

Αύξηση της κίνησης στις παιδικές κατασκηνώσεις

1 skouras“Το σκηνικό έχει αλλάξει και μπορεί πλέον πολλοί γονείς να μην πηγαίνουν διακοπές, φροντίζουν ωστόσο τα 200-300 ευρώ που απομένουν να τα δώσουν για να στείλουν το παιδί τους κατασκήνωση”, αναφέρει ο Πάνος Σκούρας, αρχηγός μίας από τις μεγαλύτερες κατασκηνώσεις της βόρειας Ελλάδας. Συνεπώς, η κρίση δεν έχει αγγίξει αυτόν τον τομέα. Αντιθέτως, όπως σημειώνει ο κ. Σκούρας, “έχουμε παρατηρήσει αύξηση της κίνησης τα τελευταία χρόνια, καθώς υπάρχει 100% πληρότητα”. Η κατασκήνωση “Skouras Camp” φιλοξενεί 5.000 παιδιά ετησίως και είναι αμιγώς αθλητική, με σαράντα γήπεδα για όλα τα αθλήματα, ενώ μετά την πρόσφατη μεγάλης κλίμακας ανακαίνιση, το κάθε σπιτάκι διαθέτει πλέον δικό του μπάνιο και τουαλέτα.

yuppi campΤην πρώτη ελληνική ιδιωτική κατασκήνωση για άτομα με αναπηρία (ΑΜΕΑ) με το όνομα “Ουράνιο Τόξο” έχει στα τμήματά της η “Yuppi Camp” στην Κρυοπηγή Χαλκιδικής. “Εκτός από αθλητικές δραστηριότητες, δίνουμε έμφαση στην καλλιέργεια της περιβαλλοντικής ευαισθησίας των παιδιών, με παιδαγωγικές δράσεις μέσω της ένταξής τους στη φύση”, μας πληροφορεί ο Αχιλλέας Πιμπλαλέξης, από τη διεύθυνση της κατασκήνωσης.

2 tsaf tsoufΜια τέταρτη περίοδο για παιδιά με αναπηρία προσφέρει και η κατασκήνωση “Τσαφ Τσουφ” στις ακτές του Στρυμονικού κόλπου στο δρόμο για Καβάλα, την οποία επισκέπτονται 600 παιδιά ανά περίοδο.

GlaroiΩς ειδήμονες στο ποδόσφαιρο συστήνονται οι παιδικές κατασκηνώσεις “Γλάροι” στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, με έξι γήπεδα, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλων διαστάσεων (11×11). “Στην κατασκήνωσή μας καταφθάνουν αρκετά γκρουπ από το εξωτερικό, όπως από Ρωσία, Σερβία και Ρουμανία, τα οποία προτιμούν για τη διαμονή τους μήνες Ιούνιο και κυρίως Αύγουστο, οπότε και οι τιμές είναι χαμηλότερες”, αναφέρει η διευθύντρια Σίσσυ Μαρκοπούλου. Η ίδια θεωρεί πως θα δοθεί ώθηση στις συμμετοχές για τη φετινή χρονιά, λόγω της αύξησης του ορίου εισοδήματος των δικαιούχων στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ στα 26.000 ευρώ από 22.000 που ήταν πέρυσι. “Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το εύρος των οικογενειών που έχουν την ευκαιρία να στείλουν τα παιδιά τους κατασκήνωση δωρεάν, να διευρυνθεί”, συμπληρώνει η κα Μαρκοπούλου.

ElaionesΣταθερή, με μικρή αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια βλέπει την επισκεψιμότητα ο Βασίλης Σιταρίδης, υπεύθυνος λειτουργίας της κατασκήνωσης “Ελαιώνες” στο Γομάτι Χαλκιδικής, που βρέχεται από τον Κόλπο του Αγίου Όρους και φιλοξενεί περίπου 500 παιδιά ανά περίοδο.

kinder landΌσο για την Αθήνα, ενδεικτικά αναφέρουμε την κατασκήνωση “Kinder Land” στον Κάλαμο, που έχει ήδη συμπληρώσει πενήντα χρόνια λειτουργίας. Όπως μας πληροφορεί η γραμματεία, ατού της κατασκήνωσης είναι το ίδιο το περιβάλλον, καθώς ο χώρος καλύπτεται από δέντρα που με την πυκνή σκιά τους προστατεύουν τα παιδιά από τη ζέστη, ακόμη και σε περιόδους καύσωνα. Για λόγους υγιεινής, η “Kinder Land” δεν διαθέτει πισίνα και για το μπάνιο προσφέρονται οι παραλίες του Ευβοϊκού Κόλπου, σε λίγα χιλιόμετρα απόσταση.

Σημειώνεται ότι φέτος το εισόδημα για τους δικαιούχους του προγράμματος του ΟΑΕΔ για τη διαμονή παιδιών σε παιδικές κατασκηνώσεις θα ανεβεί στα 26.000 ευρώ, για όλες τις κατηγορίες και ανεξαρτήτως τέκνων. Περισσότερες πληροφορίες θα βρουν οι αναγνώστες στη σελίδα του ΟΑΕΔ στο διαδίκτυο (www.oaed.gr), όπου εντός του Μαρτίου αναμένεται να αναρτηθεί η σχετική ανακοίνωση για την έναρξη του προγράμματος.

Όλοι οι υπόλοιποι γονείς καλό θα ήταν να σπεύσουν να εγγράψουν τα παιδιά τους στην κατασκήνωση της επιλογής τους, καθώς οι εγγραφές σε πολλές από αυτές έχουν ήδη αρχίσει και οι θέσεις καλύπτονται γρήγορα.