ΕΙΔΗΣΕΙΣ
xalkidiki

Χαλκιδική: Πέφτει το ρούβλι, μειώνονται και οι Ρώσοι τουρίστες!

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ξεκινώντας από την Αραβική Άνοιξη και συνεχίζοντας με τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, τις ροές των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων προς την Ευρώπη, τις εντάσεις στις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας, τα αιματηρά τρομοκρατικά χτυπήματα στη γειτονική Τουρκία, έχουν αλλάξει τις ισορροπίες στον τουριστικό τομέα.

Για τους Ρώσους τουρίστες ωστόσο, που έχουν εξελιχθεί στον υπ’ αριθμόν ένα αιμοδότη του ελληνικού τουρισμού και κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, η οικονομική κατάσταση της χώρας τους φαίνεται πως αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα στην επιλογή τους για το εάν και που θα κάνουν διακοπές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρη Τάσιο, η ισοτιμία ανάμεσα σε ρούβλι και ευρώ είναι αυτή που διαμορφώνει το μέγεθος των αφίξεων από Ρωσία, που συνεχώς από το 2013 μειώνονται με ταχείς μάλιστα ρυθμούς.

«Το 2013, ένα ευρώ αντιστοιχούσε σε 28 ρούβλια και στη Χαλκιδική είχαμε 1.300.000 Ρώσους τουρίστες. Την επόμενη χρονιά η ισοτιμία ήταν 55 με 60 ρούβλια προς 1 ευρώ και οι τουρίστες μειώθηκαν σε 700.000 άτομα, ενώ το 2015 με 70 ρούβλια να αξίζουν σε όσο ένα ευρώ, οι αφίξεις διαμορφώθηκαν στις 500.000. Αυτή τη στιγμή η ισοτιμία των δύο νομισμάτων είναι 90 ρούβλια προς ένα ευρώ, κάτι που δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τάσιος.

Πέραν της οικονομικής κατάστασης, το νούμερο που μπορεί να φτάσουν οι αφίξεις από Ρωσία επηρεάζεται σαφώς και από τις συνθήκες ασφαλείας που επικρατούν στην Τουρκία. Τα συνεχή τρομοκρατικά χτυπήματα, τρία τους τελευταίους μόλις 6 μήνες, λειτουργούν αποτρεπτικά για την επιλογή της Τουρκίας ως προορισμό.

Όπως όμως εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής για τους γείτονες, «προσφέρουν ένα διαφορετικό προϊόν, με χαμηλότερο επίπεδο ξενοδοχειακών υποδομών», γεγονός που δε συσχετίζει άμεσα την πιθανή μείωση αφίξεων Ρώσων στην Τουρκία, με αύξηση στην Ελλάδα.

«Καλώς ή κακώς, βρισκόμαστε στην Ανατολική Μεσόγειο με την αστάθεια που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Εάν η Ελλάδα δείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση και ότι παραμένει ένας ασφαλής προορισμός, όπως γίνεται μέχρι στιγμής, ο τουρισμός δε θα επηρεαστεί αρνητικά», πρόσθεσε ο κ. Τάσιος.

Ο επόμενος παράγοντας που θα παίξει μεγάλο ρόλο στην τελική απόφαση Ρώσων που σκέφτονται τη χώρα μας ως πιθανό προορισμό τους για το καλοκαίρι, είναι οι διαδικασίες που απαιτούνται για την έκδοση βίζας, που μάλιστα από φέτος είναι βιομετρικές, απαιτούν δηλαδή τη συγκέντρωση στοιχείων όπως δακτυλικά αποτυπώματα, DNA, φωτογραφίες κ.λπ.. Όπως υποστηρίζει ο κ. Τάσιος, «η Ελλάδα βρίσκεται πίσω στο συγκεκριμένο θέμα, όμως αναμένουμε η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαραίτητες κινήσεις, που θα διευκολύνουν τις διαδικασίες».

Προς αυτή την κατεύθυνση μάλιστα υπάρχουν διαβεβαιώσεις και από την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, πως η Ελλάδα σκοπεύει να ανοίξει στη Ρωσία περισσότερα κέντρα έκδοσης βίζας, καθώς και να αυξήσει τον αριθμό των προξενικών υπαλλήλων που θα επιταχύνουν τη διαδικασία.

Στόχος οι 700.000 Ρώσοι τουρίστες

Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις δυστυχώς δεν φανερώνουν πως η φετινή σεζόν θα κινηθεί καλύτερα από την προηγούμενη. Οι προκρατήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί είναι ελάχιστες, ενώ πιο έγκυρα θα είναι τα στοιχεία που θα προκύψουν και από την τουριστική έκθεση που πραγματοποιείται 22 με 25 Μαρτίου στη Μόσχα και θα διαμορφώσουν μια σαφέστερη εικόνα για το πού θα κυμανθούν τελικά οι αφίξεις.

«Υπάρχουν μπροστά μας δύο μήνες, ώστε να γίνουν όσα χρειάζονται και να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση», πρόσθεσε ο κ. Τάσιος, δηλώνοντας συγκρατημένα αισιόδοξος πως υπάρχει η δυνατότητα να φτάσουμε τελικά τις 700.000 αφίξεις στη Χαλκιδική, νούμερο που όπως έχουν δηλώσει και οι τουρ οπερέιτορς μπορούν να εξυπηρετήσουν από τη Ρωσία.

Ρεπορτάζ: Κώστας Κόπτσιου