Δεν πρόκειται να ακούσετε κανέναν να λέει «θέλω να χάσω 10 κιλά και μετά να τα ξαναπάρω, μαζί με 1-2 κιλά ακόμα», αλλά αυτό είναι που συμβαίνει συνήθως. Είναι λίγες οι φορές που κάποιος καταφέρνει να διατηρήσει τα κιλά του ύστερα από μία δίαιτα και η The Washington Post προσπαθεί να αναλύσει τους λόγους που συμβαίνει κάτι τέτοιο.
1. Θέλουμε γρήγορα αποτελέσματα
Οι περισσότερες δίαιτες «προστάζουν» διατροφή και σωματική άσκηση που είναι δύσκολο να διατηρήσει κανείς για την υπόλοιπη ζωή του. Συνήθως, οι δίαιτες στοχεύουν στην γρήγορη απώλεια βάρους, μέσα από κινήσεις που δύσκολα θα διατηρήσει κανείς αφού χάσει τα περιττά κιλά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, μετά το πέρας της δίαιτας να επιστρέφει κανείς στις παλιές του συνήθειες και να ξαναπαίρνει το χαμένο βάρος. Αντί για γρήγορες δίαιτες, είναι καλύτερο να προσπαθήσει κανείς να υιοθετήσει περισσότερο υγιείς συνήθειες και να βελτιώσει τη ζωή του γενικότερα.
2. Θεωρούμε ότι η απώλεια βάρους είναι ο τελικός στόχος
Ο κίνδυνος όταν θεωρεί κανείς ότι η απώλεια βάρους είναι ο στόχος είναι ότι μόλις τον πετύχει, επιστρέφει στον παλιό τρόπο σκέψης του. Ένας πιο αποτελεσματικός και λειτουργικός τρόπος σκέψης, είναι η υιοθέτηση νέων πιο υγιεινών συνηθειών και αλλαγή τρόπου ζωής μέσα από τη σωματική άσκηση και η απώλεια βάρους να έρθει ως το φυσικό αποτέλεσμα, παρά να είναι τα κιλά ο αυτοσκοπός.
3. Κάνουμε δίαιτα για τους λάθος λόγους
Ένας ακόμα παράγοντας που επηρεάζει την επόμενη μέρα της δίαιτας είναι οι λόγοι για τους οποίους θέλει κανείς να χάσει βάρος. Λόγοι όπως ένας γάμος ή οι καλοκαιρινές διακοπές ξεφτίζουν γρήγορα. Εάν ο στόχος σας είναι να φορέσετε μικρότερο νούμερο τζιν, τι γίνεται αφού τον επιτύχετε;
4. Δεν έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες
Οι προσδοκίες που έχει κανείς όσον αφορά την απώλεια βάρους μπορεί να επηρεάσουν το κίνητρο που έχει κανείς και το κατά πόσο θα μπορέσει να το διατηρήσει. Εάν κάποιος είναι δυσαρεστημένος από τα κιλά που έχει χάσει σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, επειδή πίστευε ότι θα έχανε περισσότερα, είναι πιο πιθανό να σταματήσει την δίαιτα.
5. Δεν είμαστε ευέλικτοι
Ένα σημαντικό στοιχείο στην απώλεια βάρους είναι να περιμένει κανείς και να είναι κατάλληλα προετοιμασμένος για οποιαδήποτε αλλαγή στο πρόγραμμά του ή «αναποδιά». Όσοι πιστεύουν ότι η διατροφή είναι «όλα ή τίποτα» είναι περισσότερο πιθανό να επιστρέψουν στις παλιές τους συνήθειες. Αυτό περιλαμβάνει τις διακοπές, ένα δείπνο με φίλους, ένα ταξίδι ή οτιδήποτε που μπορεί να σας βγάζει εκτός προγράμματος δίαιτας.