Οι ερευνητές του Ιατρικού Κολλεγίου του Γιαγκελόνιου Πανεπιστημίου της Κρακοβίας, με επικεφαλής τη Μάρτα Ρόγιεκ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο EuroPRevent 2016 της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στη Γαλλία, μελέτησαν στοιχεία για 201 τυχαία επιλεγμένα άτομα ηλικίας 40 έως 66 ετών, οι οποίοι είχαν ζήσει για πάνω από τρία χρόνια σε περιοχές είτε με υψηλό είτε με χαμηλό θόρυβο αεροπλάνων.
Οι μισοί είχαν εκτεθεί σε θορύβους πάνω από 60 ντεσιμπέλ κατά μέσο όρο και οι άλλοι μισοί (η ομάδα ελέγχου για λόγους σύγκρισης) σε κάτω από 55 ντεσιμπέλ. Όλοι υποβλήθηκαν σε αιματολογικά, καρδιολογικά και άλλα τεστ.
Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν ζήσει υπό τον διαρκή θόρυβο των αεροπλάνων, εμφάνιζαν μεγαλύτερο ποσοστό υπερτασικών (40%), έναντι εκείνων που δεν ζούσαν κοντά σε αεροδρόμια (24%). Επί πλέον, οι πρώτοι είχαν κατά μέσο όρο υψηλότερη συστολική και διαστολική πίεση (146 mmHg έναντι 138 και 89 έναντι 79 αντίστοιχα). Ακόμη οι πρώτοι παρουσίαζαν μεγαλύτερη σκλήρυνση αορτής.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το να ζει κανείς κοντά σε αεοδρόμιο, για τουλάχιστον τρία χρόνια, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και υπέρτασης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη της αορτής και της καρδιάς, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για έμφραγμα» δήλωσε η Ρόγιεκ.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των πτήσεων παγκοσμίως και μέσα στην επόμενη εικοσαετία αναμένεται να διπλασιασθούν οι απογειώσεις και προσγειώσεις, οι οποίες ήσαν περίπου 64 εκατομμύρια το 2013. Η αύξηση αυτή των αερομεταφορών οδηγεί αναπόφευκτα σε δημιουργία νέων αεροδρομίων ή επέκταση των υφισταμένων, πράγμα που εκθέτει ολοένα περισσότερους ανθρώπους στους θορύβους των αεροπλάνων. Ο θόρυβος φαίνεται να γίνεται πιο επικίνδυνος για την υγεία τη νύχτα, όταν κατά τα άλλα υπάρχει ησυχία.
Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, για να περιορισθεί το πρόβλημα στην Ευρώπη, πρέπει να ληφθούν σχετικά τεχνικά μέτρα από τις εταιρείες κατασκευής αεροσκαφών, να αναθεωρηθούν οι διαδρομές των αεροπλάνων ώστε να αποφεύγονται οι κατοικημένες περιοχές, να κτίζονται τα νέα αεροδρόμια όσο γίνεται μακρύτερα από σπίτια και να αποφεύγονται οι νυκτερινές πτήσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ