ASTYNOMIA RWSIA 2

Ουκρανία: Επιχειρεί να μπλοκάρει τις εκλογές της Δούμα στην Κριμαία

Η Ρωσία ενημερώθηκε επίσημα από το Κίεβο για τη μη δυνατότητα διεξαγωγής εκλογών για την ανάδειξη των νέων μελών της ρωσικής Βουλής στο έδαφος της Ουκρανίας, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA, επικαλούμενο πηγή από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov δήλωσε κατηγορηματικά πως η Μόσχα δεν πρόκειται να συζητήσει τις εκλογές που θα διεξαγάγει στο έδαφος της με καμία άλλη χώρα.

«Η ρωσική πλευρά δεν πρόκειται να κάνει δεκτό κανένα αίτημα. Όσον αφορά τις θέσεις (που ψήφισε η ουκρανική Βουλή), εννοείται πως δεν πρόκειται να ληφθούν υπόψη υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», είπε ακόμη ο εκπρόσωπος του Vladimir Putin.

Η διαμάχη μεταξύ Μόσχας και Κιέβου αναφορικά με τη διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη των νέων μελών της ρωσικής Βουλής στις 18 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη όταν η ουκρανική Βουλή απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να μην στείλει παρατηρητές και να μην αναγνωρίσει τα αποτελέσματα στις περιοχές της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης.

Το Σάββατο ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως ο Petro Poroshenko διέταξε τον υπουργό Εξωτερικών να ενημερώσει τη Μόσχα πως δεν υπάρχει δυνατότητα διεξαγωγής εκλογικής διαδικασίας σε ουκρανικό έδαφος.

Αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως το Κίεβο θα επιτρέψει τη διεξαγωγή εκλογών στις διπλωματικές αντιπροσωπείες της Ρωσίας στην Ουκρανία, εφόσον η Μόσχα δεχθεί να μη γίνουν εκλογές στην Κριμαία και εξαιρέσει όλους τους υποψήφιους από την περιοχή από τους εκλογικούς καταλόγους.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση τις επόμενες ώρες.