ΕΙΔΗΣΕΙΣ
anadeiksi-nauagion-se-episkepsimous-enalious-arxaiologikous-xorous

Οι νεότερες τάσεις και εξελίξεις στον κόσμο της ενάλιας αρχαιολογίας παρουσιάζονται στη Θεσσαλονίκη

Τις νεότερες τάσεις και εξελίξεις στον κόσμο της ενάλιας αρχαιολογίας θα παρουσιάσουν αρχαιολόγοι και φοιτητές στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας–Θράκης, το Σάββατο 7 Μαΐου 2016, στις 11.30 π.μ.,στην αίθουσα του Ιδρύματος (Μορκεντάου 1, 1ος όροφος).

Στην εκδήλωση με τίτλο «Αρχαιολογία του υδάτινου τοπίου. Η ενάλια αρχαιολογία στον 21ο αιώνα» θα συμμετάσχουν οι ενάλιοι αρχαιολόγοι Θεοτόκης Θεοδούλου (Δρ. Αρχαιολογίας, καταδυόμενος αρχαιολόγος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων) καιΑλέξανδρος Τούρτας (Υποψήφιος Δρ. ΑΠΘ), καθώς και φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ από την πανεπιστημιακή «ομάδα συζήτησης για την αρχαιολογία του υδάτινου τοπίου».

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

11:30    Προσέλευση

11:45    Εισαγωγή στην αρχαιολογία του υδάτινου τοπίου (Αλ. Τούρτας)

12:00    Ολιγόλεπτες παρουσιάσεις των φοιτητών

12:45    Η διαχείριση της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα (Θ. Θεοδούλου)

13:15    Συζήτηση

Η ενάλια αρχαιολογία στον 21ο αιώνα, συνεχίζει να εξελίσσεται και να αναζητά νέους δρόμους στη μελέτη και την ερμηνεία του παρελθόντος. Ολοένα και περισσότερα όρια ξεπερνιούνται, τόσο σε θεματικό όσο και σε μεθοδολογικό επίπεδο, και το αντικείμενο της έρευνας εμπλουτίζεται με νέα στοιχεία και ερμηνείες. Πλάι στα αρχαία ναυάγια και τα βυθισμένα λιμάνια, η αρχαιολογική έρευνα επεκτείνεται σε καινούργιες θέσεις, όπως οι καταποντισμένοι προϊστορικοί οικισμοί και οι λιμναίες εγκαταστάσεις, αλλά και σε διαφορετικές προσεγγίσεις, όπως η μελέτη των πολιτιστικών διαδράσεων, μέσα από τους υδάτινους δρόμους και τα δίκτυα, η εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων κ.ά. Διαμορφώνεται λοιπόν ένα νέο πλαίσιο, μέσα στο οποίο η ενάλια αρχαιολογία διευρύνεται και περιλαμβάνει πλέον ένα ευρύ φάσμα υδάτινων τόπων, τους οποίους αντιμετωπίζει ως δυναμικό πεδίο δημιουργίας και διακίνησης ιδεών, πρακτικών και τεχνολογίας. Ταυτόχρονα, η επίκαιρη συζήτηση για την αξιοποίηση της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς φέρνει στο προσκήνιο τις νέες αυτές αναζητήσεις, καθώς και την ανάγκη για την προώθηση του ιδιαίτερου αυτού επιστημονικού κλάδου.