ΕΙΔΗΣΕΙΣ
tsipras

Τσίπρας: Κινδυνεύετε να κάνετε τη ΝΔ κόμμα διαμαρτυρίας (video)

Σε υψηλούς τόνους απάντησε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στην σκληρή κριτική που δέχθηκε από τον Κυρ. Μητσοτάκη για το ασφαλιστικό και την οικονομία.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ ότι μαζί με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης που συγκρότησαν το κίνημα «Μένουμε Ευρώπη» βασίστηκε «στην λάθος πολιτική εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κρυφό σχέδιο να οδηγήσει την Ελλάδα έξω από το ευρώ».

«Διαψευστήκατε πλήρως το σχέδιο μας ήταν να διεκδικήσουμε και να ματώσουμε μία συμφωνία στο πλαίσιο της Ε.Ε. Σήμερα δεν μπορείτε να καταλογίσετε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει στόχο την έξοδο από το ευρώ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Στερείστε στοιχειωδώς εναλλακτικής πρότασης. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα του 4% ραγδαία αύξησε τα εκλογικά ποσοστά και την δυναμική του στην κοινωνία τότε όλες ότι δυνάμεις της αντιπολίτευσης είχατε μία βασική άποψη: ότι δεν μπορούμε να κυβερνήσουμε γιατί είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας. Με την ομιλία σας κύριε Μητσοτάκη αποδείξατε εσείς ότι κινδυνεύετε να κάνετε τη ΝΔ κόμμα διαμαρτυρίας».

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα ασφαλιστικά Ταμεία. « Άκουσα την επιχειρηματολογία ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας εξόκειλε τους τελευταίους μήνες. Θέλετε να ξεχάσουμε ότι επί δεκαετίες τα ασφαλιστικά Ταμεία λεηλατήθηκαν», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον είπε προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης: «Σε ποια χώρα ζούσατε εσείς τα προηγούμενα χρόνια; Σε ποιες κυβερνήσεις ήσασταν υπουργοί; Σαν να έχετε ήδη ξεχάσει τις εγκληματικές επιλογές σας. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει, όμως, ποιος ευθύνεται για την κατάσταση που ζούμε σήμερα».

«Με το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο προχωράμε χωρίς να κόβουμε ούτε ένα ευρώ από τις κύριες συντάξεις και χωρίς να επιβαρύνουμε τους συνταξιούχους για 13η φορά. Αυτό υποσχεθήκαμε τον Σεπτέμβριο» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι: «Η αγωνία σας είναι αυτή: ότι οι κύριες συντάξεις δεν μειώνονται ούτε κατά ένα ευρώ».

«Τι εννοείτε περικοπές δαπανών; Κάντε το λίγο πιο συγκεκριμένο. Ζητάτε περικοπές δαπανών. Δεν φαντάζομαι ότι εννοείτε ανελαστικές δαπάνες. Άρα μιλάτε για περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις και απολύσεις. Αυτό εννοείτε αλλά δεν τολμάτε να το πείτε», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Απάντησε και στις κατηγορίες του Κυρ. Μητσοτάκη για οπορτουνισμό της κυβέρνησης. «Μας κατηγορείτε για οπορτουνισμό εσείς ο ιδεολόγος και ότι δεν έχουμε ιδεολογία. Ζητάτε εκλογές. Δικαίωμα σας είναι να ζητάτε εκλογές. Ζητώντας εκλογές χωρίς εναλλακτική πρόταση, ή στον βαθμό που είναι η συνέχεια των καταστροφικών περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να καταλάβει ποιος είναι ο λόγος που τις ζητάτε. Όχι να φέρετε κάτι καλύτερο για τον τόπο. Μάλλον έχετε καημό να σωθούν κάποιοι φίλοι σας που έχουν διώξεις. Κάποιοι αγωνιούντες καναλάρχες και εκδότες που βλέπουν-όχι τη χώρα- αλλά το σύστημα διαπλοκής που έχτισαν τόσα χρόνια να καταστρέφεται», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Την ίδια στιγμή μας λέτε ότι είμαστε και ιδεοληπτικοί και αριστεριστές που δεν θέλουμε να προχωρήσουν οι επενδύσεις. Δεν μπορείτε να λέτε τις μονές μέρες ότι οδηγούμε την χώρα έξω από το ευρώ και τις ζυγές ότι γονατίζουμε μπροστά στους δανειστές. Είμαστε αποφασισμένοι με κάθε τρόπο να ξαναστήσουμε την Ελλάδα στα πόδια της και να σπάσουμε αυτό το απόστημα της διαπλοκής που οδήγησε τη χώρα στην χρεοκοπία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην διακυβέρνηση της χώρας από την Αριστερά και εξήγησε ότι ο ελληνικός λαός επέλεξε σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε 1,5 χρόνο μαζί με τις ευρωεκλογές συν το δημοψήφισμα. «Εμείς τιμήσαμε την πρώτη εντολή που ήταν εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης. Και αμέσως μόλις καταλήξαμε σε συμφωνία είχαμε την ευθιξία να πούμε στον ελληνικό λαό: Αυτό καταφέραμε έλα να μας κρίνει», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Ζητήσαμε εντολή παραδεχόμενοι στον ελληνικό λαό ότι δεν πετύχαμε όσα θέλαμε αλλά ότι πετύχαμε μία συμφωνία, που παρά το γεγονός ότι είναι δύσκολη, μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς να καταδικάζει την κοινωνία σε ομηρία».

 

Πηγή: real.gr