ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οδηγός επιβίωσης: Βραδινό ωράριο και καθιστική ζωή

Κάνετε καθιστική δουλειά; Δουλεύετε συχνά βράδυ; Δείτε τι πρέπει να προσέξετε τόσο στις συνήθειες όσο και τη διατροφή σας, καθώς μία τέτοια ζωή μπορεί να φέρει προβλήματα στην υγεία σας. Δεν είναι δύσκολο να παραμένει κάποιος υγιής στη δουλειά και να μειώνει τους κινδύνους που σχετίζονται με την καθιστική ζωή. Χρειάζονται μικρές αλλαγές και λίγη προσπάθεια.

Καθιστική Εργασία: Τι να προσέξετε

Σηκωθείτε!

Το να κάθεστε συνεχώς στη δουλειά συνοδεύεται από σημαντικό κόστος. Ανάλυση 27 ερευνών έδειξε ότι ο χρόνος που περνάει κανείς καθισμένος δεν συνδέεται μόνο με την παχυσαρκία, αλλά με υψηλή χοληστερόλη και αρτηριακή πίεση, θέματα αυτοεκτίμησης και κοινωνικής συμπεριφοράς σε εφήβους, καρδιαγγειακή νόσο, διαβήτη 2 και αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο. Άλλη μεταανάλυση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’PLOS One’’, ανακάλυψε ότι ενήλικες που κάθονταν κατά μέσον όρο δέκα ώρες την ημέρα είχαν 34% μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας, ακόμα και όταν ελήφθηκε υπόψη η καθημερινή σωματική τους δραστηριότητα.

Αν κάνετε καθιστική δουλειά μπορείτε να κάνετε την αλλαγή ακόμα και από το γραφείο σας, εάν δεν έχετε τη δυνατότητα να σηκώνεστε συχνά. Αν χρησιμοποιείτε υπολογιστή, σηκώστε το πληκτρολόγιο με ένα κουτί και βάλτε την οθόνη να κοιτά προς τα πάνω. Ακόμα και για τη μισή εργασιακή σας ημέρα τέτοια μέθοδος δεν μειώνει μόνο τη δυνητικά βλαβερή επίδραση της καθιστικής ζωής αλλά σας καθιστά και πιο παραγωγικούς.

Προετοιμαστείτε

Είτε λόγω στρες είτε λόγω πείνας ή ανίας, θα καταναλώνετε σνακ. Αν δεν υπάρχουν στη δουλειά σας υγιεινές επιλογές φέρτε από το σπίτι τα δικά σας σνακ όσο πιο συχνά μπορείτε.

Προσέξτε την τροφή σας

Η διατροφή στη δουλειά αποτελεί τρόπο να αποσπαστείτε από το συνεχή πνευματικό φόρτο. Για πολλούς αποτελεί συνήθεια. Ωστόσο πόσοι σταματούν πραγματικά αυτό που κάνουν για να εστιάσουν στο σνακ; Έρευνες δείχνουν ότι αν δεν προσέχετε τις διατροφικές συνήθειές σας οδηγείστε σε περισσότερες και φτωχότερες διατροφικές επιλογές.

Επομένως, είτε τρώτε μεσημεριανό γεύμα είτε σνακ προσπαθήστε να το κάνετε μακριά από το γραφείο σας και να ευχαριστηθείτε πλήρως το διάλειμμα.

Χαλαρώστε

Πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν με στρες το οποίο μπορεί να προέρχεται από τον μη ικανοποιητικό μισθό ή τις σχέσεις με τους συναδέλφους. Άσχετα από την αιτία επηρεάζει την υγεία. Το στρες αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, χρόνιου πόνου, ορμονικών ανισορροπιών, πεπτικών προβλημάτων και προβλημάτων στο αναπαραγωγικό σύστημα.

Επιπλέον μπορεί να σας οδηγήσει να τρώτε όταν δεν πεινάτε, αυξάνοντας τον κίνδυνο παχυσαρκίας και άλλων επιπτώσεων.

Κινηθείτε

Η κίνηση είναι καλή για τη μείωση του στρες, για όσους κάνουν καθιστική ζωή στο γραφείο και συχνά καλή για όσους παίρνουν δύσκολες αποφάσεις όπως και για τα προβλήματα που μπορούν να διαφεύγουν όταν κοιτάμε σε μια οθόνη.

Η έρευνα δείχνει ότι ο ζωηρός περίπατος μπορεί επίσης να μειώσει την κατανάλωση σνακ στην εργασία. Επομένως, όταν έχετε την ευκαιρία να περπατήσετε κάντε το. Περπατήστε στον εργασιακό χώρο ή βγείτε έξω για λίγο φρέσκο αέρα.

Είτε αγαπάτε είτε μισείτε τη δουλειά σας ο χρόνος που περνάτε εκεί δεν θα πρέπει να επηρεάζει αρνητικά την υγεία σας.

Βραδινό ωράριο: Πως θα επιβιώσετε

Ύπνος

Μπορείτε να διατηρήσετε την υγεία σας με το να κοιμάστε για οκτώ συνεχείς ώρες, διατηρώντας συσκοτισμένη την κρεβατοκάμαρα με βαριές κουρτίνες» τονίζει ο Richard Stevens, ένας από τους συγγραφείς σχετικής μελέτης.

Κλείστε τα παντζούρια, βάλτε βαριές κουρτίνες για να μην μπαίνει φως και τοποθετήστε στόρια και κουρτίνα ακόμα και στο παράθυρο του μπάνιου για να μην σας ενοχλήσει το φως αν θα σηκωθείτε για τουαλέτα κατά τη διάρκεια του ύπνου σας.

Συνέπεια

Οι πιο πολλοί άνθρωποι που δουλεύουν νύχτα, ή που δουλεύουν σε βάρδιες και που για μία μέρα ή για μία εβδομάδα δουλεύουν νύχτα και μετά την ημέρα, έχουν τον κίνδυνο να έχουν συνεχώς ένα απορυθμισμένο βιολογικό ρολόι. Προσπαθήστε μέσα σε αυτό το αποσταθεροποιημένο πρόγραμμα της εργασίας σου να βρείτε κάποια σταθερότητα με το να πηγαίνετε για ύπνο τουλάχιστον την ίδια ώρα κάθε μέρα ή τουλάχιστον για τις ημέρες που κρατάει η συγκεκριμένη βάρδια.

Κοιμηθείτε πριν τη δουλειά

Το ιδανικό λένε οι ερευνητές είναι να πιάνετε δουλειά μία με δυο ώρες αφού ξυπνήσετε και να ξαπλώνετε για τον βραδινό σας ύπνο, αφού έχετε τελειώσει από την εργασία σας τουλάχιστον πριν από πέντε ώρες. Οι άνθρωποι που δουλεύουν σε κανονικά ωράρια μπορούν να το πετύχουν αυτό, γιατί επιστρέφουν πχ. στις 5 το απόγευμα στο σπίτι τους, και έχουν τουλάχιστον μία 5ώρη χρονική απόσταση μέχρι να ξαπλώσουν, σε αντίθεση με όσους δουλεύουν νυχτερινά ωράρια.

Οι άνθρωποι που δουλεύουν νύχτα συνήθως θα κοιμηθούν το αργότερο μία – δυο ώρες μετά την επιστροφή τους στο σπίτι και θα ξυπνήσουν μετά από αρκετές ώρες το απόγευμα. Όταν όμως θα επιστρέψουν στη δουλειά τους δεν θα έχουν την απαραίτητη ευεξία, γιατί θα έχουν μεσολαβήσει αρκετές ώρες από την ώρα που ξύπνησαν και που η βιοενέργεια τους θα ήταν στο απόγειο. Για αυτό καλό θα ήταν αν δουλεύετε νύχτα, να κοιμηθείτε έστω και για λίγο πριν πάτε για δουλειά. Με αυτό τον τρόπο θα προσθέσετε λίγο ύπνο στον οργανισμό σας που τον στερείται, αλλά και θα έχετε μεγαλύτερη ευεξία.

Πηγές: iatronet.gr, shape.gr