Άναψε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στην Καλαμαριά

Η Καλαμαριά φόρεσε χθες βράδυ τα γιορτινά της. Μέσα σε Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα με ήπιο κρύο αλλά και μεγάλη προσέλευση κόσμου, ο δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης, άναψε τα χιλιάδες λαμπιόνια του μεγάλου φυσικού χριστουγεννιάτικου δένδρου που υψώνεται στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού, δίνοντας το σήμα για την επίσημη έναρξη των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στην Καλαμαριά.

Ο καιρός βοήθησε  χθες βράδυ τους  εκατοντάδες Καλαμαριώτες, να μαζευτούν από νωρίς, στην κεντρική πλατεία, η οποία φωτίστηκε και από τα χαμόγελα των παιδιών,  για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση της φωταγώγησης του δέντρου αλλά και τις μουσικές εκδηλώσεις που ακολούθησαν.

Στις 7 το βράδυ ανέβηκε στην εξέδρα ο Δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης ο οποίος μετά από τις ευχές και ένα σύντομο μήνυμα, μέτρησε αντίστροφα και έδωσε το σήμα για την εορταστική φωταγώγηση της πόλης.

«Οι γιορτινές αυτές ημέρες, αποτελούν μια ανάσα ξεγνοιασιάς και ανάπαυλας από τη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουμε, διότι το ατομικό μας δίκαιο χάνεται μέσα στη συνολική κοινωνική και πολιτική μετριότητα που μας περιβάλλει. Με γνώμονα την Αλληλεγγύη και τον Πολιτισμό, ας δώσουμε στα φετινά Χριστούγεννα, τη γιορτή της αγάπης και της ανθρωπιάς, το πραγματικό τους νόημα, απλώνοντας το χέρι μας σε όλους όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη.

΄Ολοι  μαζί ας κάνουμε το ταξίδι των Χριστουγέννων στη φανταστική χώρα των ωραιότερων παιδικών αναμνήσεων, όπου βασιλεύει η γαλήνη, η αισιοδοξία και η χαρά. Δικαιούμαστε ημέρες διαφορετικές από τη μελαγχολία που μας περιβάλλει. Ο φόβος και η απαισιοδοξία για τα μελλούμενα, μας κάνουν σκεπτικούς, κλειστούς στον εαυτό μας.

Οι εκδηλώσεις, που ετοιμάσαμε για εσάς αυτές τις γιορτινές ημέρες,  δεν απευθύνονται μόνο σε παιδιά, αλλά δίνουν μια αφορμή σε όλους μας να ονειρευτούμε, συλλογικά, ξανά.

Η πρότασή μας για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά είναι ποιοτική ψυχαγωγία, με αληθινή διασκέδαση και μοναδικό στόχο αυτή η εμπειρία να είναι προσιτή σε όλους μας. Επιλέγουμε τον Πολιτισμό και την Τέχνη ως όχημα για να στείλουμε μήνυμα αλληλεγγύης, χαράς και αισιοδοξίας, ελπίζοντας ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες για όλους μας. Η Καλαμαριά, αυτές τις γιορτινές ημέρες, γίνεται η λαμπρή πόλη της θετικής ενέργειας».

Ολοκληρώνοντας ευχαρίστησε θερμά, όλους, όσοι εργάστηκαν και συμμετέχουν, στις φετινές γιορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου και ευχήθηκε υγεία, πρόοδο, αγάπη και το 2018 να είναι έτος δημιουργικό, παραγωγικό με ειρήνη και  όραμα για μια καλύτερη ζωή.

Αμέσως μετά οι παιδικές χορωδίες δύο σχολείων  του 10ου και του 12ου ,  Δημοτικών Καλαμαριάς έψαλλαν χριστουγεννιάτικα κάλαντα από 10 περιοχές της χώρας μας. Ακολούθησε η Συναυλία Παραδοσιακής Μουσικής με τους καλλιτέχνες, Μπαλιάκα Γιάννη (κλαρίνο), Παπαδοπούλου Κατερίνα (τραγούδι),  Τάσο Μπαμπατζάνη (κρουστά) Θεοδωράκη Δημήτρη (βιολί) και Βασίλη Κασούρα (λαούτο και τραγούδι), οι οποίοι τραγούδησαν παραδοσιακά κάλαντα και τραγούδια  απ΄όλη την Ελλάδα.  Την ίδια ώρα δεκάδες πυροτεχνήματα φώτισαν  τον ουρανό της Καλαμαριάς.

Νωρίτερα, πριν το άναμμα του δέντρου,  η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου παιάνιζε στους δρόμους γύρω από την πλατεία Χριστουγεννιάτικες μελωδίες  για να εισάγει τους πολίτες στο κλίμα της βραδιάς.

Η όλη ατμόσφαιρα της πλατείας θυμίζει σκηνικό βγαλμένο από χριστουγεννιάτικο παραμύθι και θα ταξιδεύει στο χριστουγεννιάτικο κόσμο του, κυρίως τους μικρούς φίλους, που είναι άλλωστε οι βασικοί πρωταγωνιστές και οι επίσημοι καλεσμένοι. Η περιπλάνηση στα γραφικά και μοναδικά στολισμένα σπιτάκια της πλατείας, το σπίτι του Αη Βασίλη, το σπίτι των Ξωτικών και το Ζαχαρόσπιτο, θα δίνουν στη διάρκεια των γιορτών την ευκαιρία στα παιδιά να ζήσουν την μαγεία των Χριστουγέννων, μέσα από  ομαδικά παιχνίδια και δραστηριότητες που έχουν σχεδιαστεί για να ψυχαγωγούνται, να εκπαιδεύονται και να απασχολούνται  δημιουργικά.

εκδηλώσεις  στα σπιτάκια δράσεων

Παρασκευή 8/12 17:00 – 21:00
Στο Σπίτι του Αϊ Βασίλη ετοιμάζουμε λαμπερά αστέρια με την παιδαγωγό Μαρία Μιστιλίδου
Στο Ζαχαρόσπιτο ετοιμάζουμε κέικ μήλου με την παιδαγωγό Όλγα Μαρία Παπαγεωργίου
Στο Σπίτι των Ξωτικών φτιάχνουμε γιορτινά καδράκια από χαρτόνι της ανακύκλωσης με την εικαστικό Σταυριανή Κωτούλα

Σάββατο 9/12 11:00 – 15:00
Στο Σπίτι του Αϊ Βασίλη φτιάχνουμε μαγικές μπάλες για το δέντρο μας με την παιδαγωγό Χριστίνα Μόκα
Στο Ζαχαρόσπιτο ετοιμάζουμε υγιεινές μπάρες δημητριακών με την παιδαγωγό Όλγα Μαρία Παπαγεωργίου
Στο Σπίτι των Ξωτικών φτιάχνουμε ψηφιδωτές εικόνες από χαρτί με την συντηρήτρια έργων τέχνης Λίλη Σταμπουλή

Σάββατο 9/12 17:00 – 21:00
18:00 στο Σπίτι του Αϊ Βασίλη
«Έρχονται Χριστούγεννα καιρός για παραμύθια», αφήγηση παραδοσιακών παραμυθιών από την Κατερίνα Κλεάρχου, με συνοδεία μουσικών οργάνων, εμπλουτισμένη με τραγούδια και μουσικοκινητικές δραστηριότητες
Στο Σπίτι του Αϊ Βασίλη ετοιμάζουμε καμπανούλες και πεφταστέρια
Στο Ζαχαρόσπιτο δοκιμάζουμε μια εύκολη συνταγή για πασταφλώρα
Στο Σπίτι των Ξωτικών φτιάχνουμε χριστουγεννιάτικες μαράκες με το «Εργαστήρι χωρίς σύνορα»

Κυριακή 10/12 11:00 – 15:00 
Στο Σπίτι του Αϊ Βασίλη ετοιμάζουμε τα σκουφάκια των ξωτικών!
Στο Ζαχαρόσπιτο φτιάχνουμε καριόκες με την παιδαγωγό Όλγα Μαρία Παπαγεωργίου
Στο Σπίτι των Ξωτικών φτιάχνουμε την νεράιδα των Χριστουγέννων από ανακυκλώσιμα υλικά με την εικαστικό Σταυριανή Κωτούλα

Κυριακή 10/12 17:00 – 21:00 
18:00 στο Σπίτι του Αϊ Βασίλη
«Το πηγάδι των καλικαντζάρων»
, παράσταση καραγκιόζη με τον Γιάννη Χατζή. Ο καλλιτέχνης συμμετέχει αφιλοκερδώς
Στο Σπίτι του Αϊ Βασίλη ετοιμάζουμε φιγούρες από την οικογένεια του καραγκιόζη
Στο Ζαχαρόσπιτο φτιάχνουμε σοκολατάκια μόνο με 3 υλικά!
Στο Σπίτι των Ξωτικών ετοιμάζουμε όλοι μαζί ένα πρωτότυπο δέντρο με επαναχρησιμοποίηση πλαστικών καπακιών, με τη βοήθεια της συντηρήτριας έργων τέχνης Ευαγγελίας Πούλιου
20:00 στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη»
  «Δόξα εν υψίστοις», μουσική εκδήλωση.
Συμμετέχουν οι:
• Xoρωδία 8ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς
• Χορωδία Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου,
• Μικτή Χορωδία και Φιλαρμονική Ορχήστρα Καλαμαριάς.
Διευθύνουν η Μαρία-Έμμα Μελιγκοπούλου & ο Γιάννης Κούκας.
Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου (θέσεις περιορισμένες)

Δευτέρα 11/12 17:00 – 21:00 
Στο Σπίτι του Αϊ Βασίλη ετοιμάζουμε ξύλινους σελιδοδείκτες – ταρανδάκια με την παιδαγωγό Χριστίνα Μόκα
Στο Ζαχαρόσπιτο  νηστίσιμα κουραμπιεδάκια με την παιδαγωγό Όλγα Μαρία Παπαγεωργίου
Στο Σπίτι των Ξωτικών φτιάχνουμε ένα χαμογελαστό δέντρο, με το δημιουργικό βιβλιοπωλείο “Πράσινο σύννεφο”
20:00 στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη»
  «Χριστουγεννιάτικη νύχτα», με τη Νέα Χορωδία Δήμου Καλαμαριάς. Συμμετέχουν οι “εν χορώ”. Πιάνο: Γιάννα Πολυζωϊδου Διευθύνει ο Κωστής Παπάζογλου
Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου (θέσεις περιορισμένες)

Τρίτη 12/12 17:00 – 21:00
Στο Σπίτι του Αϊ Βασίλη ζωγραφίζουμε με γκλίτερ και κόλλα με την εικαστικό Ελένη Τσιμίδου
Στο Ζαχαρόσπιτο φτιάχνουμε την πιο νόστιμη τριφτή μηλόπιτα!
Στο Σπίτι των Ξωτικών μαθαίνουμε πως να φτιάχνουμε χριστουγεννιάτικα δεντράκια με εφημερίδες και πηλό με τη βοήθεια της εικαστικού Σταυριανής Κωτούλα

Τα Σπιτάκια Δράσεων λειτουργούν:

Καθημερινές:17.00 – 21.00

Αργίες και Σαββατοκύριακα: 11.00-15.00 και 17.00-21.00

Παραμονές: 24/12 & 31/12: 11.00 – 15.00