Η αγαπημένη συνήθεια του μεσημεριανού ύπνου δεν είναι τόσο αθώα, όπως υποστηρίζει μια νέα έρευνα.
Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από την κλινική «Mayo» στη Μινεσότα των ΗΠΑ συνέκριναν τα δεδομένα από εννέα προηγούμενες έρευνες, στις οποίες πήραν μέρος συνολικά 112.267 άτομα. Το αποτέλεσμα της σύγκρισης έδειξε πως όσοι επέλεγαν να κοιμηθούν για λίγο μέσα στην ημέρα είχαν 13-19% περισσότερες πιθανότητες να αυξηθεί η αρτηριακή τους πίεση. Ο Dr Wisit Cheungpasitporn σχολίασε τα ευρήματα, υποστηρίζοντας: «Απαιτείται περαιτέρω έρευνα προκειμένου να καταλάβουμε αν η διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου, η διατροφή, η άσκηση, ή ο συνδυασμός με μια άλλη ιατρική πάθηση μπορεί να έχει αντίκτυπο στον κίνδυνο της υπέρτασης».
Μια λύση στο παραπάνω πρόβλημα επιχείρησε να δώσει ο Dr Giuseppe Crippa, ο οποίος υποστηρίζει πως το ιταλικό τυρί Grana Padano, το οποίο μοιάζει με την παρμεζάνα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Για του λόγου το αληθές, σε μια κλινική δοκιμή σε 30 άτομα, ο επικεφαλής του Καθολικού Πανεπιστημίου της Πιατσέντσα, διαπίστωσε ότι μια μερίδα περίπου 28 γραμμαρίων του τυριού Grana Padano κάθε μέρα επί δύο μήνες βοήθησε στην μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το τυρί έχει παρόμοιες αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες με συνήθη αντιυπερτασικά φάρμακα (Lotensin, Capoten κ.α.).
Παράλληλα, κάποιες άλλες έρευνες που παρουσιάστηκαν στην Αμερικανική Εταιρεία Υπέρτασης αποκάλυψαν νέα δεδομένα, τα οποία προέκυψαν από μια κλινική δοκιμή με τίτλο «SPRINT» (Systolic Blood Pressure Intervention Trial). Από την εν λόγω κλινική δοκιμή αποκαλύφθηκε πως η κατάλληλη συστολική πίεση των ανθρώπων είναι στα 120 mmHg και όχι στα 140 mmHg, όπως πιστευόταν ως σήμερα. Ο πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Υπέρτασης, Dr Domenic Sica σχολίασε πως: «οι γιατροί εδώ και δεκαετίες λένε στους ασθενείς πως πρέπει να μειώσουν τη συστολική πίεση του αίματος κάτω από τα 140 mmHg. Τώρα, τα νέα σημαντικά δεδομένα της δοκιμής SPRINT δείχνουν ότι, για μερικούς τουλάχιστον ασθενείς, το όριο αυτό μπορεί να μην είναι αρκετά χαμηλό για την άριστη υγεία τους».
Πηγή: protothema.gr