TILEOPTIKO STUDIO

Μόλις 4 άδειες εθνικής εμβέλειας σχεδιάζει να χορηγήσει η κυβέρνηση – Απειλούν οι καναλάρχες

Να λύσει τον γόρδιο δεσμό των τηλεοπτικών αδειών, που ταλαιπωρεί τη χώρα εδώ και 25 χρόνια, θα επιχειρήσει η κυβέρνηση, θέλοντας μέχρι το τέλος του μήνα να έχει δημοσιευτεί η προκήρυξη από το νέο ΕΣΡ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει τη χορήγηση για 10 χρόνια τεσσάρων αδειών εθνικής εμβέλειας, με κατώφλι τα 15.000.000 ευρώ, και από εκεί και πέρα στον διαγωνισμό που θα γίνει όποιος δώσει τα περισσότερα θα πάρει την άδεια. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πολλούς.

Η προκήρυξη που θα ακολουθήσει από το νέο ΕΣΡ θα διευκρινίζει τις προθέσεις της κυβέρνησης, καθώς η νομοθεσία ορίζει πως υπάρχουν τρεις κατηγορίες αδειών εθνικής εμβέλειας: γενικού περιεχομένου, ενημερωτικού και ψυχαγωγικού. Για την κατηγορία γενικού περιεχομένου χρειάζεται ελάχιστο καταβεβλημένο κεφάλαιο 8 εκατ. ευρώ και κατ’ ελάχιστον 400 άτομα, για το ενημερωτικό περιεχόμενο 5 εκατ. ευρώ και 200 άτομα και για το ψυχαγωγικό 2 εκατ. ευρώ και 50 άτομα.

Από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες έχουν προαναγγείλει προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να ορίσει τον αριθμό των αδειών εθνικής εμβέλειας ούτε να επιβάλει όριο προσωπικού, όπως και ότι δεν μπορεί να διακόψει τη λειτουργία τηλεοπτικού σταθμού. Και ετοιμάζονται για αντάρτικο, με μεταφορά της έδρας τους στην Κύπρο και διανομή του σήματός τους από την Digea, την εταιρεία συμφερόντων τους. Οι ιδιοκτήτες θεωρούν πως μπορούν να δοθούν 16 άδειες και να χωριστούν στις εξής κατηγορίες: ενημερωτικού προγράμματος γενικής στόχευσης, ενημερωτικού θεματικού, αποκλειστικά μουσικού θεματικού περιεχομένου, τηλεπωλήσεων, ταξιδιωτικού περιεχομένου, ντοκιμαντέρ και εκκλησιαστικού περιεχομένου.

 

Πηγή: typologies.gr