ΕΙΔΗΣΕΙΣ
katrougalos-tsakalotos

Μονομερής ενέργεια ή όχι η κατάθεση των ν/σ για ασφαλιστικό-φορολογικό;

Η ερώτηση που προκάλεσε τη δυσφορία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τους κ.κ. Κατρούγκαλο και Σταθάκη, έχει προκαλέσει και νέο γύρο συζητήσεων γύρω από το εάν η κατάθεση των νομοσχεδίων για ασφαλιστικό και φορολογικό αποτελούν μονομερή ενέργεια από την ελληνική κυβέρνηση.

Κύκλοι του Μαξίμου απορρίπτουν ότι η κατάθεση των δύο νομοσχεδίων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό στη Βουλή αποτελούν μονομερή ενέργεια κι εξηγούν ότι τα νομοσχέδια θα συνταχθούν στη βάση των συμφωνηθέντων με τους δανειστές, ενώ οι όποιες εκκρεμότητες θα προστεθούν όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το enikonomia.gr, η αναγγελία των δύο ν/σ από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Κατρούγκαλο φέρεται να αποφασίστηκε στη σύσκεψη που προηγήθηκε στο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Μέσω της ενέργειας αυτής γίνεται μια προσπάθεια να «κατοχυρωθεί» η συμφωνία του περσινού Ιουλίου δεδομένου ότι το ΔΝΤ την αμφισβήτησε ευθέως σήμερα ανοίγοντας θέμα επικαιροποίησής της – δηλαδή νέου Μνημονίου.

Δεύτερον, να περάσουν στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο τα σημεία του φορολογικού και του ασφαλιστικού στα οποία έχει επέλθει συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, προκειμένου να μην υπάρξουν «παλινδρομήσεις».

Τρίτον, να διαλυθεί η εντύπωση ότι υπάρχει ναυάγιο για το σύνολο των θεμάτων με το σύνολο των θεσμών.

Ωστόσο, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, αξιωματούχοι από την Ευρώπη σημείωναν πως η τελευταία κίνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στην κατάθεση δύο νομοσχεδίων προς ψήφιση στη Βουλή ήταν κάτι που δεν γνώριζαν και υπογράμμισαν πως η διαδικασία για τέτοιες διαδικασίες είναι γνωστή στην ελληνική πλευρά. Συγκεκριμένα,το Eurogroup θα λάβει σχετικές αποφάσεις, δίνοντας το οκ για να έρθει ένα νομοσχέδιο στην ελληνική Βουλή.

Η Ευρώπη πιθανότατα μετά τις εξελίξεις φαίνεται πως χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών αφού και σήμερα δεν επήλθε οριστική συμφωνία στα ανοιχτά μέτωπα. Πηγές από τη ΕΕ σημείωναν πως «πιθανότατα δεν θα υπάρξει κάτι χειροπιαστό στην επικείμενη συνάντηση στα κεντρικά του ΔΝΤ».

Το ΔΝΤ δεν θέλει προς το παρόν να σχολιάσει κάτι αναφορικά με τα νομοσχέδια και σημειώνει πως «δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενο όποτε δεν θα ήταν καλό να σχολιάσουμε κάτι». Πηγές από το ΔΝΤ τονίζουν πως η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει καλύτερα το προσφυγικό ώστε να πιέσει για μεγαλύτερη ελάφρυνση». Αναφορικά με το χρέος σημειώνεται πως «δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το ύψος καθώς δεν έχουμε τα ακριβή μεγέθη».

Πηγή: athensvoice.gr