ΕΙΔΗΣΕΙΣ
internet

Με γρήγορους ρυθμούς προχωράει το αγροτικό Ιντερνετ από τον ΟΤΕ

Ταχύτερα  απ’ όσο αρχικά προβλεπόταν υλοποίησε ο ΟΤΕ το έργο Rural Broadband. Ο οργανισμός φέρεται να έχει υλοποιήσει μέρος του έργου μέσα σε 24 μήνες, αντί 30 μηνών που είχε συμβατική υποχρέωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΤΕ έχει ολοκληρώσει την πρώτη γεωγραφική ζώνη του έργου που αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ δεν θα αργήσει να ολοκληρώσει και τη δεύτερη ζώνη του έργου που αφορά τη Νότια Ελλάδα. Υπάρχει και η τρίτη ζώνη, που αφορά την Κεντρική Ελλάδα, την ανάπτυξη του οποίου έχει αναλάβει η εταιρεία Intrakat. Ο ΟΤΕ ωστόσο, έχοντας μεγάλη οικονομική ισχύ, υλοποίησε άμεσα τα έργα που ανέλαβε ο ίδιος.

Το έργο Rural Broadband (Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Αγροτικές Λευκές Περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας και Υπηρεσίες Εκμετάλλευσης – Αξιοποίησης των Υποδομών) χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και συνιστά ένα από τα λίγα έργα-γέφυρες στον τομέα της τεχνολογίας που συνεχίζουν να υλοποιούνται στο νέο ΕΣΠΑ. Αυτό και μόνον κάνει το έργο να ξεχωρίζει. Ωστόσο, ο ασυνήθιστα υψηλός ρυθμός υλοποίησης επισημάνθηκε πριν από μερικές ημέρες και από την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. Η τελευταία ανέφερε ότι το έργο υλοποιείται με γρήγορους ρυθμούς και ότι πολύ σύντομα, «με την υλοποίηση του έργου χιλιάδες συμπολίτες μας που ζουν σε αγροτικές, ορεινές, νησιωτικές και δυσπρόσιτες, τις αποκαλούμενες «λευκές περιοχές», θα αποκτήσουν πρόσβαση σε ευρυζωνικές υπηρεσίες που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε η δυνατότητα να τους προσφερθούν». Σύμφωνα με την εταιρεία, το έργο μπορεί να υλοποιηθεί με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς αν υπάρξει καλύτερη συνεργασία και ανταπόκριση από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα κατά τόπους Δασαρχεία και Εφορείες Αρχαιοτήτων, κυρίως για τη γρήγορη εξασφάλιση των σχετικών αδειών.

Το έργο αφορά πάνω από μισό εκατομμύριο Ελληνες που ζουν σε περισσότερα από 5.000 χωριά και οικισμούς. Το συμβασιοποιημένο τίμημα του έργου ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ (συμπ. ΦΠΑ) και υλοποιείται με τη μορφή ΣΔΙΤ. Σχεδόν τα 2/3 του έργου υλοποιούνται από τον ΟΤΕ, ενώ το υπόλοιπο, που αφορά την Κεντρική Ελλάδα (πλην Αττικής), ύψους περίπου 75 εκατ. ευρώ, υλοποιείται από την Intrakat. H τελευταία, αν και με χαμηλότερους ρυθμούς από τον ΟΤΕ, εκτιμάται ότι θα ολοκληρώσει έγκαιρα το τμήμα του έργου που της αναλογεί.

Ο ΟΤΕ έχει κάθε λόγο να τρέξει, αφού όσο πιο γρήγορα το υλοποιήσει τόσο πιο σύντομα θα το λειτουργήσει και επομένως θα αποσβέσει το κόστος ανάπτυξης του έργου. Με βάση τους όρους της σύμπραξης, η ανάπτυξη του έργου χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, αλλά ο ανάδοχός του αναλαμβάνει την υποχρέωση διαχείρισης, εμπορικής εκμετάλλευσης, συντήρησης του δικτύου για 15 χρόνια. Η δικτυακή υποδομή θα διατίθεται από τον λειτουργό της (operator), με όρους χονδρικής, δηλαδή θα πουλάει μόνος στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Οι τελευταίοι, στη συνέχεια θα τη διαθέτουν στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, δηλαδή στη λιανική.

Για τον σκοπό αυτό, ο ΟΤΕ ίδρυσε δύο ειδικού σκοπού επιχειρήσεις (OTE Rural North και OTE Rural South), ενώ η Intrakat ίδρυσε την εταιρεία ειδικού σκοπού Rural Connect, στην οποία συμμετέχει με 10% η Vodafone. Οι τρεις εταιρείες αντιστοιχούν στα τρία δίκτυα που θα αναπτυχθούν στις τρεις επιμέρους γεωγραφικές περιοχές που έχει χωριστεί η χώρα. Οι περιοχές αυτές δεν περιλαμβάνουν τους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης. Μετά την πάροδο της 15ετίας, οι δικτυακές υποδομές που έχουν αναπτυχθεί με τα χρήματα του ΕΣΠΑ θα επιστραφούν στο Ελληνικό Δημόσιο (μοντέλο ΒΟΤ).

 

Πηγή: Καθημερινή