ΕΙΔΗΣΕΙΣ
prespes

Μαθητές από τρεις χώρες ζωγραφίζουν τις Πρέσπες

Το περιβάλλον που «μοιράζονται» τρεις χώρες, Ελλάδα, Αλβανία και Σκόπια, στις Πρέσπες ένωσαν με έναν πρωτότυπο τρόπο μαθητές δημοτικού. Έφτιαξαν σε μακέτα την πλευρά της Πρέσπας όπου κατοικούν με τελικό σκοπό οι συνολικά τρεις μακέτες που δημιουργήθηκαν να ενωθούν και να «αποκαλυφθεί» ολόκληρη η διασυνοριακή περιοχή.

Τη δράση διοργάνωσε το δίκτυο περιβαλλοντικών οργανώσεων, PrespaNet (ΕΠΠ, MES, PPNEA), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, που γιορτάστηκε στις 2 Φεβρουαρίου.

Ο δημιουργικός κύκλος της διασυνοριακής μακέτας ξεκίνησε από την Ελλάδα με τους μικρούς «καλλιτέχνες» του δημοτικού σχολείου Αγίου Γερμανού να σχεδιάζουν τη δική τους πλευρά. Συνεχίστηκε από τα παιδιά στο δημοτικό σχολείο του Ρέσεν στα Σκόπια και ολοκληρώθηκε στο δημοτικό σχολείο της Γκόριτσα, που βρίσκεται στην Αλβανία.

«Οι μαθητές έβαλαν στη… θέση τους τις λίμνες, τα ποτάμια, τα δάση, τους αγρότες, τους ψαράδες, τους βοσκούς, τις τοπικές καλλιέργειες, τα υγρά λιβάδια, τα ψάρια, τις αγελάδες, που μοιράζονται ανάμεσα σε τρεις χώρες και ανέδειξαν τη διασυνοριακότητα της περιοχής των Πρεσπών», τονίζει η υπεύθυνη δράσεων και επικοινωνίας της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, Δήμητρα Πασχαλίδου.

Προσθέτει πως η δράση για την «ένωση» του διασυνοριακού περιβάλλοντος αναμένεται να ολοκληρωθεί σε λίγες μέρες στο δημοτικό σχολείο του Ρέσεν, τη μοναδική πόλη της λεκάνης των Πρεσπών, όπου σε ειδική εκδήλωση θα ενωθούν οι τρεις μακέτες.