ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κούλουμα στη Σουρωτή 2016

Ο άστατος καιρός του τριήμερου δε στάθηκε ικανός να αφαιρέσει το κέφι για κοινωνική συνεύρεση, φαγητό και χορό από τους κατοίκους της Σουρωτής, οι οποίοι έσπευσαν στην κεντρική πλατεία του χωριού για να γιορτάσουν μαζί και φέτος τα παραδοσιακά Κούλουμα.

Ρεπορτάζ: Ηλέκτρα-Αθηνά Αντωνιάδου

Μπροστά στο καφενείο του χωριού και στέκι του αθλητικού συλλόγου Ορφέα Σουρωτής έχουν στηθεί οι πάγκοι διανομής φαγητού, ενώ δίπλα βράζουν τα καζάνια με φασολάδα που σερβίρεται καυτή, κάτω από το ψιλόβροχο. Οι επισκέπτες της φετινής εκδήλωσης έχουν βρει καταφύγιο είτε μέσα στο καφενείο είτε στην αίθουσα εκδηλώσεων του πολιτιστικού συλλόγου Σουρωτής, όπου χορεύουν συγκροτήματα παραδοσιακής μουσικής.

Souroti Koulouma 2«Συνήθως, τις χρονιές που ο καιρός το επιτρέπει έρχονται χίλια άτομα ή και περισσότερα», μας πληροφορεί ο πρόεδρος της Κοινότητας Σουρωτής Θωμάς Ασλάνης, στη χαλαρή κουβέντα μεταξύ ταραμά και τσίπουρου. Από τον ίδιο μαθαίνουμε πως, από το 1991 που γιορτάζεται επίσημα η γιορτή της Καθαράς Δευτέρας στο χωριό και μέχρι 3 χρόνια πριν, τη φασολάδα και τους λοιπούς μεζέδες τους ετοίμαζε κάθε νοικοκυρά στο σπίτι. Κατόπιν έφερναν τα ταψιά στην πλατεία, όπου μοιραζόταν το φαγητό μεταξύ αλλήλων. Τα ξερά φασόλια προς μαγείρεμα διανέμονταν την προηγουμένη από πόρτα σε πόρτα και όποτε κάποια νοικοκυρά «ξεχνιόταν» από τους υπεύθυνους της μοιρασιάς, έκανε παράπονα στον πρόεδρο του χωριού… Τώρα πια, η κοινότητα έχει αγοράσει καζάνια και το μαγείρεμα της παραδοσιακής φασολάδας γίνεται στο κέντρο της πλατείας.

ΕSouroti Koulouma 4κτός από τα σαρακοστιανά εδέσματα, σε ένα πάγκο πωλούνται τοπικά γλυκά του κουταλιού, τα οποία παρασκευάζει ο Γιώργος Τζιμοράνγκας με τη γυναίκα του, κάτοικοι Σουρωτής. Με αγνά υλικά και φτιαγμένα με παραδοσιακό τρόπο, τα γλυκά τους τα πουλάνε στις λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης, ενώ η οικογενειακή επιχείρηση βρίσκεται στο δεύτερο χρόνο ζωής και ως τώρα τα πάει καλά στην αγορά. Το γλυκό πορτοκάλι που μας προσφέρουν είναι πρώτο!

Παραδοσιακούς, βλάχικους, μικρασιάτικους χορούς, απ’ όλα περιλαμβάνει το πρόγραμμα των τριών χορευτικών συλλόγων που συμμετέχουν στην εκδήλωση: ο ΕΩΣ Σταυρούπολης, η ‘Παναγία Σουμελά’ του Αγ. Αντωνίου και τα δύο τμήματα – παιδικό και ενηλίκων – του πολιτιστικού συλλόγου Σουρωτής ‘Η Πηγή’.

Souroti Koulouma 3Από το 1983 μετράει χρόνια ύπαρξης ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σουρωτής, μας ενημερώνει ο πρόεδρός του, Ηλίας Οικονόμου. Το τμήμα των παραδοσιακών χορών αριθμεί 130 χορευτές και συμμετέχει σε πολλές εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με εξέχουσα την 1η Ιουλίου, ημέρα των Αγίων Αναργύρων, οπότε στήνεται γλέντι στην πλατεία. Οι πρόβες του συλλόγου γίνονται κάθε Κυριακή στις 7 με 9 το απόγευμα στην αίθουσα του συλλόγου, πίσω από την εκκλησία του χωριού και όποιος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει είναι ευπρόσδεκτος.

Souroti Koulouma 5Παράλληλα με τις χορευτικές εκδηλώσεις, εκθέτονται και πωλούνται δημιουργήματα του τμήματος χειροτεχνίας-ντεκουπάζ του πολιτιστικού συλλόγου, όπως ζωγραφιστά βαζάκια, στολίδια και λαμπάδες. Ως πρώτες ύλες χρησιμοποιούνται παλιά αντικείμενα καθημερινής χρήσης, που σε άλλη περίπτωση θα έβαιναν στον κάδο των αχρήστων.

Ενώ η ώρα περνάει και μέσα από το κοινό ανεβαίνει κόσμος στην πίστα για να συμμετάσχει στο χορό, ο Ιωάννης Μυλωνάς καταγράφει τα δρώμενα καρέ καρέ, τα οποία – όπως και τις λοιπές εκδηλώσεις της κοινότητας – ανεβάζει στο διαδικτυακό κανάλι που διατηρεί, τη ‘Σουρωτή TV’.