ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κουρτς: Λάθος της Μέρκελ η εξαγγελία ότι θα παίρνει πρόσφυγες από Ελλάδα και Ιταλία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας επέκρινε την Ανγκελα Μέρκελ, για την εξαγγελία της ότι σύντομα η Γερμανία θα αρχίσει να δέχεται εκατοντάδες πρόσφυγες τον μήνα, από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς χαρακτήρισε ως λάθος αυτή την εξαγγελία της Γερμανίδας Καγκελαρίου, τονίζοντας ότι αν και προφανώς στόχος της ήταν να ανακουφίσει την Ελλάδα και τη Γερμανία, δυστυχώς πετυχαίνει το αντίθετο. Δηλαδή, ακόμη μεγαλύτερο συνωστισμό προσφύγων στις δύο χώρες.

«Οταν κανείς δίνει στους μετανάστες την αίσθηση, ότι αξίζει τον κόπο να έλθουν στην Ελλάδα και στην Ιταλία, διότι τελικά θα καταλήξουν στην Γερμανία, ενισχύει τις επιχειρήσεις των διακινητών και δημιουργεί νέα προσφυγικά κύματα», υποστήριξε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, με αφορμή το σημερινό δημοψήφισμα στην Ουγγαρία για την κατανομή των προσφύγων, ο Κουρτς τάχθηκε υπέρ του Βίκτορ Ορμπαν, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να καταδικάζεται η πολιτική του Ούγγρου πρωθυπουργού. Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι, παρά τις υπάρχουσες αποφάσεις, η ΕΕ δεν θα πρέπει να επιμένει στην μετεγκατάσταση προσφύγων σε όλες τις χώρες-μέλη.

«Οι κεντροευρωπαϊκές χώρες έχουν κάνει το λάθος να θέλουν να επιβάλουν τη γραμμή τους σε άλλα κράτη της ΕΕ. Είναι επικίνδυνο όταν μερικές χώρες της ΕΕ δημιουργούν την εντύπωση πως υπερέχουν ηθικά άλλων κρατών-μελών», τόνισε ακόμη.

Ο ίδιος εμφανίστηκε πεπεισμένος πως «εάν ύψιστος στόχος μας ήταν από την αρχή όχι η κατανομή των προσφύγων αλλά η προστασία των εξωτερικών συνόρων, τότε πιθανόν να μην είχε υπάρξει ποτέ αυτό το δημοψήφισμα στην Ουγγαρία».

Ακόμη, προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει κανείς να δημιουργεί την εντύπωση ότι στην Ευρώπη υπάρχουν δύο διαφορετικές κατηγορίες μελών, καθώς «η συζήτηση για τις ποσοστώσεις μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη συνοχή της ΕΕ».

Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, οι ποσοστώσεις στην μετεγκατάσταση δεν λειτουργούν, διότι πολλές χώρες δεν είναι έτοιμες να δεχθούν ένα μεγάλο αριθμό προσφύγων, ενώ, κατά την άποψή του, ένας επιπλέον λόγος είναι επίσης ότι πολλοί πρόσφυγες αρνούνται να μεταβούν σε συγκεκριμένες χώρες της ΕΕ και πως «εάν συνεχιστεί ο σημερινός ρυθμός στις μετεγκαταστάσεις των 160.000 προσφύγων, τότε αυτές θα διαρκέσουν 30 χρόνια».