ΕΙΔΗΣΕΙΣ
5707bfb620c4de60a500d574

Καλεσμένος σε γάμο; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Σας έχουν καλέσει σε γάμο και αναρωτιέστε πως πρέπει να συμπεριφερθείτε, τι δώρο να επιλέξετε για τους μελλόνυμφους αλλά και τι να φορέσετε; Δείτε παρακάτω τον οδηγό του καλού καλεσμένου σε γάμο και να είστε σίγουροι ότι και εσείς δεν θα έρθετε σε δύσκολη θέση αλλά χωρίς αμφιβολία θα το εκτιμήσει και το ζευγάρι που σας προσκάλεσε.

Ενδεδειγμένη συμπεριφορά καλεσμένων πριν τον γάμο

Πήρατε προσκλητήριο για κάποιο γάμο που είτε δεν έχετε τη διάθεση να πάτε είτε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπορείτε; Τότε καλύτερα να ενημερώσετε ευγενικά, στέλνοντας το δώρο σας, συνοδευόμενο από μια κάρτα με τις ευχές σας και ένα σύντομο μήνυμα για την μη παρουσία σας στο γάμο. Με αυτό τον τρόπο είστε τυπικοί από τη μία και αφήνετε την καλύτερη εντύπωση από την άλλη, καθώς βοηθάτε το ζευγάρι στον προγραμματισμό του για την ημέρα του γάμου.

Αν είστε καλεσμένοι και στη δεξίωση, έχετε ένα λόγο παραπάνω να ενημερώσετε εγκαίρως ότι δεν θα μπορέσετε να παρευρεθείτε. Φυσικά να έχετε κατά νου όσον αφορά τη δεξίωση, ότι θα πρέπει να ενημερώνετε εγκαίρως σε κάθε περίπτωση, παρουσίας ή απουσίας σας.

Δείτε μερικά ένα παραδείγματα για να στείλετε τις ευχές σας:

  • Με το συμβολικό αυτό δώρο,

σας ευχόμαστε κάθε ευτυχία στη νέα σας ζωή.

Αν και δεν θα μπορέσουμε να βρεθούμε στον γάμο σας

η σκέψη μας θα σας συνοδεύει.

Οικογένεια : (το όνομά σας)

  • Να ζήσετε και να είστε πάντα ευτυχισμένοι.

Τις ευχές μας θα σας δώσουμε και προσωπικά στο γάμο σας,

αλλά δεν θα μπορέσουμε να παρευρεθούμε στη δεξίωσή σας.

Οικογένεια : (το όνομά σας)

Τα καλύτερα δώρα γάμου

Το δώρο που θα επιλέξετε είναι αρκετά σημαντικό. Συνήθως παίζει ρόλο και η σχέση που έχετε με το ζευγάρι αλλά καλό είναι εσείς να προσπαθήσετε να επιλέξετε κάτι που θα τους φανεί χρήσιμο και στο μέλλον.

Μια πάρα πολύ καλή ιδέα είναι να αγοράσετε τρία κρασιά σε ξύλινα κουτιά που θα γράφουν πάνω πότε να ανοιχτεί το καθένα. Για παράδειγμα στο ένα κουτί μπορεί να γράφει «Ανοίξτε το στην πρώτη επέτειο του γάμου» ενώ τα άλλα να γράφουν να ανοιχτούν στα πέντε και στα δέκα χρόνια. Είναι ένα πολύ όμορφο και πρωτότυπο δώρο.

Εάν πάλι θέλετε κάτι πιο πρακτικό, μπορείτε να τους πάρετε μία γάστρα. Πρόκειται για ένα πυρίμαχο σκεύος στο οποίο μπορεί κανείς να μαγειρέψει φαγητά για ακόμη μεγαλύτερη νοστιμιά και που στα περισσότερα σπίτια δεν υπάρχει. Το συγκεκριμένο, αν και βαρύ, είναι τέλειο για αργό μαγείρεμα και θα φτιάξει στους νιόπαντρους τα πιο μαλακά κρέατα που έχουν φάει. Ακόμα, μπορείτε να τους δωρίσετε ένα καλό σετ μαχαιριών. Θα τους λύσουν τα χέρια πολλές φορές και θα τους βοηθήσουν να έχουν τάξη στον πάγκο τους και να μην ψάχνουν κάθε φορά για το κατάλληλο.

Από την άλλη πλευρά, αν έχετε τη δυνατότητα μπορείτε απλά να προσφέρετε τις υπηρεσίες σας στο ζευγάρι αντί για κάποιο άλλο δώρο. Αν δηλαδή ξέρετε πως πρόκειται να κάνουν έναν πολύ οικονομικό γάμο και εσείς βγάζετε καλές φωτογραφίες, μπορείτε να αναλάβετε τη φωτογράφιση ή τη βιντεοσκόπηση του γάμου. Μπορείτε, ακόμα, να φτιάξετε μπομπονιέρες, να αναλάβετε τη μουσική του πάρτι ή το χτένισμα και το μακιγιάζ της νύφης, αν έχετε τις αντίστοιχες γνώσεις. Τέλος, αν έχετε εξοχικό σπίτι σε κάποιο όμορφο μέρος, μπορείτε να το διαθέσετε για το «γαμήλιο ταξίδι» του ζευγαριού. Φυσικά, σε κάθε περίπτωση μην τους φέρετε σε δύσκολη θέση και μην τους πιέσετε να δεχθούν τις υπηρεσίες σας εάν δεν το επιθυμούν.

Η συμπεριφορά του «καλού» καλεσμένου

Όταν τελικά πάτε στο γάμο, οπλιστείτε με καλή διάθεση και αποφύγετε κάθε είδους σχολιασμούς, ειδικά αρνητικούς. Δεν υπάρχει λόγος να γκρινιάζετε για διάφορα, που μπορεί να μην είναι όπως τα περιμένατε. Αν το χτένισμα της νύφης δεν κράτησε όλο το βράδυ, ή το ραντάκι του νυφικού της δεν έλεγε να μείνει στη θέση του, είναι πράγματα που ήδη έχουν στεναχωρήσει και την ίδια αρκετά. Μην το κάνετε θέμα λοιπόν στα πηγαδάκια που δημιουργούνται συνήθως σε ένα γάμο.

Στην περίπτωση που στη ζωή σας έχετε μεγάλη δόση… τρέλας και ειδικά με τους κολλητούς σας που παντρεύονται, προσπαθήστε να την περιορίσετε εντός της εκκλησίας και κατά τη διάρκεια του μυστηρίου, γιατί εκεί τα πράγματα είναι αλλιώς και άλλωστε δεν είναι όλες οι ώρες ίδιες.

Όταν φτάσετε στο χώρο της δεξίωσης, μην επιμένετε να μάθετε ποιοι άλλοι κάθονται στο ίδιο τραπέζι με εσάς, αφήνοντας την ουρά πίσω σας να μεγαλώνει. Οδηγηθείτε στο τραπέζι που θα σας υποδείξουν κατά την είσοδό σας και μη ζητάτε να γίνουν αλλαγές εκείνη την ώρα, επειδή ένας φίλος σας κάθεται αλλού κι εσείς θέλετε να καθίσετε μαζί του.

Αν το φαγητό στη δεξίωση, η μουσική ή θέση που σας υπέδειξαν δεν σας ικανοποιούν, δεν είναι απαραίτητο να τα σχολιάσετε και να δημιουργήσετε ένα αρνητικό κλίμα και στους γύρω σας. Το ζευγάρι και οι γονείς τους προσπάθησαν σίγουρα για το καλύτερο, για να ικανοποιήσουν όλους τους καλεσμένους τους. Κάποιες φορές όμως δεν είναι όλα όπως σχεδιάστηκαν για πολλούς λόγους. Προσπαθήστε τουλάχιστον εσείς να είστε ευγενικοί και διακριτικοί. Άλλωστε είναι αδύνατο να ικανοποιηθούν όλες οι προτιμήσεις, όση προσπάθεια και αν έχει γίνει.

Τι θα φορέσετε

Ερχόμαστε λοιπόν στο άλλο μεγάλο… πρόβλημα. Τι θα επιλέξετε να φορέσετε την ημέρα του γάμου; Για τους άντρες τα πράγματα είναι πιο απλά, αλλά οι γυναίκες είναι απαραίτητο να ακολουθήσουν κάποιους άγραφους κανόνες όσον αφορά το ντύσιμό τους.

Αρχικά, οι γυναίκες στους γάμους δεν είναι σωστό να ντυθούν στα λευκά. Είναι η μέρα της νύφης και δε θέλετε ούτε να σας μπερδέψουν, αλλά ούτε να την τσαντίσετε. Ακόμα, αποφύγετε να φορέσετε καινούρια παπούτσια γιατί είναι πολύ πιθανό να σας «χτυπήσουν» και να μην διασκεδάσετε καθόλου όλο το βράδυ. Βέβαια σε κάθε περίπτωση μπορείτε να έχετε μαζί σας ένα ζευγάρι flat παπούτσια, για να αλλάξετε μετά από κάποιες ώρες.

Όσον αφορά το φόρεμα που θα επιλέξετε, αποφύγετε κάποιο που είτε θα περιορίζει τις κινήσεις σας, είτε θα μοιάζει πολύ… πρωινό. Να θυμάστε ότι θέλετε να είστε κομψή και όμορφη. Αναλόγως προσεγμένο πρέπει να είναι και το μακιγιάζ σας, ενώ αν πιστεύετε ότι μπορεί για κάποιο λόγο να συγκινηθείτε επιλέξτε αδιάβροχα προϊόντα.

Για τους άντρες, όπως είπαμε και προηγουμένως, τα πράγματα είναι πιο απλά. Όπως και οι γυναίκες, πρέπει να επιλέξετε κάτι που θα σας ταιριάζει και δεν θα σας… φοράει. Μπορείτε να επιλέξετε διάφορα στυλ. Το smart casual ντύσιμο είναι μία από τις επιλογές σας. Δηλαδή, να βάλετε ένα απλό πουκάμισο με ένα παντελόνι, ακόμα και τζιν σκούρο μπλε, με μια καλή ζώνη που να εφαρμόζει σωστά στη μέση σας και ένα ζευγάρι απλά παπούτσια. Προαιρετικά μπορείτε να φορέσετε και γραβάτα.

Εναλλακτικά υπάρχει το ημιεπίσημο στυλ. Αυτό το είδος ντυσίματος, είναι ένα βήμα παραπάνω από το casual. Φορέστε ένα μακρυμάνικο πουκάμισο με κουμπιά και βάλτε το μέσα από το παντελόνι. Πάρτε μια γραβάτα και δέστε την όσο πιο καλά μπορείτε, ενώ το παντελόνι και τα παπούτσια σας θα πρέπει να είναι λίγο καλύτερα από αυτά που αναφέραμε προηγουμένως. Το σακάκι είναι προαιρετικό.

Μια άλλη περίπτωση είναι, να επιλέξετε ανάμεσα σε δυο διαφορετικού χρώματος κοστούμια. Ένα γκρι ή λευκό χρώμα με μια γραβάτα είναι καλύτερο για γάμους που γίνονται το πρωί ή το μεσημέρι, ενώ ένα πιο σκούρο χρώμα είναι καλύτερο για γάμους που γίνονται το βράδυ. Επιλέξτε να αγοράσετε ένα πολύ καλό σακάκι, παντελόνι, πουκάμισο και παπούτσια. Και φυσικά μην ξεχάσετε, η ζώνη να είναι και αυτή ανάλογη με την περίσταση.

Τέλος, εάν το επιθυμείτε ή το επιβάλλουν οι περιστάσεις μπορείτε να ντυθείτε επίσημα. Βρείτε ένα καλό κοστούμι με λευκό πουκάμισο κατά προτίμηση, που εκφράζει την αισθητική και την κομψότητα. Ένα μαύρο σμόκιν, με ένα λευκό πουκάμισο, με μαύρο γιλέκο και ένα μαύρο παπιγιόν, είναι μια εξίσου καλή πρόταση. Όσον αφορά τα παπούτσια σας, είναι σχεδόν αυτονόητο ότι πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κομψά και να δένουν στιλιστικά με τη ζώνη του παντελονιού.

επιμέλεια Νικολέτα Ευσταθίου