ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καινούργιο σπίτι; Όλα όσα πρέπει να προσέξετε!

Είτε μετακομίζετε σε καινούργιο σπίτι, είτε μετακομίζετε για πρώτη φορά μόνος σας, δείτε ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσετε πριν τη μετακόμισή σας, τι εκκρεμότητες πρέπει να τακτοποιήσετε αλλά και τι να προσέξετε κατά την μετακόμισή σας, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρηθείτε και να κάνετε ένα καλό νέο ξεκίνημα.

Πριν τη μετακόμιση

Ξεκαθάρισμα

Αρχικά πρόκειται για μία πολύ καλή ευκαιρία να ξεκαθαρίσετε τα πράγματα σας και να χαρίσετε όσα δεν χρειάζεστε. Ρούχα, βιβλία, είδη για την κουζίνα, διακοσμητικά πρέπει να είναι τα πρώτα που θα ξεκαθαρίσετε. Εάν μένετε για χρόνια σε κάποιο σπίτι είναι πολύ πιθανό να έχετε μαζέψει αρκετά πράγματα που δεν τα χρησιμοποιείτε ποτέ ή απλά δεν αξίζει να τα έχετε μαζί σας στη μετακόμιση.

Βρείτε κούτες

Κουτιά κάθε μεγέθους, όπως και ό,τι άλλο χρειάζεται για να αμπαλάρετε οτιδήποτε, θα βρείτε σε όλα τα καταστήματα με είδη συσκευασίας. Εξίσου καλά, όμως, θα κάνετε τη δουλειά σας και με κούτες από τα καταστήματα της γειτονιάς. Προτιμήστε να γεμίσετε τις κούτες σας με βάση ένα κοινό θέμα. Αυτό το «θέμα» μπορεί να αναφέρεται στο είδος που περιέχεται σε αυτές (π.χ. ποτήρια, βιβλία) ή στο δωμάτιο στο οποίο ανήκει (π.χ. κουζίνα, παιδικό υπνοδωμάτιο) και φυσικά μην ξεχάσετε να βάλετε σε αυτές ετικέτες.

Πάρτε τις διπλάσιες κούτες από αυτές που νομίζετε ότι χρειάζεστε, γιατί πιθανότατα τα πράγματα είναι περισσότερα από όσα νομίζετε και καλό είναι να μην τρέχετε τελευταία στιγμή ή να στοιβάξετε τα πράγματά σας όπως – όπως. Επίσης μην τσιγκουνευτείτε την ταινία συσκευασίας. Πάρτε τουλάχιστον δύο, αφενός για να μπορείτε να πακετάρετε δύο άτομα ταυτόχρονα, και αφετέρου γιατί η μία δεν πρόκειται να φτάσει. Ούτως ή άλλως οι ταινίες αυτές είναι αρκετά οικονομικές. Αν έχετε και την ειδική συσκευή που εφαρμόζει πάνω και την κόβει αυτόματα ακόμη καλύτερα.

Προσοχή στα εύθραυστα αντικείμενα

Συσκευάστε τα εύθραυστα αντικείμενα με ειδικά χαρτιά και τακτοποιήστε τα μέσα σε πλαστικά κουτιά, τα οποία θα μεταφέρετε οι ίδιοι στο νέο σας σπίτι. Τοποθετήστε τα σε ένα ασφαλές σημείο και αφήστε τα μέσα στα κουτιά, ώστε να μην εμποδίζουν την ημέρα της τελικής μετακόμισης. Εννοείται ότι σε κάθε κούτα που κλείνετε, γράφετε από έξω με μαρκαδόρο και κεφαλαία γράμματα τι περιέχει.

Σταδιακό πακετάρισμα

Πακετάρετε σταδιακά όλα όσα βρίσκονται σε αποθήκες, πατάρια, ντουλάπια, βιβλιοθήκες, συρτάρια και δείτε πόσα από αυτά δεν θα σας χρειαστούν άμεσα στο νέο σπίτι. Έτσι θα φτιάξετε κούτες που θα πάνε απευθείας στη νέα σας αποθήκη, πατάρι κ.λπ. Ακόμα, με αυτόν τον τρόπο μπορεί να καταφέρετε να μεταφέρετε μόνοι σας τα περισσότερα πράγματα, χωρίς τη βοήθεια μεταφορικής. Μπορείτε να μεταφέρετε μόνοι σας, τις προηγούμενες ημέρες, ορισμένα πράγματα που θα σας ξεπλοκάρουν την ημέρα της μετακόμισης, π.χ. φυτά.

Φτιάξτε ένα πρόγραμμα

Οργανώστε τον χρόνο σας έτσι ώστε την προηγούμενη της μετακόμισης να μεταφέρετε κάποια προσωπικά σας αντικείμενα οι ίδιοι. Πολύ συχνά, τελευταία στιγμή μικρά αντικείμενα μπαίνουν μέσα σε ένα άσχετο κουτί με αποτέλεσμα μετά να μην τα βρίσκετε ή μια μικρή τσάντα που φτιάχτηκε πρόχειρα, με καλλυντικά ή κοσμήματα, να χαθεί.

Κανονίστε τη μεταφορά

Το κόστος της μεταφοράς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες με κυριότερο την απόσταση ανάμεσα στα δύο σπίτια, το πόσο εύκολη είναι η πρόσβαση στο σημείο προορισμού (αν θα χρειαστεί να μεταφερθούν έπιπλα ή ογκώδη αντικείμενα με γερανό, σε ποιον όροφο θα ανέβουν, αν υπάρχει ασανσέρ κλπ.), όπως φυσικά και από το συνολικό αριθμό και τον όγκο όσων μεταφερθούν. Τηλεφωνήστε εγκαίρως σε κάποια μεταφορική και φροντίστε να τους περιγράψετε λεπτομερώς τι θα πρέπει να γίνει κατά τη μετακόμισή σας (πόσα άτομα θα χρειαστείτε για τη μεταφορά, πόσα πράγματα και τι είδους θα μεταφερθούν κλπ.). Το να επιλέξετε μεταφορική εταιρεία, η οποία θα αναλάβει εκτός από τη μεταφορά και τη συσκευασία, εξαρτάται από το ποσό που είστε διατεθειμένοι να ξοδέψετε.

Καθαρίστε το παλιό σας σπίτι

Μην ξεχνάτε ότι το παλιό σπίτι σας θα πρέπει να παραδοθεί καθαρό. Για τον λόγο αυτό υπολογίστε μια φασίνα αφού έχουν φύγει και τα τελευταία πράγματα από μέσα.

Κάντε (το) λογαριασμό

Ορίσατε ημερομηνία… μετακόμισης; Από τη στιγμή που τη γνωρίζετε, μη χάσετε χρόνο για να κινήσετε τις απαραίτητες διαδικασίες για την αλλαγή ονόματος στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, της σταθερής τηλεφωνίας και του νερού, τη δημιουργία νέας σύνδεσης ή τη μεταφορά κάποιας γραμμής. Κι αυτό γιατί αυτές οι τυπικές διαδικασίες (και οι εργασίες από τις οποίες ενδέχεται να συνοδεύονται), απαιτούν κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να ολοκληρωθούν. Με άλλα λόγια, δε θέλετε να μπείτε σε ένα σπίτι που δεν έχει φως, νερό ή τηλέφωνο.

Όσον αφορά τώρα το παλιό σας σπίτι πληρώστε τα κοινόχρηστα, λογαριασμούς και τακτοποιήστε όλες τις υπόλοιπες εκκρεμότητες. Καλό είναι να αφήσετε σε κάποιον γείτονα ή στον διαχειριστή τα στοιχεία της νέας σας διεύθυνσης και φυσικά κάποιο τηλέφωνο επικοινωνίας. Έτσι, αν έρθει κάποιος λογαριασμός που δεν είχατε υπολογίσει ή γενικά ξεχασμένη αλληλογραφία, να μπορούν να σας βρουν για να σας την παραδώσουν.

Καθάρισμα στο καινούργιο σπίτι

Φροντίστε το νέο σπίτι να είναι άδειο και να έχει καθαριστεί τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν από την τελική μετακόμιση. Είναι αρκετό διάστημα για να έχετε κάνει όσα πρέπει, ώστε το πρώτο βράδυ στο καινούργιο σας σπίτι να ξέρετε πού βρίσκονται κάποια πράγματα.

Εφοδιαστείτε με τα απολύτως απαραίτητα

Οργανώστε τα ντουλάπια της κουζίνας και του μπάνιου με τα απολύτως απαραίτητα, ώστε την επομένη να μπορείτε να πιείτε καφέ, να πλύνετε τα δόντια σας κλπ. Αν έχετε παιδιά, ζητήστε τους να σας πουν ποια από τα πράγματά τους μπορείτε να μεταφέρετε τμηματικά στο καινούργιο σπίτι.

 

Την ημέρα της μετακόμισης

Επιβλέψτε την μετακόμιση

Αν πάρετε συνεργείο δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ιδιαίτερα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αφήσετε τα έπιπλα και τα πράγματα σας στο έλεος του θεού ή καλύτερα των μεταφορέων. Καλό είναι να είστε από πάνω τους για να προλάβετε πιθανά ατυχήματα με τα πιο εύθραυστα αντικείμενα.

Αν πάλι αναθέσετε το έργο της μετακόμισης σε συγγενείς και φίλους, καλό είναι να αναλάβετε εσείς την επίβλεψη, για να τους βάζετε σε ρυθμό και σε τάξη προκειμένου να τελειώσετε κατά το δυνατόν γρηγορότερα. Θα κάνετε φυσικά και την πλάκα σας, αλλά κάποια στιγμή καλό θα ήταν να τελειώσετε και την μετακόμιση.

Ξεκινήστε με τα βαριά και ογκώδη αντικείμενα

Έπιπλα όπως ντουλάπες, κρεβάτια σύνθετα κλπ. ή οι μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές όπως είναι το ψυγείο, η ηλεκτρική κουζίνα και το πλυντήριο, καλό είναι να μεταφερθούν με το πρώτο δρομολόγιο. Είναι πολύ πιο εύκολο να διαχειριστείτε τα ογκώδη αυτά αντικείμενα σε έναν άδειο χώρο, παρά σε έναν χώρο γεμάτο με κούτες όπου θα πρέπει να κάνετε διάφορα ζικ ζακ ή σλάλομ για να τις αποφύγετε.

Ξεκινήστε από νωρίς

Ζητήστε από τη μεταφορική να ξεκινήσετε όσο νωρίτερα γίνεται, έτσι ώστε μέχρι το βράδυ να έχετε τελειώσει με τα πιο βασικά.

 

Ξεπακετάρισμα και τακτοποίηση των αντικειμένων

Αν φτάσετε σε αυτό το σημείο, αυτό σημαίνει ότι το δύσκολο έργο της μετακόμισης στέφθηκε με επιτυχία. Φυσικά τα βάσανα σας δεν τελείωσαν ακόμη. Κι αυτό γιατί όπως βάλατε τα πράγματα μέσα στις κούτες, έτσι πρέπει και να τα βγάλετε.

Ένα δωμάτιο τη φορά

Ασχοληθείτε με το κάθε δωμάτιο ξεχωριστά και βάλτε τα πράγματα στις νέες τους θέσεις, αφήνοντας στην άκρη τα πολύ δευτερεύοντα που μπορείτε να πιάσετε και τις επόμενες ημέρες.

Ακόμα ένα ξεκαθάρισμα

Ανοίγοντας κάθε κούτα, με χαλαρούς ρυθμούς, είναι μια καλή ευκαιρία να κάνετε ένα καλό ξεκαθάρισμα στα πράγματα που θέλετε να κρατήσετε ή όχι. Σε εκείνα που χρειάζεται να έχετε άμεση πρόσβαση, εκείνα που σπάνια θα χρειαστείτε, κι εκείνα που μπορούν να πεταχτούν ή να δοθούν σε άλλους.

 

Σε τι να επενδύσετε σε ένα νέο σπίτι

Κρεβάτι για καλό ύπνο

Επενδύστε σε ένα καλό κρεβάτι. Πριν από οτιδήποτε άλλο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να αγοράσετε χωρίς τσιγκουνιές, εάν φυσικά δεν έχετε ήδη ένα, είναι ένα άνετο κρεβάτι που θα σας συνοδεύσει για χρόνια.

Χρώμα στους τοίχους

Το χρώμα είναι το παν! Διαλέξτε σωστά και με μεράκι τα χρώματα που θα βάψετε τους τοίχους. Σκεφτείτε πόσες ώρες θα περνάτε σε κάθε δωμάτιο, αν είναι φωτεινό, αν λερώνεται εύκολα και διαλέξτε τα κατάλληλα χρώματα για κάθε δωμάτιο. Φυσικά, εάν έχετε χρόνο, με τον κατάλληλο εξοπλισμό μπορείτε πάντα να φτιάξετε μόνοι σας το σπίτι σας.

Προσοχή στις κουρτίνες!

Ανάλογα με το πού βρίσκεται το σπίτι, αν έχει ζέστη ή κρύο, ήλιο ή όχι οι κουρτίνες είναι σημαντικό βήμα στη διακόσμηση του σπιτιού. Ειδικά αν δεν βάψεις το σπίτι οι κουρτίνες μπορούν να αλλάξουν ριζικά την όψη ενός χώρου.

Φωτιστικά ανάλογα με τις ανάγκες σας

Κάντε παρεμβάσεις στο φωτισμό και προσαρμόστε τον στις ανάγκες σας είτε αυτό σημαίνει να προσθέσετε φωτιστικά ή να αλλάξετε λάμπες και «καπέλα».

Δώστε ζωή στα έπιπλά σας

Ντύστε τα έπιπλα εάν δεν έχετε χρήματα να πάρετε καινούργια ή δεν σας αρέσουν τα υφάσματά τους. Βάλτε τα υφάσματα της αρεσκείας σας και προστατέψτε τα και από τη φθορά.

Πηγές: spirossoulis.com, zenhabits.gr