fwtia_tzaki

Κάψτε το τζάκι σας χωρίς να κάψετε το σπίτι σας!

Μπορεί φέτος ο χειμώνας να άργησε να κάνει την εμφάνισή του, όμως πλέον το κρύο είναι κάτι παραπάνω από αισθητό. Με τις τιμές του πετρελαίου να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και με το χάος που επικράτησε όσον αφορά την απόδοση του επιδόματος θέρμανσης, τα τζάκια και φέτος αποτελούν έναν από τους βασικούς τρόπους για να ζεσταθεί ένα σπίτι.

Η ελλιπής ωστόσο συντήρηση στις καμινάδες αλλά και η κακή χρήση του τζακιού γεννούν πολλούς κινδύνους. Κάθε χρόνο καταγράφονται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία δεκάδες περιστατικά ανάφλεξης και πυρκαγιών γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο.

Έτσι για την αποσόβηση αυτού του κινδύνου σύμφωνα με τις οδηγίες της Πυροσβεστικής απαιτείται:

  • Σωστή τοποθέτηση των καπναγωγών (μπουριά) και έλεγχος για τη ύπαρξη τυχόν οπών και σπασιμάτων, από όπου υπάρχει περίπτωση να εξέλθουν πυρακτωμένα σωματίδια, με κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς ή να κατακλυστεί το εσωτερικό του σπιτιού με αέρια καύσης όπως το διοξείδιο και μονοξείδιο του άνθρακα. Η ικανή συγκέντρωση των αερίων αυτών είναι θανατηφόρα.
  • Συχνός καθαρισμός των καπναγωγών (μπουριά) για αποφυγή ανάφλεξης της συσσωρευμένης αιθάλης. Στην περίπτωση αυτή, ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς είναι αυξημένος αν ο καπναγωγός τζακιού διέρχεται από ξύλινη στέγη και θα πρέπει να υπάρχει ενισχυμένη μόνωση της καμινάδας στα σημεία επαφής.
  • Η ποιότητα του καυσίμου υλικού είναι σημαντικός παράγοντας ασφάλειας. Ειδικά τα ξύλα πρέπει να διατηρούνται στεγνά και να αποθηκεύονται σε στεγασμένο χώρο. Αυτό συμβάλει στην βέλτιστη καύση, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των επιβλαβών για την υγεία αερίων καύσης και την αύξηση της θερμαντικής απόδοσης.
  • Τοποθέτηση άφλεκτης προστατευτικής διάταξης μπροστά από την εστία τζακιού για την ανάσχεση εκτοξευόμενου πυρακτωμένου ξύλου.
  • Για το αρχικό άναμμα του τζακιού μη χρησιμοποιείτε λίαν εύφλεκτα υγρά όπως οινόπνευμα ή βενζίνη. Η μεγάλη πτητικότητα, κυρίως της βενζίνης, δημιουργεί άμεσα στον θάλαμο καύσης περιβάλλον εκρηκτικού μίγματος με τον ατμοσφαιρικό αέρα και το πλησίασμα γυμνής φλόγας για το άναμμα της φωτιάς θα προκαλέσει έκρηξη.
  • Ενώ το τζάκι είναι αναμμένη μη ρίχνετε ή εκτοξεύετε προς την εστία λίαν εύφλεκτα υγρά για την ενίσχυση και αναζωπύρωση της φωτιάς. Είναι βέβαιο ότι η φλόγα θα εξέλθει του θαλάμου καύσης επιστρέφοντας στο στόμιο του φιαλιδίου-περιέκτη. Στην περίπτωση αυτή, η ενστικτώδης αντίδραση πετάματος του περιεχόμενου υγρού καυσίμου, έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών εστιών φωτιάς εντός του χώρου, δυνάμενων να εξελιχθούν σε πυρκαγιά, ή/και να σας προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα.
  • Όταν απουσιάζετε από το σπίτι ή κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου, το δεν πρέπει να μένει αναμμένο. Αν αυτό είναι αναγκαίο, βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει τα μέτρα έναντι όλων των περιγραφόμενων κινδύνων.

Για τους κινδύνους από την κακή χρήση και συντήρηση του τζακιού προειδοποιούν και οι επαγγελματίες του χώρου.

Όπως υποστηρίζουν ένας γενικός κανόνας λέει πως ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται αφού έχουμε καταναλώσει 4-5 τόνους ξύλα. Αυτός ο κανόνας είναι πολύ γενικευμένος γιατί  υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν  καταλήξουμε σε ένα ασφαλές συμπέρασμα.

Ο έλεγχος και καθαρισμός της καμινάδας λοιπόν πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, συνήθως στο τέλος της περιόδου χρήσης εφόσον η κατανάλωση των ξύλων είναι μεγαλύτερη του ενός τόνου.

Σημαντικός παράγοντας είναι και τα ξύλα που χρησιμοποιούνται για καύση. Έτσι. Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ ξύλα που περιέχουν χρώματα, ξύλα τύπου MDF και ξύλα που περιέχουν πολλή υγρασία. Τα πιο σωστά ξύλα για κάψιμο είναι αυτά που έχουν αποθηκευτεί σε προστατευμένους, αεριζόμενους χώρους, για τουλάχιστον ένα έτος και το ποσοστό υγρασίας τους δεν υπερβαίνει το 20%.

Ξύλα όπως το πεύκο και το έλατο δεν είναι φρόνιμο να χρησιμοποιούνται γιατί περιέχουν μεγάλες ποσότητες ρητίνης, οι οποίες μετά την καύση επικάθονται στα τοιχώματα της καπνοδόχου με αποτέλεσμα να την φράσσουν και να απαιτείται πιο συχνό καθάρισμα. Ιδανικό ξύλο για καύση στα ανοιχτά τζάκια, όπως δήλωσε ο κ. Πιρπιλιάδης από την εταιρεία Express (Καθαρισμός καμινάδων, τζακιών και καυστήρων) είναι η οξιά, κομμένη στα 4, καθώς δε χρειάζεται να χρειάζεται να ανεβάσει μεγάλη θερμοκρασία για να καεί.

Ο «χημικός καθαρισμός» (υλικά που καίγονται μέσα στην εστία) δεν απομακρύνει την καπνιά και το φράξιμο της καπνοδόχου και προπαντός, σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά τον μηχανικό καθαρισμό με βούρτσα, ο οποίος είναι ο μοναδικός και αναντικατάστατος καθαρισμός της καπνοδόχου. «Η χρήση χημικών ανεβάζει έχει σαν αποτέλεσμα την απότομη αύξηση της θερμοκρασίας στην εστία του τζακιού. Ο μόνος σωστός τρόπος είναι ο μηχανικός καθαρισμός.

«Ο κόσμος πρέπει ακόμα να καταλάβει πως ο λόγος που δεν πρέπει να μένουν το βράδυ αναμμένα τα τζάκια, δεν είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς, αλλά η κάπνα και τα αέρια που μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα. Από μία πυρκαγιά είναι πιθανότερο να ξυπνήσεις. Από τα αέρια είναι πολύ πιθανό να πνιγείς στον ύπνο σου», πρόσθεσε ο κ. Πιρπιλιάδης.

Η ρήση πως η πρόληψη σώζει ζωές, βρίσκει εφαρμογή με απλά λόγια και στον τρόπο που χρησιμοποιούμε το τζάκι. Κι όπου πρόληψη στην προκειμένη περίπτωση, η σωστή χρήση και κυρίως η σωστή συντήρηση.

Ρεπορτάζ: Κώστας Κόπτσιου

Aκόμη: Πετάτε τη στάχτη από τα ξύλα; Όχι πια!