Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η κατάργηση του ολοήμερου σχολείου που σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας για τη νέα σχολική χρονιά.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής καταργείται το ολοήμερο σχολείο που διαρκεί από τις 2 έως τις 4 το μεσημέρι ενώ στελέχη του υπουργείου προτείνουν, οι πλεονάζοντες εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων (π.χ. ξένων γλωσσών) να μετακινηθούν σε γυμνάσια και λύκεια για να καλύψουν τα κενά εκεί.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, σύμφωνα με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία, το υπουργείο θα «κερδίσει» περίπου 3.000 θέσεις εκπαιδευτικών από την κατάργηση του ΕΑΕΠ καθώς το πρόγραμμα κάθε τάξης μειώνεται κατά 5 διδακτικές ώρες την εβδομάδα αφού θα ολοκληρώνεται στη 1.15 και όχι στις 2 το μεσημέρι. Συγκεκριμένα, από όλες τις τάξεις «κόβεται» μία ώρα από Γυμναστική, Ευέλικτη Ζώνη και Αγγλικά. Επίσης, κατά μία ώρα μειώνονται σε Α΄-Β΄ η διδασκαλία Ελληνικών και Μουσικής, σε Γ΄-Δ΄ η Μελέτη Περιβάλλοντος, σε Ε΄-ΣΤ΄ τα Θρησκευτικά και η Θεατρική Αγωγή, σε Γ΄-Δ΄-Ε΄-ΣΤ΄ η Πληροφορική.
Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Καθηγητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατηγορεί το υπουργείο ότι μειώνει τις ώρες των μαθημάτων της μουσικής, της θεατρικής αγωγής, της πληροφορικής και της γυμναστικής «για να ενισχυθούν οι »θιγμένοι» από την κρίση του ιδιωτικού τομέα» ενώ τονίζει πως έτσι θα ενισχυθεί η παραπαιδεία.
Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων σε ανακοίνωση της επισημαίνει ότι η υπουργική απόφαση, κατά παράβαση κάθε συνταγματικής επιταγής, εντελώς προκλητικά, μειώνει τις ώρες διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών από 2 σε 1 στην Ε’ και ΣΤ’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου και ουσιαστικά καταργεί τη διδασκαλία του μαθήματος, αν συνυπολογίσει κανείς το γεγονός, ότι ήδη σε πολλά Δημοτικά Σχολεία γίνεται ελλιπής διδασκαλία ή δεν πραγματοποιείται καθόλου το μάθημα των Θρησκευτικών.
Προσθέτει επίσης ότι «με τον τρόπο αυτόν φανερώνει περίτρανα το μένος και την απαξίωσή του προς τη διδασκαλία της Ορθόδοξης χριστιανικής αγωγής στο ελληνικό σχολείο.»