ΕΙΔΗΣΕΙΣ
THESS_INNOVATION_ZONE_photo

Θεσσαλονίκη: Έξι νεοφυείς επιχειρήσεις αποκαλύπτουν το μυστικό της επιτυχίας

Εκτός των «ραντάρ» των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital funds) παραμένουν οι καινοτομικές ελληνικές επιχειρήσεις, γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη να ανοίξει συστηματική και στοχευμένη συζήτηση για τα κίνητρα στην Ελλάδα και για το πώς δημιουργείται ευνοϊκό περιβάλλον για τέτοιες επενδύσεις, ιδίως όταν γειτονικές χώρες «τρέχουν» με ταχείς ρυθμούς σε αυτό το πεδίο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Τουρκίας, όπου το 70% των επενδύσεων που κάνει ένας επενδυτής ώς business angel, αφαιρείται από το φορολογητέο του εισόδημα, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης και ιδρυτής της καινοτομικής εταιρείας Vidavo, Παντελής Αγγελίδης.

«Δυστυχώς στην Ελλάδα πάσχουμε πάρα πολύ στη χρηματοδότηση, γι’ αυτό και πρέπει να μιλήσουμε για κίνητρα, για το πώς δημιουργείται ευνοϊκό περιβάλλον για τους επενδυτές, ακόμη και για το πώς εκπαιδεύονται οι business angels», σημείωσε ο κ.Αγγελίδης, ενόψει αποψινής εκδήλωσης της για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, με τίτλο «Make it happen: Τhessaloniki Success Stories». Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν οι ιστορίες των έξι νεοφυών επιχειρήσεων (startups) της Θεσσαλονίκης, που διακρίθηκαν στους φετινούς διαγωνισμούς του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας και του Energy Globe.

Συγκεκριμένα, στην εκδήλωση, που θα ξεκινήσει στις οκτώμισι το βράδυ, στο αμφιθέατρο «Κήπος των Εποχών», στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης, τα μέλη των Athlenda, Bio2chp, Bubbllz, Carealia, Fieldscale και Elektronio θα μεταφέρουν τις εμπειρίες τους σε ό,τι αφορά στη νεοφυή επιχειρηματικότητα, ενώ θα δώσουν και συμβουλές σε όσους θέλουν να αναπτύξουν τη δική τους επιχειρηματική ιδέα.

Ερωτηθείς πώς επιλέχθηκαν οι εταιρείες που συμμετέχουν, ο κ.Αγγελίδης απάντησε: «Πρόκειται για ανθρώπους που όλοι έχουν κάτι να πουν. Όλοι τους κάτι πέτυχαν το τελευταίο διάστημα και θα είναι ωραίο και χρήσιμο να ακούσουμε πώς έφτασαν εκεί, ποιες δυσκολίες αντιμετώπισαν, και τι θα κάνουν από εδώ και πέρα […] Πιστεύουμε ότι μία από τις πιο ασφαλείς μεθόδους για να δημιουργήσεις επιχειρηματική κουλτούρα στην πόλη, είναι να προβάλλεις τα θετικά παραδείγματα. Έτσι δίνεις κουράγιο σε όσους θα ήθελαν να προσπαθήσουν και δημιουργείς περιβάλλον άμιλλας […] Όλο αυτό εξυπηρετεί και έναν ευρύτερο σκοπό, επειδή το γενικότερο κλίμα είναι αρνητικό και η πόλη χρειάζεται να αποκτήσει κουράγιο για να ξεκινήσει προς τα μπρος».

Κληθείς να σχολιάσει πώς ερμηνεύει το γεγονός ότι οι μισές επιχειρηματικές προτάσεις – που επιλέχθηκαν πρόσφατα ως φιναλίστ για το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας μεταξύ 1.100 συμμετοχών – προέρχονταν από τη Θεσσαλονίκη, ο κ.Αγγελίδης επισήμανε: «Αυτό εκτιμώ ότι είναι απόρροια του γεγονότος ότι η Θεσσαλονίκη έχει εξαιρετική δυναμική, η οποία δυστυχώς αυτή τη στιγμή παραμένει στο παρασκήνιο. Θεωρώ ότι είναι λογικό να έχει τέτοιες επιτυχίες η πόλη με το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα , το ΑΠΘ ένα απ΄ τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της χώρας και μια τόσο εξωστρεφή επιχειρηματική κοινότητα, είναι απολύτως φυσιολογικό. Το κακό είναι ότι δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει για να το βοηθήσουμε».

Σε σχέση με το αν έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στη Θεσσαλονίκη ένα οικοσύστημα ικανό να υποστηρίξει την καινοτόμο επιχειρηματικότητα, ο κ.Αγγελίδης σημείωσε: «υπάρχουν ήδη πολλοί άνθρωποι που δουλεύουν σε επιχειρηματικές θερμοκοιτίδες για παράδειγμα. Οικοσύστημα υπάρχει. Απλά χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι όχι απλά υπάρχει, αλλά και είναι ζωντανό και παραγωγικό. Και να αποκτήσουμε τη σωστή νοοτροπία γύρω από την επιχειρηματικότητα, να καταλάβουμε ότι από τις επιτυχίες παίρνεις κουράγιο αλλά κι από τις αποτυχίες μαθαίνεις».

Υποστηρικτές της αποψινής εκδήλωσης είναι ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η προθερμοκοιτίδα επιχειρηματικότητας ΟΚ!Thess και η εταιρεία Thessbike και χορηγοί επικοινωνίας το Startupper.gr και το Businesswoman.gr. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο συνιδρυτής των Open Coffee Θεσσαλονίκης και της Incrediblue, Γιώργος Γάτος.