ΕΙΔΗΣΕΙΣ
bayer-cross-in-shanghai-1024x512

Έκλεισε το deal εξαγοράς της Monsanto από την Bayer

Σε συμφωνία εξαγοράς της Monsanto, έναντι 66 δισ. δολ., κατέληξε, μετά από μια μακρά διαδικασία, η Bayer με την εταιρεία αγροτικών προϊόντων.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τους όρους του deal, το τίμημα της εξαγοράς ανέρχεται σε 128 δολάρια ανά μετοχή, ήτοι 21% υψηλότερα από την τιμή κλεισίματος της μετοχής την Τρίτη και 44% πιο πάνω από τη λήξη της 9ης Μαΐου, οπότε και η Bayer προέβη στην αρχική της προσφορά.

Οι εταιρείες αναμένουν και έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές, μέχρι το τέλος του 2017.

Νωρίτερα, σήμερα, η συμφωνία έλαβε το «πράσινο φως» από το εποπτικό συμβούλιο της Bayer, όπως ενημέρωναν πηγές, μιλώντας στο Bloomberg, ενώ είχε εγκριθεί από το Δ.Σ. της Monsanto.

Σημειωτέον πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία της χρονιάς, αλλά και για στην ιστορία των γερμανικών εταιρειών, ενώ σηματοδοτεί και μια δραματική αλλαγή στη βιομηχανία της γεωργίας.

Μέχρι τη σημερινή εξέλιξη, χρειάστηκαν τέσσερις μήνες συνομιλιών και τέσσερις προσφορές από πλευράς της Bayer.

Υπενθυμίζεται πως η πρώτη προσφορά της Bayer ανερχόταν στα 122 δολάρια ανά μετοχή, τον Μάιο, ενώ τον Ιούλιο προχώρησε σε βελτιωμένη προσφορά των 125 δολαρίων ανά μετοχή. Ωστόσο, και τις δύο φορές, η Monsanto απέρριψε τις προτάσεις ως πολύ χαμηλές. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Bayer ανέβασε την προσφορά της στα 127,50 δολάρια ανά μετοχή, ενώ σήμερα, προτού ανακοινωθεί η συμφωνία, έγινε γνωστό πως η εταιρεία έχει βελτιώσει περαιτέρω την προσφορά της.

Τι ανέφεραν οι επικεφαλής των δύο ομίλων

Τη δημιουργία ενός παγκόσμιου ηγέτη στο χώρο των αγροτικών προϊόντων προανήγγειλαν ο γερμανικός όμιλος Bayer AG και η αμερικανική Monsanto, λίγο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για την εξαγορά της δεύτερης, η οποία έφθασε τα 66 δισ. δολάρια.

Στη τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε της ανακοίνωσης, ο Werner Baumann, CEO της Bayer AG, σημείωσε πως πρόκειται για μια ιδιαίτερη επιτυχημένη συνεργασία ανάμεσα στους δύο ομίλους. «Αυτή η συμφωνία θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη εταιρεία, ένα παγκόσμιο ηγέτη, στο χώρο των αγροτικών προϊόντων”, τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως πλέον ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω ανάπτυξη, με δεδομένη την αύξηση της ζήτησης των αγροτικών προϊόντων.
Από την πλευρά του, ο Hugh Grant, CEO της Monsanto, δήλωσε πως είναι τεράστιες οι προοπτικές που ανοίγονται μετά τη συμφωνία, η οποία προάγει το όραμα του ομίλου για την επόμενη μέρα στον τομέα των αγροτικών προϊόντων. «Μαζί θα κάνουμε αυτό το όραμα πραγματικότητα, με επίκεντρο στην καινοτομία” τόνισε, ευχαριστώντας τους εργαζόμενους της εταιρείας για την αφοσίωσή και τον επαγγελματισμό τους στην ανάπτυξη του ομίλου.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία της χρονιάς, αλλά και στην ιστορία των γερμανικών εταιρειών, ενώ το deal θεωρείται πως σηματοδοτεί μια μεγάλη αλλαγή στη βιομηχανία της γεωργίας. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Bayer, που ξεκίνησε τις συζητήσεις από τα μέσα Μαΐου με τη Monsanto για την επίτευξη της συμφωνίας, αύξησε το τίμημα από τα 125 στα 127,5 δολάρια για κάθε μετοχή του αμερικανικού βιοτεχνολογικού κολοσσού στους σπόρους.

Η επικέντρωση θα γίνει σε τρία επίπεδα: την ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων, των φυτοφαρμάκων και στο digital farming, ενώ στο μέλλον θα αναπτυχθούν ολοκληρωμένα συστήματα καλλιέργειας, στηριγμένα στην καινοτομία και την υψηλή ποιότητα.