Από τον ωκεανό, στο εργαστήριο. Οι επιστήμονες διερευνούν κατά πόσον μια χημική ουσία που βρίσκεται στα θαλάσσια σαλιγκάρια, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του καρκίνου.
Αυστραλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι μια χημική ουσία στα αυγά των θαλάσσιων σαλιγκαριών, σκοτώνει κάποια καρκινικά κύτταρα που ακόμη και οι χημειοθεραπείες δεν μπορούν.
«Το περιβάλλον στο οποίο ζουν αυτά τα πλάσματα είναι αρκετά σκληρό. Όμως καταφέρνουν να επιβιώσουν, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους απογόνους τους. Αναπτύσσουν αυτό που λέμε, ένα χημικό αμυντικό μηχανισμό» υποστηρίζει η Κάρεν Πέροου, ερευνήτρια του πανεπιστημίου Wollongong.
Έχουν περάσει δέκα χρόνια, από τότε που οι ερευνητές ξεκίνησαν να μελετούν τα θαλάσσια σαλιγκάρια.
Αν και δηλώνουν αισιόδοξοι, ξεκαθαρίζουν πως θα περάσει καιρός μέχρι να φτάσουμε σε ένα ασφαλές, ενέσιμο φάρμακο.
«Μετά από 48 ώρες, καταφέραμε να σκοτώσουμε το 100% των καρκινικών κυττάρων. Ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο αντικαρκινικό φάρμακο σκοτώνει μόνο το 10% των κυττάρων» υποστηρίζει η Κάρεν Πέροου, ερευνήτρια του πανεπιστημίου Wollongong.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι μηχανισμοί χημικής άμυνας των θαλάσσιων σαλιγκαριών, εξουδετερώνουν μια σειρά λεμφωμάτων καθώς και τον καρκίνο της μήτρας.
«Συχνά πρέπει να περάσουν χρόνια ή έστω ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να πετύχουμε αυτή την αύξηση της δραστικότητας του φαρμάκου. Σήμερα, έχουμε πετύχει χίλιες φορές αύξηση της ισχύος του φαρμάκου, σε σχέση με το φυσικό προϊόν» δήλωσε ο Ντάνιελ Σκροπέτα, καθηγητής φαρμακευτικής χημείας του πανεπιστημίου Wollongong.
Οι πρόσφατες ανακοινώσεις έχουν προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας. Οι ερευνητές υπολογίζουν πως θα χρειάζονται περίπου δέκα χρόνια ερευνών μέχρι τις πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους.
Πηγή: euronews