ΕΙΔΗΣΕΙΣ
anapsyktika

Αναψυκτικά: Με ποιους σπάνιους καρκίνους συνδέονται

Η υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών και άλλων ποτών με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη συνδέεται με την εκδήλωση ορισμένων σπάνιων μορφών καρκίνου, σύμφωνα με νέα ευρήματα ερευνητών από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας, το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το νοσοκομείο Brigham and Women’s Hospital της Βοστώνης.

Η συσχέτιση φαίνεται να είναι έμμεση και καθοδηγείται από το γεγονός ότι η αυξημένη πρόσληψη ζάχαρης έχει σαν αποτέλεσμα την παχυσαρκία και την αύξηση των επιπέδων του σακχάρου, δύο παράγοντες που αποτελούν «σήμα κατατεθέν» του διαβήτη, ο οποίος με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο για τις εν λόγω κακοήθειες.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο (JNCI), υποδεικνύει ότι τα ποτά με πολλή ζάχαρη αυξάνουν τον κίνδυνο γιακαρκίνο στη χοληδόχο κύστη και στους χοληδόχους πόρους του ήπατος, δύο αρκετά σπάνιες μορφές καρκίνου.

Δεδομένου ότι τα αναψυκτικά και γενικότερα τα ποτά με πολλή ζάχαρη έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με το ανεβασμένο σάκχαρο και την αύξηση του βάρους, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν κατά πόσο παίζουν ρόλο και στην εκδήλωση αυτών των καρκίνων. Για το σκοπό αυτό, ανέλυσαν στοιχεία για τις διατροφικές συνήθειες περισσότερων από 70.000 ανθρώπων και τους παρακολούθησαν για 13 χρόνια περίπου, καταγράφοντας την πορεία της υγείας τους. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε ιστορικό καρκίνου ή διαβήτη κατά το ξεκίνημα της μελέτης. Από το συνολικό δείγμα, μόλις 150 άτομα εκδήλωσαν καρκινικές αλλοιώσεις στη χοληδόχο οδό ή τη χοληδόχο κύστη.

Μελετώντας τα στοιχεία με γνώμονα τα επίπεδα κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών, προέκυψε ότι όσοι κατανάλωναν δύο ή περισσότερα τέτοια προϊόντα την ημέρα είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στη χοληδόχο κύστη και 79% περισσότερες πιθανότητες για καρκίνο στη χοληδόχο οδό σε σύγκριση με τα άτομα που δεν έπιναν καθόλου ζαχαρούχα ποτά.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που παρουσιάζει σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στα ποτά με πολλή ζάχαρη και τις προαναφερθείσες μορφές καρκίνου.

Πηγή: onmed.gr