seve

Η σημασία της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδος για την οικονομία της

Εκδήλωση με θέμα “Η γεωπολιτική και γεωστρατηγική θέση της χώρας μας και η σημασία της στην ανάπτυξη της οικονομίας”στο πλαίσιο της ανοικτής συνεδρίασης της 41ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μελών του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο ξενοδοχείο PORTO PALACE.

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Κυριάκος Λουφάκης, τόνισε το γεγονός πως παρά το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται οι εξαγωγικές επιχειρήσεις απέδειξαν ότι μπορούν και στα δύσκολα, όπως αποδεικνύει και η άνοδος των εξαγωγών κατά 8,2% το 2015. Η πορεία αυτή ωστόσο έχει ανακοπεί από τον Ιούλιο και ήδη για το πρώτο τρίμηνο του 2016 υπάρχει μείωση κατά 0,2%.

Εστίασε ακόμη στο πρόβλημα της ελλιπούς χρηματοδότησης και της ρευστότητας, ενώ αναφερόμενος στο κλείσιμο της αξιολόγησης της χαρακτήρισε ως πολύ θετική αν και η συνολική κατάσταση παραμένει αρνητική με υπερφορολόγηση και μεταρρυθμίσεις λίγες και σε αργό ρυθμό.

Ως αποτέλεσμα η χώρα δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί το συγκριτικό αποτέλεσμα του ανθρώπινου δυναμικού της με πολλούς νέους να επιλέγουν τη λύση του εξωτερικού(brain drain), ενώ αποθαρρύνονται και οι όποιες επενδύσεις.

Παρ’ όλα αυτά σύμφωνα με τον κ. Λουφάκη η Ελλάδα διατηρεί το συγκριτικό πλεονέκτημα του τουρισμού και της γεωστρατηγικής της θέσης, όπως αποδεικνύει η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του ΤΑΡ, η επιτυχημένη πορεία της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και το μεγάλο ενδιαφέρον για τον ΟΛΘ.

Δεν παρέλειψε ωστόσο να καυτηριάσει τις καθυστερήσεις για την ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού στη Θεσσαλονίκη που αν είχε προχωρήσει νωρίτερα θα μπορούσε να αποφέρει πολύ περισσότερα οφέλη στην ελληνική οικονομία.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ακόμη ο κ. Ευτύχιος Βασιλάκης, Αντιπροέδρος της Aegean Airlines, που στάθηκε στη σημασία των κινήσεων στο χώρο των αερομεταφορών με την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων, ο κ. Δημήτρης Καιρίδης, Καθηγητή Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ο κ. Γεώργιος Μυλωνάς, Προέδρος & Διευθύνων Συμβούλος της ALUMIL AE. Όπως υποστήριξαν όλοι η χώρα πράγματι διαθέτει μια πολύ σημαντική γεωστρατηγική θέση, η οποία όμως δεν γίνεται από μόνη της να δημιουργήσει μία ισχυρή οικονομία, καθώς απαιτούνται και οι απαραίτητες πολιτικές. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μυλωνάς «πρέπει να υπάρχει ισχυρή οικονομία για εκμεταλλευτούμε τη γεωπολιτική μας θέση και όχι να ελπίζουμε στο αντίστροφο».

Στην εκδήλωσε ήταν προγραμματισμένο να συμμετάσχει και  ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στ. Πιτσιόρλας, που λόγω έκτακτων υποχρεώσεων δεν κατάφερε τελικά να παραβρεθεί.