augenakis

Η ΝΔ εκλέγει σήμερα γραμματέα τον Λευτέρη Αυγενάκη

Με την εκλογή του βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη στη θέση του γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας το μεσημέρι της Μεγ. Τετάρτης, αναμένεται να κλείσει ένα ακόμα εσωκομματικό ζήτημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναμένει από τη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, η οποία θα συνεδριάσει υπό τη νέα της σύνθεση, να επικυρώσει την πρότασή του για τη θέση του γραμματέα, ώστε το κόμμα να εισέλθει στη δεύτερη φάση.

Στον απόηχο του 10ου τακτικού συνεδρίου της Ν.Δ. που ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή, η σημερινή ηγετική ομάδα θα επιχειρήσει να ενισχυθεί η εικόνα ενότητας και συσπείρωσης.

Η απουσία δεύτερης υποψηφιότητας για τη θέση του γραμματέα του κόμματος έχει τη δική της σημασία, καθώς ενισχύει την εικόνα ενότητας και συσπείρωσης γύρω από τη νέα ηγεσία.

Παρά τις συζητήσεις που έγιναν στο παρασκήνιο τις προηγούμενες ημέρες με πρωταγωνιστές στελέχη της «σαμαρικής» πλευράς, αλλά και ορισμένα κεντρικά πρόσωπα που είχαν στηρίξει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη για την ηγεσία του κόμματος και τα οποία διερευνούσαν τις πιθανότητες δεύτερης υποψηφιότητας, κόντρα στον Λ. Αυγενάκη, τελικώς δεν προχώρησαν στην επιλογή να είναι δυο οι υποψήφιοι.

Μετά από τα όσα έγιναν στο συνέδριο και τη σύνθεση της νέας Πολιτικής Επιτροπής, αξιολογήθηκε από δυνάμεις που δεν ανήκουν στη ζώνη επιρροής της νέας ηγεσίας, ότι δεν θα ήταν ωφέλιμο για τη Ν.Δ. στην παρούσα χρονική στιγμή να δοθεί ένα σήμα εσωτερικού διχασμού.

Και αυτό διότι στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής συγκυρίας και με την μεγάλη εκκρεμότητα για το εάν θα κλείσει η όχι η αξιολόγηση, κανείς δεν επιθυμεί να κατηγορηθεί ως υπονομευτής της νέας ηγεσίας, αν και έγινε μεγάλη συζήτηση για να καταγραφεί και η άλλη άποψη και να φανεί ότι υπάρχει και άλλος εσωτερικός πόλος.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι και χθες έγιναν συναντήσεις και συζητήθηκε το ενδεχόμενο δεύτερης υποψηφιότητας, τελικά αργά το μεσημέρι αποφασίστηκε να μην προχωρήσουν στη συγκεκριμένη κίνηση και έτσι, στις επτά το απόγευμα όταν έληξε και η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων, το μόνο όνομα που υπήρχε ήταν αυτό του Λ. Αυγενάκη τον οποίο στήριξαν με τις υπογραφές τους σημαίνονται στελέχη όλων των γαλάζιων τάσεων.

Το ενδιαφέρον τώρα είναι ενόψει της σημερινής Πολιτικής Επιτροπής, εάν θα στηθεί κάλπη ή εάν θα προτιμηθεί να αναδειχθεί δια βοής ο νέος γραμματέας, από τη στιγμή που δεν εκφραστεί δημόσια καμία ένσταση και διαφωνία.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης που θα εξαπολύσει νέα επίθεση σήμερα στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με την εισήγησή του στην Πολιτική Επιτροπή, θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό ότι έκλεισε ένας μεγάλος κύκλος 105 ημερών με ιδιαίτερη επιτυχία που είχε ως αποτέλεσμα την ουσιαστική οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος και τη μετάβασή του σε μια νέα εποχή.

Πλέον το βάρος πέφτει στην αντιπολιτευτική στρατηγική, καθώς στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα και δεν θεωρούν τίποτα δεδομένο. Ως εκ τούτου κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, μετά τα όσα γίνονται στο πεδίο της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης και πιστωτών.

Η πιθανότητα ραγδαίων εξελίξεων επέδρασε καταλυτικά και στην αποτροπή να γίνει εσωκομματική κίνηση και να κατατεθεί δεύτερη υποψηφιότητα, αφού μέλημα όλων, όσες διαφωνίες και να έχουν, είναι να εμφανιστούν συντεταγμένα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή: thetoc.gr